Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 231 - 240 z celkem 293
Strana:    ««  «  21  22  23  24  25  26  27  »  »» 
Dotaz z 04.06.2014 23:30
dobry den potreboval bych poradit prisla mi do prace exekuce na plat mam zaplatit jistinu 3649kc soudni poplatek 200,naklady pravniho zestoupeni3146 kc,urok z prodleni1284 kc,urok z prodleni REPO sazbou navysenou o 7 procentnich bodu z castky 3649 kc od 3.12.2013do zaplaceni,naklady opravneneho 1936 kc a nakladu exekuce soudniho exekutora v prikazu k uhrade nakladu exekuce 7865 kc cize 182040kc je to vubec mozne za tak malou dlzobu si ptat takove naklady exekutora skoro osum tisic? dekuju
Odpověď z 07.07.2014 10:01
Dobrý den.
K Vašemu dotazu - Bohužel exekutoři k původní dlužné částce počítají i náklady exekuce, které původní dluh navýší. V tomto směru máte možnost podat stížnost na exekutora k Exekutorské komoře České republiky - http://ekcr.cz/ . Bohužel se obávám, že v tomto směru je exekutor v právu.

Dále bych Vám doporučila navštívit Občansko-právní poradnu v místě Vašeho bydliště, kde Vám poradí blíže.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková

Dotaz z 13.04.2014 12:16
dobrý den chci se zeptat jestli exekutor který je veden v kárním řízení má právo mi vyhrožovat a posílat vymahače a bát se že vám vezmou i to málo které mám. jsem v duchodu jsem s toho docela špatná z jejich přístupem který používají. moc dekuji za odpoved.
Odpověď z 23.05.2014 11:49
Dobrý den.

Exekutor Vám nemá právo Vás zastrašovat tím, že Vám vezme to, na co nemá nárok Vám zabavit. Máte možnost podat stížnost k Exekutorské komoře ČR http://www.ekcr.cz/ a uvést jakým způsobem proti Vám exekutor postupuje. Pokud máte k tomu i důkazy, můžete je doložit (audio-video nahrávka, dopisy aj.). V případě, že by k Vám domu vstoupili jeho "vymahači" bez povolení, můžete kontaktovat Policii ČR

Dále bych Vám mohu doporučit navštívit Občansko-právní poradnu v místě Vašeho bydliště, kde Vám poradí blíže a případně s Vámi sepíšou i stížnost na exekutora.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 19.02.2014 20:01
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak funguje oddlužení manželů. Manžel je zaměstnaný (22.000,-) a ještě k tomu pobírá rodičovský příspěvek 10.000,- má ještě 4 vyživovací povinnosti na děti. V současné době má exekuci na platě cca 170.000,-. Já jsem na úřadu práce a také mám nějaké dluhy cca 50.000,-. Nedávno nás navštívil exekutor a polepil nám vybavení bytu. Tato situace je neúnosná. Prosím poraďte. Děkuji Švecová
Odpověď z 11.03.2014 15:21
Dobrý den paní Švecová, v případě oddlužení je třeba si zjistit celkovou výši dluhů, vypočítat si na www.justice.cz přibližné splátky. Dále si zjistit celkový počet věřitelů a závazků, které u nich máte. Pokud můžete, zkuste se podívat na stránku: http://insolvencni-zakon.justice.cz/obecne-informace/oddluzeni.html, kde zjistíte základní informace.

Dále bych Vám doporučila navštívit Občansko-právní poradnu v místě Vašeho bydliště, kde Vám poradí blíže.

Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 15.02.2014 11:49
Nájemník utekl z naprosto zdevastovaného bytu. Kromě dluhu finančního, naprosto zničil veškerý nábytek (musel být vyvezen na skládku)a některé součásti vybavení ukradl. Nevím, jak ohodnotit zničený nábytek. Nábytek byl sice starý, ale ve velice dobrém stavu. Znemožnil nám další pronájem dříve zařízeného bytu. V případě, že nechám vystavit platební rozkaz a nájemník na něj nebude reagovat (nepřevzal žádnou korespondenci) co by mělo následovat? V případě, že podá odpor, bude zřejmě následovat soudní jednání. Jsem v důchodu a vím, že soudní jednání a advokát
jsou po finanční stránce tak náročné, že si je těžko mohu dovolit. Co doporučujete? Děkuji
Odpověď z 15.08.2014 11:19
Dobrý den.

Ohledně ohodnocení starého nábytku můžete v platebním návrhu určit cenu sám - kolik nábytek měl cca v současné době hodnotu při případném prodeji.
Nájemníkovi je třeba zaslat předžalobní výzvu buď k opravě bytu, či finanční náhradu škody s tím, že pokud neodpoví do určitého data, budete nucen předat celou záležitost k soudu. Pokud nájemník do stanoveného data neodpoví, máte právo podat Návrh na platební rozkaz, kde uvedete veškeré skutečnosti týkající se škody a Váš odhad nábytku apod. Advokáta v této záležitosti nutně nepotřebujete. Na internetu jsou k dispozici vzory jak předžalobních výzev, tak i návrhů na platební rozkaz.

V tomto směru je možné zaslat příteli Vaší sestry předžalobní výzvu Za ICOS Český Krumlov, o.p.s. Bc. Tereza Lysoňková – sociální pracovnice
Dotaz z 11.12.2013 12:21
Dobrý den, půjčila jsem finanční prostředky osobě, o které jsem později zjistila, že byla v době, kdy jsem jí prostředky zapůjčila v řízení o omezení způsobilosti k právním úkonům. Toto jsem zjistila na základě sdělení KS, u kterého jsem žalovala plnění ze směnky. Řízení bylo zastaveno. Nyní nevím, mohu-li znovu žalovat ze směnky a případně koho (dlužníka, zastoupeného opatrovníkem nebo přímo opatrovníka), či mám-li alespoň šanci domoci se vydání bezdůvodného obahacení a ani zde nevím, jak procesně postupovat. Děkuji zdvořile za Váš názor, P.P.
Odpověď z 18.12.2013 11:51
Dobrý den, bohužel z vašeho dotazu není patrné co bylo důvodem zastavení řízení, protože podle naší právničky měla být žaloba zamítnuta.
Jestliže směnku podepsala "nesvéprávná" osoba, je tedy smlouva neplatná a budete muset žalovat osobu opravdu pro vydání bezdůvodného obohacení. Ale opravdu jde o velmi komplikovaný případ a doporučuji se obrátit na regulérní advokátní kancelář.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 13.11.2013 12:05
Nemohu se dopátrat od koho mi přišli exzekuce,a jak bych si je mohla snížit, protože už platím alimenty na tři děti.Byla jsem za svím kurátorem a ten mi předal další exzekuci ale vůbec nic mi neporadil.
Odpověď z 18.11.2013 15:27
Dobrý den, doporučuji se obrátit se písemně na okresní soud pod nějž spadáte - podat žádost o výpis soudních rozhodnutí.
Poté se obraťte na všechny Vaše věřitele u nichž máte neplacené pohledávky a ti by Vám měli zaslat kdo exekuci vymáhá. Případně se můžete také obrátit na centrální registr dlužníků - http://www.centralniregistrdluzniku.cz/, kde je třeba se (zdarma) zaregistrovat. Zde se dozvíte své dluhy, ovšem nemusí být však všechny.

Dluhy můžete snížit možností splátkového kalendáře, ale ne vždy věřitel vyjde vstříc. Také je možné uvažovat o osobním bankrotu, je nutné však znát všechny věřitele a exekuce.

Pokud byste potřebovala ještě poradit či pomoci, můžete se na nás obrátit či na nejbližší občanskou poradnu, kontakty najdete na www.obcanskeporadny.cz
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková
Dotaz z 04.11.2013 11:47
Dobrý den, můj syn neplatí zdravotní pojištění, má úvěr na byt/opožďuje se splátkami bance.Trvalé bydliště má stejném domě jako já- bydlí v jiném bytě, ten ještě není přepsán v katastru nemovitostí na jeho jméno. Hrozí mi, že budu jeho dluhy splácet já? Děkuji za odpověď.
Odpověď z 04.11.2013 15:43
Dobrý den, synovo dluhy splácet nemusíte. V emailu nepíšete zda-li má Váš syn již nařízenou exekuci. V tomto směru Vám každopádně doporučuji vypovědět synovi trvalé bydliště z Vaší domácnosti pro případ, že by byl exekuován.

S pozdravem

T. Lysoňková
Dotaz z 23.09.2013 22:16
Dobrý den ,
Chtěla bych Vás poprosit o právní radu,která se týká rodinného práva. Našla jsem si Vás na internetu a viděla jsem,že nabízíte bezplatné online konzultace. Do roku 2011 jsem bydlela v Praze s manželem a synem. Roku 2011 já a manžel jsme se přistěhovali do Bulhrska,kde máme vlastní byt. Syn nechtěl jet s námi,zůstal v Praze u babičky.Jelikož jsme byli nezaměstnané pražský soud určil moji maminku (babičku mého syna) kolizním opatrovníkem. Nyní soud nás soudí platit vyživné na syna.
I když bysme chtěli,toto vyživné nemůžeme platit.Manžel sice pracuje,ale dostava minimální plat,který činí v Bulharsku 310lv. – asi 4030Kč. ,které nám sotva stačí na jidlo a zaplacení poplatků.Dokonce si nemůžeme dovolit koupit maso a ovoce. Já jsem nezaměstnána a práce zde těžce si schání. Babička našeho syna má důchod 10 000Kč a mu platí vše potřebné.
Prosím poradte nás co máme dělat,když nemáme možnost platit výživné,protože jsme v tíživé finanční situací.
Předem děkuji za odpověd´
E.B.



Odpověď z 09.10.2013 11:45
Paní B., bude vám odpovězeno na váš přiložený e-mail, protože tato webová poradna řeší jen problematiku spotřebitelského práva. Děkuji za pochopení Tereza Lysoňková
Dotaz z 17.09.2013 10:56
Dobrý den, ručili jsme kamarádovi. Dluh nezaplatil a tak jsme dluh museli zaplatit za něho. Dlužník se odstěhoval do Anglie, ale bohužel nevíme kde bydlí. Jak můžeme dostat peníze zpět. Můžou si ho soudy najít i bez uvedené adresy? Máme jen jeho starou adresu v Anglii kde bydlel. Jak máme postupovat. Jde o částku 300 000,-Kč.Děkuji Suchánková
Odpověď z 19.09.2013 23:06
Paní Suchánková,
je velký problém, že dlužník opustil ČR. Ale myslím si, že je důležité včas aby se dluh nepromlčel podali návrh k soudu, aby ten rozhodl o povinnosti dlužníka zaplatit celou dlužnou částku a pak můžete buď čekat na dlužníka až se vrátí zpět nebo podat návrh exekutorovi, ten může vymáhat i v cizině, ale pokud vím tak exekutoři chtějí finanční záruky, že bude koho a co exekuovat.
Bohužel se obávám, že nebudete s vaším nárokem úspěšná ve fázi vymožení pohledávky.
Za ICOS Český Krumlov Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 26.08.2013 08:58
Dobrý den,chtěl bych se poradit.14.srpna 2013 jsem se dozvědel od zaměstnavatele,že mám exekuci na plat,tak jsem si zjišťoval podrobné informace a dostal jsem se na VZP.Tam mi zdělili,že jsem měl platit někomu zdravotní péči nebo nějak tak to říkali,že jsem údajne někdy v květnu 2008 napadl 2 revizory.No neni to úplně pravda,že jsem je napadl,spíš jsem se bránil a jednomu z nich rozbil brýle,tak si myslím,že ty jsem mu asi měl na pojišťovně platit,ale kdo vi?Nicméně mi jde o to,že od roku 2008 do roku 2013 jsem byl v pojišťovnách několikrát doplácet své zdravotní pojištěni,když jsem byl nezaměstnán a nikdo mi o dluhu neřekl,když jsem se ptal co a kolik mám doplatit.Ale na současné pojišťovně VZP mi řekli,že mi posílali dopisy na trvalé bydliště i přechodné bydliště atd.,ale nikdy mi nic nepřišlo,takže jsem se o tom dozvěděl až teď.Zajímalo by mě jestli už to není promlčené,nebo jestli se s tím dá ještě něco dělat a jak.Děkuji
Odpověď z 27.08.2013 16:49
Dobrý den,
záleží na tom, kdy pojišťovna uplatnila svou pohledávku u soudu a případně u exekutora. Promlčené to sice být může ,ale nevím kdy bylo rozhodnuto osudem. Proto si musíte zjistit kdy rozhodl soud o povinnosri uhradit způsobenou škodu. Doporučuji vám, abyste se následně obrátil na jakoukoli poradnu v okolí buď naši nebo podobné najdete na www.obcanskeporadny.cz.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková soc. pracovnice

Strana:    ««  «  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz