Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 241 - 250 z celkem 293
Strana:    ««  «  22  23  24  25  26  27  28  »  »» 
Dotaz z 08.08.2013 21:13
Exekutor je arogantní:
Co mám dělat? když exekutor nepřijímá mé nabídky k dohodě .Platím měsíčně 3200 Kč,a blokuje mi účet na kterém mi narůstá dluh.Platím 2. rokem a to je na stejnou pohledávku 2. exekutor.Přeji dobrý den.
Odpověď z 12.08.2013 12:20
Dobrý den,
exekutor může nechat zablokovaný účet pokud se domnívá, že na účet přijdou nějaké peníze. Záleží na tom čemu říkáte, že exekutor nepřijímá nabídky. Musíte vždy s exekutorem komunikovat pouze písemně a to ani ne e-mailem. Korespondenčně, doporučeně na adresu exekutora. Můžete 1. exekutora požádat o zastavení exekuce na účet a zdůvodnit to tím, že platíte pravidelné splátky a že na účet vám chodí jediná výplata co dostáváte. Pokud je na účtu více exekucí je to problém, protože druhý exekutor může stále blokovat účet i když první exekutor účet odblokuje. Musíte i druhého exekutora požádat nebo spíše podat návrh na zastavení exekuce na účet. Pokud si chcete na práci exekutorů stěžovat, můžete tak učinit na Českou exekutorskou komoru.
Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice ICOS Český Krumlov, o.s.
Dotaz z 29.07.2013 08:00
Dobrý den,
měla bych dotaz, asi začátkem února mi přišla na účet částka kolem 5000 kč, nevěděla jsem od koho mi přišla, bylo tam pouze číslo české pošty, koruny jsem si ponechala a nedávno jsem byla předvolána na policii, měla jsem částku do 14 dnů vrátit, to jsem poté co mi sdelili číslo účtu ihned udelala, ale teď po mě chtějí navíc zaplatit pokutu celkem 6000 kč, což mě
hodně zaskočilo. Chtěla bych se zeptat, jak mám dále postupovat, mají na to právo po mě takto vysokou částku chtít ? děkuji za odpověď . Knapová
Odpověď z 30.07.2013 11:00
Paní Knapová,
jestli jsem to dobře pochopila tak vám omylem někdo poslal peníze na účet a následně oslovil policii, aby řešila situaci jako trestný čin. Jelikož jste mi dala velmi málo indicií k řešení vašeho případu, doporučila bych vám obrátit se na Policii, aby vám sdělili z jakého důvodu máte platit 6.000,- Kč za pokutu. Pokud to bude v rámci správního řízení nechce si vystavit rozhodnutí a v tomto případě doporučuji odvolat se proti částce. Ale jelikož jste mi neposkytla mnoho informací, tak vám nemohu více pomoci. Pokud mohu doporučit obraťte se osobně na nejbližší bezplatnou poradnu, buď tu naši nebo kontakty najdete na www.obcanskeporadny.cz
Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 13.07.2013 10:36
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho si musím schovávat složenky od zaplaceneho výživného.Je nějaká lhůta?Moje bývalá žena na mě chce podat exekuci,že mám údajně dluch na výživném před sedmy lety.Já ovšek mohu doložit jen poslední čtyři roky.Děkuji za odpověd.
Odpověď z 19.07.2013 12:12
Doporučuji schovávat účtenky až do doby, kdy skončí vyživovací povinnost. Je to vaše jediná ochrana, že nejste dlužníkem. Je divné, že chce bývalá žena řešit dluh až nyní, když ho mohla řešit již dříve. Před případnou exekucí vás zachrání doložení veškerých dokladů o zaplacení výživného. Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice ICOS Český Krumlov, o.s.
Dotaz z 25.06.2013 17:44
Dobrý den,
koupila jsem si přes internet před 2 týdny drahé hodinky. Už začala jsem je používat, jak si tam objevila vada. Prodávající na moje dotazy neodpovídá. Mám li nárok zakoupené zboží vrátit po době 2 týdnů? Co mám vůbec dělat? Děkuji.
Odpověď z 30.06.2013 12:09
Pokud hodinky reklamujete, tak musí prodávající postupovat podle občanského zákoníku a to vystavit protokol o reklamaci, reklamaci řešit do max. 30 dnů a pak zakoupené zboží vrátit, vyměnit nebo dát peníze zpět. Nerozumím tomu co znamená, že prodávající na dotazy neodpovídá. Pokud je to koupě přes internet tak reklamace funguje stejně jako v kamenném obchodě. Pokud prodávající nebude respektovat reklamaci tak s můžete obrátit na Českou obchodní inspekci.
Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice ICOS Český Krumlov, o.s.
Dotaz z 19.06.2013 10:39
Dobrý den,mám prozbu..mou dceru Okresní soud odsoudil k exekuci na majetek v době její nezletilosti 17 let.Bez toho aby mne jako zákonného zástupce někdo neinformoval ani ji nikdo zletilý nezastupoval u soudního jednání.
Mohu podat Žalobu pro zmatečnost a požadovat zrušení rozsudku?
Bohužel jsme na jiné adrese a nestihla jsem se odvolat proti rozsudku.
Děkuji Stroková
Odpověď z 19.06.2013 11:39
Paní Stroková,
ve vašem případě opravdu nedoporučujeme podávat žalobu pro zmatečnost, protože soud postupoval správně. Zákonného zástupce ve sporu mít nezletilá nemusí a to z důvodu, že soudní jednání nerozhodovalo ve věci, která neohrožuje nezletilou. Ono to zní divně, ale vysvětlím vám to na příkladu. Dále dcera jako jedinou exekuci může pokud není plnoletá exekuci na majetek, pokud žádný majetek nemá tak exekutor bude čekat do doby než bude dcera výdělečně činná a pak může změnit exekuci na plat. Ale k příkladu
vaše dcera je nezletilá, proto nesmí podepisovat žádné smlouvy o půjčce nebo nemůže užívat kreditní karty-např. Cetelem, tyto smlouvy by byly neplatné a vy jako zákonný zástupce byste musela řešit veškeré problémy u soudu. Ale i když dcera není plnoletá vstupuje do smluvních vztahů, např. jízda hromadnou dopravou a případná jízda na černo, objednávání přes internet apod. Jízda na černo je tipickým případem, kde dochází k problémům, pokud jede dcera na černo, tak je dostatečně "dospělá" na to, aby věděla že jízda na černo je nezákonná. To znamená beze na sebe odpovědnost, že pokud pojede na černo tak za to musí nést následky.
Je to velmi komplikované a záleží na tom o jaký dluh jde.
Pokud chcete konkrétnější informace, doporučuji navštívit poradnu buď naší nebo nejbližší, kterou máte v okolí, kontakty najdete na www.obcanskeporadny.cz
Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 17.06.2013 10:53
dobry den chci se vas zeptat když platim 300 mesicne muzou na mne
poslat exekutora když jsem an materske mam 4800 kc dekuji za vssi odpoved
Gabrielová
Odpověď z 17.06.2013 14:53
Paní Gabrielová,
exekutor na vás exekuci podat může, pokud jste dlužníkem, ale exekuce nemusí být vypožitelná, proto pak může zastavit vymáhání. Může se stát, že podá návrh na exekuci na mzdu, jiný příjem, majetek nebo účet. Proto je dobré písemně s exekutorem nebo společností komunikovat a psát jim, že platit více jak 300,- Kč nemůžete. To je asi jediné co vám mohu na váš dotaz sdělit. Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 12.06.2013 10:34
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit s tímto problémem.
V pátek mě na adrese mého trvalého pobytu navštívil vymahač dluhů asi z firmy Provident.
Mluvila s ním pouze má dcera osobně, která mu dala na mě tel. číslo na mobil. Já jsem s ním hovořila pouze po telefonu.
Jde o to , že jsem 3 roky rozvedená, 2010, majetkové vypořádání máme taky hotové z roku 2011.
Můj bývalý manžel si zřejmě vzal u této firmy nějakou půjčku a nesplácí ji. Trvalé bydliště na naší adrese již taky nemá od rozvodu.
Potřebuji jenom vědět, jestli se jeho dluhy vzniklé po rozvodu ,mě nějak týkají. Buranská
Odpověď z 13.06.2013 10:34
Paní Buranská,
pokud jde o dluh, který vznikl po rozvodu, tak určitě za tento dluh nenesete odpovědnost a to ani ze společného jmění manželů. To znamená, že exekutor nemá vstupovat do vašeho bytu.
Vymahačská firma jako taková nemá právo do nemovitosti vstupovat. Té nemusíte ani vy ani vaše dítě otevírat.
Problém by byl, kdyby by byl dluh ještě z manželství a i přes to, že máte dohodu o vypořádání majetku, tak pokud jeden z manželů dluh neplatí tak je povinnen druhý dluh uhradit a následně si na základě dohody o vypořádání peníze vymáhat zpět. Je to takové komplikované a může se vám to zdát nespravedlivé, ale má to logiku. Věřitel neví o tom, že jste se s bývalým manželem vypořádali a tím, že jste se dohodli, že dluh bude platit manžel a ten ho neplatí, tak by věřitel přišel o svůj závazek. Proto ho zákon chrání tím, že může požádat druhého manžela o placení a ten manžel si pak musí svůj nárok vymoci sám po bývalém manželovi. Doufám, že jsem to dostatečně vysvětlila situace je těžko vysvětlitelná přes e-mail. Za CSS Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 06.06.2013 10:52
Dobrý den.
Před týdnem jsem obdržel doporučený dopis od právníka ve kterém se píše, že jsem uzavřel u ČS spořitelny úrazovou pojistku, ale protože jsem ji pak přestal platit ( změnil jsem doručovací adresu ) a na výzvy pojištovny tak nereagoval, předala tato celou věc právníkovi, který po mě žádá doplatit částku na pojistném cca 700Kč a za svou " práci " cca. 4500Kč.
Myslel jsem si, že Vás osobně navštívím a poradím se s Vámi.
Pravda z mého pohledu je taková.
Před časem jsem uzavíral v ČS spořitelně penzijní připojištění a byla mi nabídnuta i úrazová pojistka, kterou jsem platil vždy jednou ročně 2 700Kč.
Pak se u mě změnila situace s bydlením a já v ČS změnil doručovací adresu. Změna proběhla u výpisu z běžného účtu, u penzijního připoj. ale u úrazovky ne a protože mi posílali upomínky na starou adresu, tak to vzalo tento konec. Já samozřejmě doklad o změně doručovací adresy nemám, ale na výpisech je již nová adresa. Takže já se domnívám, že pracovník ČS spořitelny nezměnil doručovací adresu kompletně na všech produktech, které u této banky mám.
Myslíte si, že se mám odvolat a nebo zaplatit?
Omlouvám se, že jsem Vás obtěžoval.
Přeji pěkný den
Václav Sysel
Odpověď z 06.06.2013 13:52
Pane Sysle,
obávám se, že ČS postupuje správně a to z jednoho důležitého důvodu. Jelikož jste s ČS uzavřel minimálně 3 smlouvy a to smlouvu o běžném účtu, smlouvu o penzijním připojištění a smlouvu o úrazovém pojištění. Ve všech těchto smlouvách máte všeobecné obchodní podmínky a dle těchto se musíte řídit. U každých zvlášť. Dokážu si představit, že pokud byste napsal dopis ve kterém ČS oznamujete změnu doručovací adres a napíšete tam čísla smluv co u ČS máte, tak by se změnilo vše. Ale jestli jste nahlásil změnu adresy jen u nějakých produktů, tak se obávám, že ČS vás upozorňuje na porušení smluvních podmínek oprávněně. Oni ti pracovníci co vás mají na starosti jsou všichni v zvlášť v specializovaných odděleních a moc si informace předávají. Ale můžete zkusit vyjednávat s právníkem o tom, že jsou náklady v rozporu s dobrými mravy a přemrštěné. To je asi vše co vám mohu asi sdělit. Zkuste se ještě obrátit a poradit u spotřebitelského arbitra, kontakt najdete na http://www.finarbitr.cz/cs/. Za BPP Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 29.05.2013 15:29
Text Vašeho dotazuMám k vám dotaz.
Jsem invalidní důchodce.
8 let jsem sán vychovával syna jenom z ivalidního důchodu.
Za tu dobu jsem se zadlužil tak že v současné době nejsem schopen své závazky plnit.
Mé dluhy jsou asi 220 000 Kč.
Chtěl bych se zeptat jestli u vás není právník, který by pro mě vypracoval návrh na osobní bankrot.
Jsou firmy které toto nabízejí, ale ty požadují předem zaplatit částku která je mimo mé možnosti.
Kdyby se někdo takový u vás našel hodně by mi to pomohlo.
Děkuji
P.S.
Odpověď z 19.06.2013 07:58
Pane S., zkoontaktujte naši spolupracující organizaci v Prachaticích. Tam vám kolega poradí co a jak, spočítá případné splátky a s návrhem vám pomůže. Kontakt je Občanská poradna Prachatice- www.oskrebul.cz. V poradně vám bezplatně poradí a nasměrují jak situaci řešit. Za CSS Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 08.04.2013 10:51
Dobrý den,chtela jsem se Vás zeptat,jak mám postupovat,kdyz z mého zaměstnání chodí výplata na účet mé matky,která je majitelkou a mě ted přišlo že mám exekuci,která se vztahuje právě i k tomuto účtu.Já podávám odpor proti této exekuci,protože jsem dohledala veškeré potvrzení o zaplacení.Příde mi dost nefér,aby to odnášel i člověk,který s tím nemá nic společného.Děkuji
Odpověď z 09.04.2013 16:33
Vážená paní,
no přiznám, že takový dotaz vidím poprvé. Exekuce na účet další osoby se domnívám není možná. Toto jde pouze u manželů. Doporučuji podat odpor a osobně konzultujte s kteroukoli bezplatnou poradnou jako je ta naše nebo v celé republice fungují bezplatné občanské poradny. Konkrétní kontakty najdete na www.obcanskeporadny.cz
Za CSS Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice

Strana:    ««  «  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz