Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 221 - 230 z celkem 293
Strana:    ««  «  20  21  22  23  24  25  26  »  »» 
Dotaz z 29.06.2015 09:58
dobrý dem potřebuji vědět jak můžu odstoupit od smlouvy s dodavatelem výměny oken, když mi nyní majitel domu sdělil, že nedouhlasí s tvarem oken, které jsem si vybrala. Děkuji
Odpověď z 30.06.2015 11:46
Dobrý den, zasíláte pouze málo informací o tom co se stalo. Odstoupit od smlouvy můžete do 14 dnů od podpisu smlouvy bez udání důvodů jinak k tomu musíte mít jasný důvod, např. že jste si objednala jiná okna než ty, která vám nainstalovat řemeslník. Pokud toto proběhlo v pořádku je skoro nereálné odstoupit od smlouvy, ale můžete zkusit reklamovat službu. Doporučuji písemně vyzvat k nápravě.
Snad informace takto stačí v případě potřeby se obraťte na poradnu osobně.
Ze ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková sociální pracovnice
Dotaz z 25.06.2015 09:57
Dobrý den, potřebuji poradit co mám dělat, když nesouhlasím s vyúčtováním společnosti T-mobile. Jednatel společnosti mi nabízel tarif, který měl být levnější a podepsal jsem mu na to i změnu smlouvy, ale nyní ve vyúčtování vydím, že jsem žádnou slevu nedostal. Operátor mi sdělil, že slevová akce již není aktuální. Co mám dělat?
Odpověď z 26.06.2015 12:01
Dobrý den, doporučuji obrátit se na společnost a reklamovat jejich služby s tím, že doložíte výpis z účtu telefonu a smlouvu o změně tarifu. Písemně se obraťte na společnost a požadujte prošetření a finanční kompenzaci. To že udělal chybu pracovník společnosti bude řešit společnost sama, ale s vámi se musí vyrovnat. Doporučuji obrátit se na společnost co nejdříve.
Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková sociální pracovnice
Dotaz z 24.06.2015 12:53
S bývalým přítelem jsme si pořídili chatu, na kterou jsme si brali hypotéku ( bezpodílové spoluvlastnictví ). Hypotéku splácíme zatím oba, ale dohodli jsme se, že se přítel chaty vzdá a ta přejde pouze na mne bez nároku na finanční vypořádání. Chtěla jsem se tedy zeptat, co sepsat za smlouvu nebo dohodu, abych mohla s ní následně do banky, kde by se hypotéka ve smlouvě přepsala pouze na mne a následně i jít na katastr a požádat o výmaz jeho jména. Existuje nějaký takový dokument a pokud ano, jak se jmenuje? Musí být určitě notářsky ověřeny podpisy. Kubišová
Odpověď z 25.06.2015 11:36
Paní Kubisová,
nejdříve bych začala s tím, že bych váš postup konzultovala s bankou jestli bude souhlasit s převodem práv. Pokud je nemovitost v zástavě, tak banka o tom také rozhoduje. Převod bych řešila tímto dokumentem se kterým by banka neměla mít problém:
http://www.vzory.cz/vzory/nemovitosti-byty/smlouvu-o-prevodu-vlastnictvi-jednotky-ve-forme-dohody-o-zruseni-a-vyporadani-podiloveho-spoluvlastnictvi-k-jednotce/#.VXg0Hc_tmko

Doporučuji pročíst si podmínky vaší hypoteční smlouvy ať se nedostanete do problémů, že byste porušili smlouvu. Doporučuji měnit hypoteční smlouvu v té nejvýhodnější době.

Určitě na tomto dokumentu musí být ověřené podpisy, musíte ho následně vkládat do Katastru nemovitostí.

Snad to takto stačí, pokud byste ještě něco potřebovala tak se na nás klidně obraťte. Další informace o službě naleznete na www.icos.krumlov.cz

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 24.06.2015 10:54
Dobrý den, moje matka má problém. Dostala nyní vyúčtování za vodné a stočné za minulý rok a zjistila, že má doplatit více jak 15.000,- Víme, že jsou v jejím bytě hodiny staré již několik let. Na základě tohoto jsme vyúčtování reklamovali. Nyní nám vlastník poslal nové vyúčtování a potvrdil, že jeden budík je vadný, ale vlastní vyúčtování je nyní o 4.000,- Kč vyšší.
Můžete mi poradit jak mám nyní postupovat?
Děkuji
Lenka
Odpověď z 28.06.2015 11:29
Paní Lenko, doporučuji se obrátit na Českou obchodní inspekci a požadovat prošetření problému. Je divné, že i když vám vlastník uznal reklamaci, že byl vodoměr vadný, máte uhradit vyšší částku. Doporučuji vyzvat k prošetření, oznámit toto České obchodní inspekci a poté se domluvit. Pokud by vlastník stále neuznal vaši reklamaci, budete se muset obrátit na soud.
Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková - sociální pracovnice
Dotaz z 15.10.2014 08:38
Dobrý den,
potřeboval bych informace, co vše je potřebné připravit či doložit pro vyhlášení osobního bankrotu.
Děkuji a jsem s pozdravem
M. Němeček
Odpověď z 15.10.2014 08:42
Dobrý den pane Němečku,
jelikož vysvětlení fungování osobního bankrotu je velmi komplikované a je důležité si veškeré informace podrobně prostudovat doporučuji vám prostudovat informace z odkazu a případně se objednejte. Důležité je situaci řešit velmi intenzivně a případně nepodepisovat další spotřebitelské smlouvy.
Tereza Lysoňková- ICOS Český Krumlov, o.p.s.- sociální pracovnice
http://insolvencni-zakon.justice.cz/obecne-informace/oddluzeni.html
Dotaz z 11.08.2014 15:40
Dobrý den,
mám problém, se kterým bych potřebovala poradit. Koupila jsem si boty značky New Rock z oficiálního e-shopu, tedy ze Španělska. Po půl roce se ale rozbily (prasklá platforma a kování), a tak se je pokouším reklamovat. Výrobce po mě ale požaduje poštovné, které činí 30 eur (+ samozřejmě to, které zaplatím na poště). Já se ptám, má na to právo?
Zatím mi nikdo nebyl schopen poradit, tak doufám, že u Vás se odpovědi konečně dočkám.
Děkuji,
Tereza Majerová
Odpověď z 25.08.2014 15:46
Dobrý den.
Ohledně Vaší reklamace, je třeba abyste Vy uhradila poštovné za poškozenou obuv při odeslání k výrobci, ale poté máte právo žádat o proplacení poštovného. Více informací o reklamaci zboží v zemích EU se můžete dozvědět např. zde: http://www.evropskyspotrebitel.cz/nakupy-online/caste-otazky-nakup-na-internetu-27574#Kdo zaplatí

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková – sociální pracovnice
Dotaz z 22.07.2014 09:53
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, co mám dělat. Vyplata mi chodila na účet přítele me sestry, poté jsem omarodila a chodila mi tam nemocenská. Vse bylo v pořádku a penize mi každý měsíc dával. Potom se s nim sestra rozesla a nez jsem stacila zmenit cislo uctu, prisla mu i ma nemocenska cca 9000Kč za 10/2013, ktera prisla koncem mesice 11/2013.Slibil, ze mi to da po castech, ale už je to pres pul roku a uz ani nebere tel a ignoruje me sms. Je nejaka moznost jak sve penize dostat zpět? Predem dekuji, Petráková
Odpověď z 01.09.2014 11:43
Dobrý den paní Petráková.

V tomto směru je třeba vyzvat bývalého partnera Vaší sestry písemně (doporučeně) k tomu aby Vám vrátil finanční obnos, který si přisvojil, či se s Vámi zkontaktoval a dohodl se na splácení peněz. V případě, že by tak neučinil, v dopise můžete pohrozit řešením soudní cestou, či podání trestního oznámení na Policii České republiky pro zpronevěru - § 206 Trestního zákoníku.

V případě potřeby můžete navštívit Občansko-právní poradnu v místě Vašeho bydliště, kde Vám poradí blíže.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.07.2014 06:45
Dobrý den,
v únoru tohoto roku jsem koupila auto. Při samotném prodeji jsem mluvila s tím, který to auto prodával a nebyl vlastníkem psaným ve smlouvě. U předávání auta mi řekl,že jediná vada na autě je,že "bouchá" výfuk a potřebuje jen utáhnout. Nechala jsem tedy výfuk utáhnout a bouchalo to stále. Tak jsem dala auto k automechanikovi, který mi řekl,že celou dobu je to shnilý katalyzátor, do toho jsem měla ještě uvolněný něco u kola...Když jsem si na sociální síti našla pravého majitele, řekl mi,že u auta byli i jiné kola, také v autě byla strčená jiná baterka než měla být. Ve smlouvě je asi jako v každé smlouvě,že " jsem byla seznámena se stavem vozidla". Ale ve směs jsem seznámená nebyla.

Chci se zeptat zda se s tím dá něco dělat...Jestli je možné ještě odstoupit od smlouvy, našla jsem totiž na internetu toto:

"Koupě ojetého auta od individuálního prodejce: nejedná se o vztah podnikatel - spotřebitel, jde o rovnoprávný vztah dvou osob, kupujícího a prodávajícího, není tedy možné uplatnit právní úpravu ochrany spotřebitele. Prodávající v tomto případě odpovídá za vady, které existovaly při převzetí auta a na které nebyl kupující upozorněn. Pokud dodatečně vyjde najevo jiná vada, je na kupujícím, aby prokázal, že existovala již v době převzetí auta. Podle zákona prodávající musí informovat o vadách, které jsou mu známé. Vyjde-li najevo vada, na kterou jste nebyli upozorněni, máte nárok na přiměřenou slevu. V případě vady, která činí vůz neupotřebitelným, můžete od smlouvy odstoupit. Reklamovat lze do 6 měsíců od převzetí vozu a to bez zbytečného odkladu. Stejně tak máte právo do půl roku od smlouvy odstoupit, pokud jste byli prodávajícím ujištěni o kvalitě auta či o tom, že nemá žádné vady, a ty se pak projevily.
Pozor na situaci, kdy autobazar prodej vozu pouze zprostředkovává, v takových případech často dává jen omezené garance a v případě problémů má tendenci svalovat všechnu vinu na původního majitele auta. Svých práv se pak budete muset domáhat soudní cestou.
Je-li vada označena za nedůvodnou, můžete se obrátit na soudního znalce, který může takový názor vyvrátit. Nebude-li prodávající ochoten přihlédnout k názoru soudního znalce, obraťte se na soud.
Zdroj: http://www.penize.cz/spotrebitel/18258-koupe-ojeteho-automobilu-znate-sva-prava "
Ale nevyznám se jak v autech tak ani v zákoně.

Předem děkuji Vysekalová Veronika
Odpověď z 02.07.2014 10:45
Paní Vysekalová,
pokud se jedná o koupi ztv. z druhé ruky a objeví se skrytá vata tak opravdu můžete odstoupit od kupní smlouvy nebo žádat slevu. Bohužel jsem úplně nepochopila kdo měla být osoba co vám auto prodávala a je pro vás nejdůležitější to, kdo je napsán jako prodejce na kupní smlouvě. S tím musíte jednat a v odstoupení popsat co vše vidíte jako problém. Doporučeným dopisem nejlépe s dodejkou napište buď reklamaci nebo odstoupení od smlouvy. Vzor odstoupení od smlouvy najdete např. na http://www.asociace-sos.cz/vzory-dopisu/.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková – sociální pracovnice
Dotaz z 23.06.2014 10:00
Vazena poradno,mam velky problem v unoru kemne prisla kamaradka ,ze ji jeji manzel poslal na ucet dost velkou castku penez, ale bouhzel jeji ucet byl zablokovan kvuli dluhum ktere mela.Poprosila me jestli bych ji pujcila penize na odblokovani a slibyla mi jeden milion korun navic.Bouhzel jeden dluh se zaplatil a dalsi naskakovali a ja tak prisla o veskere usporene penize ktere cini165000kc.Diky ni jsem pak nemela na najem,elektrinu a dalsi veci proto jsem si musela vzit pujcku.Jsem bez prace a staram se sama o dve deti z nichz je jedno postizene.Doklad o pujceni penez mam i Darovaci smlouvu sepsanou mezi nama nakonec na ctyri miliony.Bouhzel penize jsem dodnes nevydela a vse jsem nahlasila na policii.Chtela bych poradit co jeste bych mela udelat, abych je co nejdrive dostala spatky.Jen mi chodi vyhruzne sms.Jsem zoufala .predem dekuji
Odpověď z 07.07.2014 14:44
Dobrý den.
K Vašemu dotazu. Přestože jste podala trestní oznámení na Policii ČR, je ještě možné požadovat zaplacení v rámci občansko-právního řízení, tj. podání občanské žaloby o zaplacení na soud. Před tím je nutno zaslat tzv. Předžalobní upomínku, kde vyzvete dlužnici k zaplacení dlužné částky do určitého dne, s tím, že pokud tak neučiní, obrátíte se se žalobou na soud.
Můžete se podívat na bližší informace jak postupovat při podání žaloby na soud, na Českou advokátní komoru - http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=8102

Také můžete navštívit Občansko-právní poradnu v místě Vašeho bydliště, kde Vám poradí blíže.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 05.06.2014 11:28
Dobrý den,
s největší pravděpodobností jsem se stal obětí internetového podvodu tzn., že jsem si objednal a předem zaplatil zboží na netu, které mi nedorazilo a prodejce nekomunikuje. I příchozí potvrzovací email se mi ztratil. Mám jen výpis z účtu a variabilní symbol. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat?
Děkuji.
Pěkný den.
V. Sysel
Odpověď z 16.06.2014 11:28
Pane Sysle,
v tomto směru můžete podat trestní oznámení na Policii ČR. Je ovšem třeba doložit důkazy, že jste si zboží objednal a dále jednal s prodejcem. I přesto, že byste neměl všechny podklady, informace jak můžete získat alespoň část peněz získat zpět.
1) Podat trestní oznámení na policii.
Trestní oznámení můžete poslat písemně, ale ne elektronickou formou a nebo ústně do protokolu na jakékoli policejní stanici. Pro text trestního oznámení můžete použít vzory z internetu nebo vlastní formu.. Důležité je písemně uvést žádost o vyrozumění o výsledku šetření, jinak můžete čekat několik měsíců na odpověď. Policie si vás následně předvolá k výslechu, sepíše protokol a pošle vás domů. Tento protokol budete potřebovat, požádejte proto o kopii.

Jak se bránit a co dělat
Nikdy nekupujte nic od prodejce o kterém nemáte žádné informace, dobré je v tomto směru sledovat recenze uživatelů
Velmi pečlivě sledujte, jakým způsobem s vámi prodejce komunikuje a zda se podepisuje celým jménem
Zkuste prodejci zatelefonovat (podvodníci telefon nezvedají nebo uvádějí falešná čísla)
Zadejte si jméno nebo e-mail prodejce do Googlu a zjistěte, zda se o něm nemluví v souvislosti s podvody
Při přebírání zásilky ji rozbalte před pracovníkem pošty - pokud obsah neodpovídá, ihned reklamujte a volejte policii, máte svědka.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz