Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 191 - 200 z celkem 293
Strana:    ««  «  17  18  19  20  21  22  23  »  »» 
Dotaz z 27.05.2017 13:31
Dobrý den s manželkou se rozvádíme a máme barák na hypoteku chtěl bych ho prodat muže mě žena dělat problémy třeba že nebude souhlasit nebo jaké mám možnosti předem děkuji.
Odpověď z 01.06.2017 20:14
Dobrý den,
pokuste se s manželkou vše řešit dohodou. V případě, že nebude
dohoda možná, budete se muset obrátit se žalobou na soud. Pokud do
tří let od rozvodu manželství nevyřešíte vypořádání společného
jmění manželů, uplatní se zákonná domněnka, podle které připadnou
movité věci do vlastnictví toho, kdo je dosud jako vlastník užíval.
Ostatní věci včetně nemovitostí se stanou podílovým
spoluvlastnictvím. Podíly bývalých manželů jsou stejné. Hypotéku řešte v bance, protože jinak se můžete dostat do velkých problém. Variant je několik což vám v bance určitě vysvětlí.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 22.05.2017 21:39
Dobrý den,
Můj syn má 5 exekucí celkem asi za 400 000kč,nevím jak se bránit, je hlášen k trvalému pobytu na moji adrese,kde jsem vlastníkem domu já a moje sestra,syn se jiz delsi dobu nachází někde v zahranici,odstěhoval se a nema tu žádne věci,nic mu tady nepatří.když jsem ho chtěl na uřade odhlasit z bydliste,tak mi bylo řeceno ze s tim musi souhlasit-což nelze protože nevim kde přesne se nachazi a nemam na nej zadny kontakt,jak mám prosím postupovat? lze to řesit třeba soudní cesou? nejsem schopen ze nej takovou castku uhradit. Děkuji
Odpověď z 27.05.2017 20:07
Dobrý den,
může se stát, že Vás bude kontaktovat exekutor. Vy a Vaše sestra musíte dosvědčit, že všechny věci patří Vám a to například fakturou, výpisem z účtu nebo svědeckou výpovědí. Požádejte společně se sestrou (jakož to majitelé domu) o zrušení trvalého pobytu Vašeho syna. Musíte doložit, že syn se již delší dobu nezdržuje v místě trvalého bydliště a to např. výpovědí sousedů.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 15.05.2017 10:40
Dobrý den,
prosím o radu, jak na prodejce... Koupili jsme telefon, který jsme již 2x reklamovali kvůli stejné závadě (nefunkční fotoaparát). Závada se objevila znovu - po třetí. Telefon jsme tedy opět reklamovali s tím, že se přidala další závada - častá ztráta signálu a až po minimálně dvou měsících jsme od prodejce dostali odpověď, že záruční opravu provedou, ale zároveň s tím musí provést i opravu nezáruční, za kterou musíme zaplatit, jinak záruční opravu neprovedou. Mohu se zeptat, jak postupovat - na jaký zákoník se odkázat při dohadování s nimi?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď z 21.05.2017 00:24
Dobrý den,
právní úpravu Vámi popsané problematiky upravuje zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. V případě opakující se vady máte právo na výměnu, dodání nové věci nebo odstoupení od smlouvy podmínkou je, že vada brání řádnému užívání věci. Dle OZ § 2169
(1) Nemá-li věc vlastnosti stanovené v § 2161, může kupující požadovat i dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, ale pokud se vada týká pouze součásti věci, může kupující požadovat jen výměnu součásti; není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Je-li to však vzhledem k povaze vady neúměrné, zejména lze-li vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má kupující právo na bezplatné odstranění vady.
(2) Právo na dodání nové věci, nebo výměnu součásti má kupující i v případě odstranitelné vady, pokud nemůže věc řádně užívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad. V takovém případě má kupující i právo od smlouvy odstoupit.
(3) Neodstoupí-li kupující od smlouvy nebo neuplatní-li právo na dodání nové věci bez vad, na výměnu její součásti nebo na opravu věci, může požadovat přiměřenou slevu. Kupující má právo na přiměřenou slevu i v případě, že mu prodávající nemůže dodat novou věc bez vad, vyměnit její součást nebo věc opravit, jakož i v případě, že prodávající nezjedná nápravu v přiměřené době nebo že by zjednání nápravy spotřebiteli působilo značné obtíže.
V případě, že se s prodejcem nedomluvíte, můžete využít mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková

Dotaz z 25.04.2017 22:27
Dobrý den, mám dotaz. Už několikrát jsem si v naší samoobsluze zakoupila toustový chléb, který byl s minimálně týdenní trvanlivostí. Při rozbalení jsem, ale zjistila, že byl chléb plesnivý. Přes igelit nebilo nic vidět. Jak můžu tuto situaci řešit? Mám právo na reklamaci jídla? Děkuji za odpověď Rozálie
Odpověď z 10.05.2017 22:59
Dobrý den paní Rozálie,
v případě, že zakoupené zboží nemá očekávané vlastnosti, je třeba jej reklamovat u prodávajícího. Máte nárok na dodání nového zboží a to bez vad, v případě že to není možné, tak na odstoupení od smlouvy. K uplatnění reklamace nemusíte předkládat doklad o zaplacení, je však nutné prokázat, že jste zboží zakoupila u prodávajícího. Popřípadě můžete podat podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, zda v daném případě nedošlo k porušení právní předpisů.

Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 25.04.2017 13:52
Dobry den muze prijit exekutor do bytu kdyz bydlime u rodicu nikdo z nas s pritelem tu nema trvale bydliste a pritel nema nic zadny majetek krim par veci nic ja mam insolvenci muze mi neco zabavit musim ho pustit do bytu?
Odpověď z 30.04.2017 20:26
Dobrý den,
pokud se bude exekutor domnívat, že se na určitém místě zdržuje dlužník, může přijít. Exekutor může dokonce vstoupit do bytu, kde se nenachází žádná další osoba. Za tímto účelem smí zničit zámek na dveřích. Při odchodu z bytu ovšem musí zajistit, aby byly dveře zamčené. V praxi to tedy znamená, že může vyměnit zámek, na toto ovšem musí dlužníka upozornit a umožnit mu přístup k novým klíčům.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 13.04.2017 21:10
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na jednu ,pro me docela zapeklitou věc.Od mého přítele jeho matka má dluhy a hlavně má také exekuci.Žijeme s přítelem v rodinném domě který je napsany na mě takže majitelkou domu jsem já,a přítel tady má jen napsané trvalé bydliště.Tak by mě zajimalo,jestli když jeho matka nebude exekuci a dluhy platit,tak jestli třeba potom nebudou neco vymáhat po nas,když jeji syn ma u mě trvale bydliště.
Slyšela jsem totiž že exekutorům bohatě stačí kdyz se u nas jeho matka jen ukáže nebo přespí,a můžou dojít i knám.Děkuji předem za odpověď.S pozdravem Jana
Odpověď z 17.04.2017 20:24
Dobrý den Jano,
pokud se bude exekutor domnívat, že jsou ve Vašem domě věci, která patří matce Vašeho přítele, může skutečně přijít do domu. V případě, že by Vám zabavil majetek, můžete požádat o vyškrtnutí věcí ze soupisu. Jak důkaz předložíte doklad o zaplacení na Vaše jméno, výpis z účtu nebo výpovědi sousedů.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 08.04.2017 18:55
Dobrý den, dne 27.2015 jsem koupila v Planeo elektro kafé mašinu De Longhi- 9000kč.Od té doby byla již 2X v opravě a ted po třeti je zase stejna závada- nemele kavu.Třeti reklamaci nám už odmitli opravit zdarma je již 2dny po zaruční lhutě.Domnívám že jsme narazili na nekvalitní výrobek a nehodlám další tisíce vrážet do oprav.Je nějaké řešení.Děkuji za info. Kadlecová Z.
Odpověď z 10.04.2017 22:33
Vážená paní Kadlecová,
prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Práva z vadného plnění má kupující přímo ze zákona.
Prodávající odpovídá za vady, na které se vztahuje záruka. Vada musí vzniknout nejpozději před uplynutím záruční doby.

Věc můžete řešit, v rámci institutu mimosoudní řešení spotřebitelských sporů, kdy se pracovník České obchodní inspekce snaží o to, aby se strany (tj. spotřebitel a prodávající) domluvily na určitém kompromisu. Více informací na: http://www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/mimosoudni-reseni-spotrebitelskych-sporu-adr/
nebo si můžeme domluvit osobní schůzku na pobočce v Bezplatné
právní poradně.

Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 09.03.2017 15:56
Dobrý den, bývalí manžel si vzal půjčku v bance a tím ,že jsme byly manželé tak jsem to podepsala i já.On si koupil auto které má doteď.Já jsem byla na ÚP tak byl klid,teď jsem měsíc zaměstnaná a už mám exekuci na plat.On nemá majetek,neplatí 8 let výživné,oficiálně nepracuje a já mám platit jeho dluhy.Jsem samoživytelka, 10 let jsem na všechno sama.Chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné nějak soudně aby si převzal dluhy na sebe.Děkuji
Odpověď z 13.03.2017 20:22
Dobrý den,
dluh, který jste podepsala, budete muset uhradit.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 27.02.2017 18:17
Dobrý den,15.6.2015 jsem si koupila tyčový akuvysavač.Okamžitě mi byla nabídnuta prodloužená 3letá záruční lhůta(samozřejmě za poplatek),ale zaplatila jsem si ji.5.1.2017 jsem zboží po prvé reklamovala,důvod:vysavač se opakovaně vypíná,vydrží vysávat jen krátkou dobu...Po měsíci,vráceno bez opravy,odůvodněno jako opotřebení.Reklamovala jsem znovu,do týdne opět vrácen bez opravy a pro stejný důvod:opotřebení.Nevím jak postupovat dále,protože mám vysavač,který je sice v záruce,ale neopraví ho...Mě je k ničemu,protože svoji funkci nezvládne...
Předem děkuji za odpovědˇ.Edita
Odpověď z 08.03.2017 23:11
Dobrý den Edito,
doporučuji Vám, obrátit se na soudního znalce, který by existenci vady potvrdil. Seznam znalců najdete na portále www.justice.cz.
Cenu znaleckého posudku uplatňujete vůči prodejci jako náklad spojený s reklamací.
Věc můžete řešit přes Českou obchodní inspekci – mimosoudní řešení sporů. Výsledkem je dohoda stran.
Pro podrobnější informace si můžete domluvit schůzku v naší poradně.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 16.02.2017 20:32
Dobrý den, syn žil s paní a paní jsem pujčila stotisíc.(tchýně) Pak se rozešli a ona řekla že vše uhradí ale bohužel se nemá k placení. V té době oba byli v insovenci kterou už spláceli.
A můj syn z lásky a zblbosti podepsal dohodu také. Necelou půlku mám od ní zaplacenou. Jak bych mohla vymoci zpět peníze aníž by se to dotklo mého syna. Peníze měla pro svou potřebu. Vymahači nebo soud ???
Odpověď z 20.02.2017 20:21
Dobrý den,
pokud dobře rozumím Vaší situaci, půjčila jste přítelkyni svého
syna 100.000,- Kč a podepsali jste smlouvu, kterou podepsal i Vás syn.
Problém je, že Váš syn a jeho přítelkyni byli v oddlužení, tudíž
si žádné fin. prostředky neměli půjčovat.
Ano, problém by zde mohl nastat. Pokud je člověk v insolvenci, neměl by
si půjčovat.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková


Strana:    ««  «  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz