Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 181 - 190 z celkem 293
Strana:    ««  «  16  17  18  19  20  21  22  »  »» 
Dotaz z 14.08.2017 11:15
Dobry den potřebovala bych poradit platým insolvenci už čtvrtí rok až ted jsem zjistila nesrovnalosty z vyučtovanim od insolvenčniho spravce a nevim co mam dělat on my poslal vypis dluhu.Vážená paní Zajíčková, původně jste dlužila 555 516 Kč, splaceno máte 376 230 Kč a zbývá Vám k úhradě 179 286 Kč. Ale podle jeho tabulek co posila soudu zjištuji jine udaje a a v praci my učetni říka že mam doplatit 250 000 Kč co stym mam dělat děkuji za odpověd Zajičkova.
Odpověď z 20.08.2017 14:39
Dobrý den paní Zajíčková,
doporučuji Vám kontaktovat Vašeho insolvečního správce s žádostí o objasnění záležitosti. V případě, že Vám záležitost nebude řádně vysvětlena, obraťte se na Krajský soud, kde byla žádost o povolení oddlužení podána. Krajskému soudu popište veškeré nesrovnanosti ve vyúčtování.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 10.08.2017 20:44
Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla, že můj partner je v insolvenci. Můžu mít z toh nějaké problémy? Děkuji Markéta
Odpověď z 17.08.2017 22:31
Dobrý den Markéto,

pokud Vašemu příteli neděláte ručitele v nějaké půjče, nemusíte se ničeho obávat. V případě, že jste příteli ručila, tak po Vás mohou vymáhat částku, která byla půjčena.
Vašemu partnerovi tedy mohlo být povoleno oddlužení (tzv. osobní bankrot) a on bude muset zaplatit alespoň 30 % svých dluhů (jeho pohledávky pak
zaniknou) nebo oddlužení povoleno nebylo a on se ocitl v konkurzu (v tomto případě pohledávky nezanikají).
Pro více informací nás můžete kontaktovat a domluvit si osobní schůzku.

Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková sociální pracovnice
Dotaz z 10.08.2017 20:43
Potřebovala bych poradit ohledně Ekonomických staveb. Mám s nima od listopdu 2016 uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí, ale od té doby se nic neděle. Není to divné? Děkuji Dáša
Odpověď z 16.08.2017 14:32
Dobrý den Dášo,

doporučuji Vám pročíst si podrobně smlouvu o smlouvě budoucí se společností Ekonomické stavby. Je totiž možné, že jste měla do určité doby zaplatit předem stanovený poplatek. Mohu Vám nabídnout osobní schůzku v naší poradně, kde společně vše projdeme.

Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 10.08.2017 20:22
Dobrý den, zakoupil jsem si přes bazar na internetu notebook od soukromé osoby, ale když přišel tak nefungoval. Žádnou smlouvu o koupi jsem nepodepsal. Jak můžu věc řešit? Děkuji Ondra
Odpověď z 17.08.2017 22:29
Dobrý den Ondro,

popis inzerátu daného zboží musí odpovídat skutečnosti. S prodejcem zboží se ihned spojte. Pokud bylo v inzerátu uvedeno, že notebook je zcela funkční, jednalo by se o vadu, která je podstatným porušením smlouvy. Pak by jste měl
nárok: od smlouvy odstoupit, požadovat opravu nebo přiměřenou slevu.

Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková- sociální pracovnice
Dotaz z 10.08.2017 20:21
Dobrý den, moje babička zakoupila velmi levný zájezd k moři a odjela tam s naší sestřenicí. Tam si zakoupili zájezd do nějakého středověkého města, ale vyklubala se z toho předváděcí akce. Můžeme se nyní bránit, když se toto stalo? Nikde v nabídce informace o tomto nebyli a my se cítíme podvedeni. Babička byla slovně napadána a chtěla si něco koupit, aby měla pokoj. Bála se že jí u moře nechají a neodvezou zpět. Děkuji za odpověď Viktorie
Odpověď z 17.08.2017 22:29
Dobrý den paní Viktorie,
v případě, že si babička zakoupila výrobek na předváděcí akci má právo odstoupit od smlouvy a to bez jakékoliv sankce do 14 dnů od jejího uzavření.
V případě, že není písemně upozorněna na možnost odstoupení od smlouvy, platí lhůta delší, a to jeden rok a 14 dnů. Oznámení o odstoupení by mělo být zasláno písemnou formou a to na adresu podnikatele uvedenou v poučení.
Tolik obecně k odstoupení od smlouvy.
V případě Vaší babičky se zřejmě jednalo o nekalou obchodní praktiku.
Doporučuji Vám, obrátit na se Českou obchodní inspekci, která záležitost prošetří. Více informací na: https://www.coi.cz/

Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková- sociální pracovnice
Dotaz z 10.08.2017 20:18
Dobrý den, zakoupil jsem v e-shopu mp4, ale po měsíci se mi rozbil. Proto jsem ho poslal do obchodu na dodací adresu zpět, ale za týden mi přešel balíček zpět s tím, že i ho adresát nevyzvedl. Podaďta prosím co mohu nyní dělat?
Radek
Odpověď z 17.08.2017 22:27
Pane Radku,

pokud s Vámi e-shop nekomunikuje, doporučuji se obrátit na Českou obchodní inspekci. Více informací na https://www.coi.cz/. Záložka pro spotřebitele.

Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková- sociální pracovnice

Dotaz z 07.08.2017 12:01
Dobrý den,
před třemi lety jsem si na bytovém družstvu požádala o byt. Uvedla jsem, že může být výše dluhu na bytě do 15 000,- Kč. Bytové družstvo přišlo s nabídkou bytu v červnu 2007. Já jsem byt převzala i s dluhem předchozího nájemníka.Tuto částku jsem na bytovém družstvu uhradila. Chci se zeptat, zda můžu tuto částku vymáhat na původním dlužníkovi??
Odpověď z 10.08.2017 21:29
Dobrý den,
záleží na tom, co obsahovala smlouva. Dle občanského zákonu č. 89/2012 Sb., § 1186 odst. 2 převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ruší převodce osobě odpovědné za správu domu. Na dluhy, které mají přejít na nabyvatele jednotky, se hledí jako na závadu, které na nabyvatele přejde a) pokud se nabyvatel s dluhem podle okolností měl a mohl seznámit, b) pokud to bylo ujednáno ve smlouvě.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 24.07.2017 21:43
Dobrý večer,
chci podat vážnou stížnost na paní exekutorku Judr. Janu Jarkovu, která mi protiprávně nařídila zabavení nemovitosti, ženě se zdravotními problémy, která má veliký úvěr na byt, a který poctivě platí jako vše jiné. Jsem na vše sama a v hmotné nouzi. Octnu se doslova na ulici, to na důstojnosti a morálce nepřidá , je navíc proti Ústavním zákonům. V pozadí za vším bývalý přítel, jež sekal dluhy jako Baťa cvičky, byl nezodpovědný, zřejmě se upsal nějaké mafii a jiným pofiderním společnostem. Na ČEK i Ministerstvo spravedlnosti jsem již podala, ale nedoufám nějak v úspěch, jelikož jsem sama na vše. Mohu současně podat stížnost k Ústavnímu soudu, a mohu sama ? Děkuji. Chytilová
Odpověď z 27.07.2017 21:27
Dobrý den paní Chytilová,

exekutor má skutečně právo zabavit nemovitost v exekuci. Dle § 55 zákona č.
120/2001 Sb., exekuční řád, můžete do 15 dnů ode kdy jste se dozvěděla o důvodu zastavení exekuce podat návrh na zastavení exekuce a to u pověřeného exekutora. Exekutor by měl konat šetrným způsobem. Např. nejdříve provede exekuci srážkami ze mzdy a jiných příjmů či exekuci příkazem k výplatě z účtu u peněžního ústavu, krajním řešením je pak exekuce prodejem nemovitosti.
Na postup exekutora si můžete stěžovat u Exekutorské komory ČR - stížnost můžete podat e-mailem (nutnost mít zaručený elektronický podpis) nebo poštou na adresu: Exekutorská komora ČR, Radnická 14/16, 602 00 Brno. Více informací na: ekcr.cz, na ministerstvu spravedlnosti (Vyšehradská 16, 128 10 Praha 2, odbor exekučního dohledu) nebo u okresního soudu (předseda OS do jehož obvodu je exekutor jmenován).

Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 23.07.2017 16:53
Dne 18.12.2015 jsem poskytl půjčku na smlouvu o půjčce ve výši 150 tisíc + úrok 20% splatnou do 18.12.2016.Dlužník ani jeho ručitel mě neinformoval o jejich dalších půjčkách a ručitel o své insolvenci,kdy mu bylo povoleno oddlužení formou splátkového kalendáře dne 8.3.2013.Naopak mě ujišťovali,že mají skvělé investice a brzy dluh celý splatí.Dlužník mi splácel dluh v různých částkách celkem uhradil 79 tisíc a poté dluh přestal splácet a od 15.7.2016 již nesplácí nic,pořád jen slibuje,že mi bude dávat měsíční splátky a také ručitel,ale nic se neděje.Dlužník se dostal do insolvence a dne 14.6.2017 mu bylo povoleno oddlužení formou splátkového kalendáře.O insolvenci jsem nevěděl a zjistil jsem to až nyní,kdy se nemohu přihlásit jako věřitel a také ručitel,který ručí za tuto půjčku se nepřihlásil do insolvence dlužníka.Je možné po někom z nich žádat úhradu zbylé dlužné částky + úroky? Smlouvu jsem vyhotovil v jednom provedení a také potvrzení o převzatých částkách jsem nedával.Převzaté částky jsem si zapisoval do svého notesu a podepsal.Oni nemají kopii smlouvy ani kopie dosud zaplacených částek.Zatím jsem se na nikoho neobrátil ani na firmy na vymáhání dluhu ani na exekutora ani na soud,jelikož jsem zjistil,že insolvenční soud je nadřazen nad soudem obecním a exekutorem.Navíc ručitel na mě podal trestní oznámení za zasílání vyhrůžných zpráv,policie toto vyhodnotila jako přestupek a magistrát mi uděli asi nějakou pokutu.Teď se snažím aspoň dovolat 10x denně dlužníkovi a ručiteli většinou to neberou a pokud někdy ano ,tak zase jen slíbí,že začne splácet a pořád nic.Prosím o radu.Děkuji
Odpověď z 27.07.2017 21:26
Dobrý den,
podepsanou smlouvu o půjčce máte mít u sebe Vy, dlužník i ručitel.
Pokud jste půjčku poskytl dne 18.12.2015, skutečně ji nemůžete vymáhat po dlužníkovi. Jak uvádíte, dne 14.6.2017 mu bylo povoleno oddlužení a to plněním splátkového kalendáře. Svou pohledávku jste tedy měl přihlásit ve lhůtě 30-ti dnů ode dne rozhodnutí o úpadku.
U ručitele, kterému bylo povoleno oddlužení v roce 2013 je to jiný případ.
Insolvenční zákon č. , § 412 odst. 1, písm. g), uvádí: Po dobu trvání účinku schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen g) nepřijímat na sebe nové závazky, které by nemohl v době jejich splatnosti splnit. Porušení tohoto ustanovení může vést ke zrušení celého insolvenčního řízení. Upozorněte na tuto skutečnost ručitele, případně by jste se musel obrátit na soud.
Samozřejmě je Vaše právo upozornit dlužníka a posléze ručitele, že mají zaplatit svůj dluh a to vhodným způsobem. Na výhružné zprávy pozor.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 15.07.2017 11:52
dobry den,prosim o radu v teto veci-syn ma nekolik exekuci trvaly pobyt ma na mestskem urade,obcas se za mnou zastavi.vcera mi u dveri zazvonili exekutori a chteli zabavit nektere veci.nicmene zjistili ze mi vlastne nepetri nic,ale zaplatila jsem jim po nalehani poslednich 10000kc,mam obavy ze prijdou znovu,jak se mam prosim zachovat,poratte mi dekuji
Odpověď z 24.07.2017 22:19
Dobrý den,
v případě, že se exekutor bude domnívat, že syn může mít své věci u Vás, skutečně může zazvonit. Vy musíte prokázat, že všechny věci v bytě jsou Vaše, nikoliv syna. To prokážete např. fakturou na Vaše jméno, výpisem z Vašeho účtu či notářským zápisem.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková

Strana:    ««  «  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz