Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 131 - 140 z celkem 293
Strana:    ««  «  11  12  13  14  15  16  17  »  »» 
Dotaz z 12.09.2018 11:08
Dobrý den,
minulý týden jsem si koupila burčák. Mám podezření, že se nejednalo o burčák, byl velmi nekvalitní. Kam se mohu obrátit s případnou stížnosti či s žádostí o kontrolu na prodejce?
Světlá H.
Odpověď z 16.09.2018 09:03
Dobrý den,
obraťte se na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta
provede kontrolu dodržování hygienický podmínek prodeje, dále
inspektor zkoumá vůni, chuť a barvu vzorku. Prodejce musí mít v
pořádku veškeré značení a dokumentaci k výrobku.
Více informací naleznete na: http://www.szpi.gov.cz/
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 11.09.2018 11:10
Dobrý den,
koupila jsem si peněženku z pravé kůže. Barva zelená. V obchodě jsem si ničeho nevšimla. Zaplatila jsem. Až doma jsem zjistila, že je na ní skvrna tmavší odstín než zbytek peněženky. Za jsem za několik dnů do obchodu a chtěla jsem přiměřenou slevu nebo výměnu zboží.
Prodávající mi sdělila, že se nejedná o vadu na výrobku. Na funkci to nemá vliv. Pouze drobná odstínová vada při barvení. Nic to není. Každá část kůže se při barvení chová jinak, tedy se zabarvila více. Není to dokonalá syntetika. Nejsem puntičkář, ale peněženka byla drahá a já se radovala i z její krásy. Nyní mi tam ta skvrna vadí.
Prosím, poraďte mi, co mám dělat.

L.M.
Odpověď z 15.09.2018 10:04
Dobrý den,

děkujeme vám za zajímavý dotaz. Domnívám se, že právo na reklamaci máte a stále jste ho nevyužila. Proto nejdříve zboží reklamujte řádně v obchodě. V reklamačním protokolu podrobně popište druh vady (materiálu) a sdělte i možnosti řešení. Jak byste chtěla věc řešit ( výměna, sleva).

V případě zamítnutí se můžete obrátit na znalce v oboru, popřípadě podat žalobu k soudu. Pro více informací, se můžete obrátit přímo osobně na Bezplatnou právní poradnu.
S pozdravem Daniela Jíchová
Dotaz z 11.09.2018 08:28
Dobrý den,
koupil jsem si elektrickou koloběžku. Bohužel koloběžka se nechce nabíjet. Koloběžku jsem tedy reklamoval, bylo mi sděleno, že na reklamaci nemám nárok.
Adam,
Odpověď z 16.09.2018 08:54
Dobrý den,
z Vašeho dotazu není bohužel patrné, jak dlouho máte koloběžku.
Obecně se na zboží vztahuje dvouletá záruční lhůta. Samozřejmě si
lze domluvit záruční lhůtu delší. Je tedy možné, že jste zboží
reklamoval po záruční lhůtě. Reklamace může být bezúspěšná i v
případě, že jste při nákupu zboží dostal slevu pro vadu, kterou
nyní reklamujete, nebo jste se zbožím nevhodně zacházel.
V případě, že se na Vaše zboží vztahuje záruční lhůta, se
zbožím jste vhodně zacházel a zboží jste nezakoupil ve slevě s
vadou, o níž Vás prodávající poučil, doporučuji Vám, obrátit se
na prodejce ještě jednou a sepsat s ním reklamační protokol. V
případě, že je reklamace zboží uznána, může být vyřešena
opravou, výměnou zboží, slevou nebo vrácením peněz.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 10.09.2018 13:59
Dobrý den,
zhruba před rokem a půl jsem koupila pro dceru do 5. třídy v jednom kamenném obchodu batoh Topgal. Po roce používání se začal rozpadat ve švu u popruhů, samotné popruhy popraskaly na několika místech. Prostě batoh se stal nepoužitelný. Chci ho reklamovat, ale co mám dělat po dobu reklamace. Dcera potřebuje aktovku každý den. Je nutné dodržet zákonnou dobu 30 dnů i pro aktovku?

Díky N.V.
Odpověď z 10.09.2018 14:02
Vážená paní N.,

děkujeme vám za dotaz. Ohledně reklamace aktovky/batohu má prodávající skutečně zákonnou lhůtu 30 na vyřízení. Některé firmy, ale posílají dětem náhradní batoh. Dívala jsem se na stránky Topgal a tato firma takto postupujte. Proto se obraťte přímo na ně a požádejte je o náhradní batoh. Společně s tím, začněte vyřizovat reklamaci. Při kladném vyřízení reklamace vám vrátí opravený batoh nebo nový. V opačném případě si můžete nechat vypracovat znalecký posudek, zda se jedná o vadu či špatné užívání výrobku.

S přáním příjemného dne
Mgr. Daniela Jíchová- sociální pracovnice

Dotaz z 17.08.2018 09:35
Dobrý den,
koupila jsem synovi batoh do školy. Syn nastupuje do první třídy, tak batoh ihned vyzkoušel. Synovi se však zničil zip. Šla jsem tedy batoh reklamovat, ale reklamace nebyla uznána. Prý bylo zacházeno s batohem nešetrně.
Jak mám postupovat dál? Syn rozhodně s batohem nezacházel nešetrně. Dával velký pozor, batoh se mu velmi líbil.
Děkuji za Vaši odpověď.
K. M.,
Odpověď z 20.08.2018 10:44
Dobrý den,
doporučuji Vám, nechat si zhotovit znalecký posudek. Vyzní-li posudek
ve Váš prospěch, budete krom reklamace žádat také úhradu posudku
jako nákladu nutného k uplatnění reklamace. Seznam znalců naleznete na
webových stránkách www.justice.cz.
V případě, že by Vám prodávající nechtěl i přes znalecký
posudek, který vyzní ve Váš prospěch reklamaci uznat, doporučuji se
obrátit na ČOI – mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Více
informací naleznete na: https://www.coi.cz/informace-o-adr/
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 14.08.2018 09:36
Dobrý den.
V lednu do mého bytu vnikl exekutor v době, kdy jsem nebyla doma.
Polepil byt nálepkami a nechal mi tu nic neříkající dokument. Když jsem mu zavolala, vysvětlil mi, že můj bývalý manžel nesplatil jakousi splátku a že on má na to právo. Prý se ptal sousedů, jestli ho tam viděli a když dostal kladnou odpvěď, vnikl do bytu vylomením zámku. Je pravda, že exmanžel se u mě občas zastaví (občas je potřeba něco vyřešit), ale v bytě už několik let nebydlí, i když v té době ještě neměl odhlášený pobyt. Sám exekutor po "prohlídce" mého bytu uznal, že tam nebydlí. Řekl, že si mám nálepky někam odložit a čekat, jak to dopadne. Pár krát jsem mu zavolala, ale neochotně sdělil, že nic neví. Psala jsem i na jeho úřad a prosila o vyjádření se k tomu, ale nikdo mi neodpověděl.
Exmanžel tvrdí, že už to tam má splacené.
Já ale nemám jistotu a hlavně se mi nelíbí postup a přístup exekutora.
Prosím Vás o radu, jak mám v tomto případě postupovat.
Děkuji.
D.
Odpověď z 20.08.2018 10:43
Dobrý den paní D.,
v případě, že exekutor označil věci, které patřili Vám, měla jste
do 30 dnů podat u příslušného exekutora návrh na vyškrtnutí věci
ze soupisu. K návrhu se jako důkaz přiloží např. faktura, výpis z
účtu, případě fotografie či písemné svědectví, že věc patří
skutečně Vám. Soudní exekutor je pak povinen do 15 dnů od doručení
návrhu rozhodnout. Soudní exekutor pak vydá usnesení o vyškrtnutí
(Vaše věci již nejsou předmětem exekučního řízení) nebo návrh
zamítne. V případě, že návrh zamítne, můžete pak podat
vylučovací žalobu a to do 30 dnů od zamítavého rozhodnutí.
Příslušným soudem je ten, u kterého výkon rozhodnutí probíhá, tj.
soud, který pověřil soudního exekutora provedením exekuce.
Pokud nejste spokojena s jednám exekutora můžete podat stížnost na
Exekutorskou komoru. Více na: http://ekcr.cz/polozit-dotaz
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 13.08.2018 17:17
jsem samoživitelka s dvěma dětmi a momentálně se nacházím v insolvenci sp. zn. KSPH 66 INS 9292/2015 , pracovala jsem jako OSVČ(měla jsem obchod 5let) nyní jsem již skoro druhým rokem v zaměstnání.



Obracím se na Vás s dotazem, jestli je možné, aby insolvenční správce, Krajský soud, Vrchní soud a i Ústavní soud a i Policie ČR, mohli porušovad lidská práva, jen aby ochránili svého insovenčního správce.



Jsem v Insolvenci, momentálně v Konkurzu a to hlavně z důvodu toho, že jsem nebyla schopna plnit nemožné a zasílat insolvenční správkyni 3/5 z tržby a ne z čistého přijmu.

Několikrát jsem u všech státních instancí uváděla tento banální školní příklad:



Když odeberu zboží od dodavatele za 200Kč a prodám za 250Kč, z logiky věci vyplývá, že 200Kč musím vrátit dodavateli a z 50Kč musím zaplatit výdaje spojené s obchodem tj. soc. a zdrav. poj. nájem, elekt......aj.



Insolvenční správkyně po mne ale požadovala, a několikrát to i prokázala soudu tím, že sdělila, že sčítala paragony a neodečítala žádné výdaje, 150Kč !!!!!! Na základě tohoto požadavku mě veřejně nutila se ještě více zadlužovat a protože jsem tuto podmínku nemohla splnit, protože byla nesplnitelná, zažádala o zrušení insolvence a bylo jí, na základě prý oprávněného požadavku, vyhověno.



Po zrušení insolvence a po okamžitém zablokování mého bankovního účtu mi 2měsíce zadržovala výživné na mého staršího syna a 9měsíců na mého mladšího syna byť se ji hned druhý den po zablokování ozval můj právník a žádal okamžité vyjmutí z majetkové podstaty. Mému býv. manželovi dokonce napsala, že prý se mnou měla součinnost, když mne prý informovala, abych poskytla informace pro včasné vyplacení, a prý jsem na to ani ani můj právník nereagovali. Tuto součinnost ať ve formě dopisu nebo emailu jsem nikdy neobdržela a ani když jsem žádala soud o předložení této součinnosti a soud posléze tuto IS vyzval k doložení, nikdy tuto součinnost soudu ani mne nepředložila. U soudu pak tvrdila, že jsem ji to poslala pozdě, až po dlouhých tahanicí a několik stížností soudu, jsem zjistila, co ji mám vše poslat.



Můj otec se v Důchodové smlouvě" zavázal, že bude pomáhat s pravidelnými splátkami, které také pravidelně posílal a IS mu v jednom měsíci platbu nepřiznala a soudu veřejně zaslala výpis z jejího účtu, aby soudu prokázala, že i můj otec platí nepravidelně a tuto jeho platbu přiznala až za 4měsíce. Vše je zvěřejněno v mém rejstříku. Otec několikrát, žádal omluvu u soudu, zaslal i svůj výpis, že vše vpořádku. Nikdy toto nebylo řešeno a nebylo na to vůbec reagováno.



Prodala mi byt v BD ( původně našem rodinném domě, kde jsem před rozdělelním spolu s rodiči vlastnila id podíl a to 1/2 menšin., domu), proto při prodeji mého bytu došlo právě k prvnímu převodu, při kterém vznikají a mohou se uplatńovat předkupní práva a v kupní smlouvě uvedla, že předkupní práva dle §285 popř. 284 jsou splněna a nic nebrání v cestě vklad povolit. Upozorňuji, že mi nenabídla náhradní byt a ani mému zlet. synovi a ani ostatním majitelům a uživatelům tohoto bytového důmu předkupní práva, tak jak ji to ukládá insolvenční zákon a přesvědčila KN v Příbrami, aby vklad povolil o přesto, že tyto práva nebyla splněna a že byly sfalšovány podpisy na Souhlasném prohlášení, které je nutné při změně majitele v tomto bytovém domě, kde byl určen jako správce můj otec a většinový podíl nyní vlastní můj bratr. Okamžitě, aniž to nabylo práva, mi zaslala dopis, ať se okamžitě vystěhuji a několik měsíců mě s majitelem vydírali. Majitel mne dal k soudu k okamžitému vyklizení bytu, bez žádné z jeho strany náhrady podobného bytu. Zaslala jsem odvolání, ale Okresní soud v Příprami mi nechce přiznat zrušení poplatku z důvodu toho, že žiji pod min. mzdou, jsem samoživitelka a nemám se kam odstěhovat. Prý neoprávněně a protiprávně žiji v bytě a bráním novému majiteli nakládání s tímto bytem a proto mi nemůže být zrušen tento poplatek. Ikdyž jsem se odkazovala na lidskáu práva, soud to nezajímalo a můsím se tedy vystěhovat i s dětmi na ulici.



Včas (dne 6.3.2018) jsme zaslali Žalobu na neplatnost kupní smlouvy, která byla zveřejněna 12.12.2017. Soud tuto Žalobu po 5měsíci zamítl s tím, že jsme ji podali pozdě. Z naší strany bylo podáno odvolání oprávněné včasné podání, viz zveřejněný u soudu podací lístek ze dne 6.3.2018 a potvrzením, že pošta ručí dodat doporučené dopisy do druhého dne. Bylo to v týdnu. Soud si dopis ale vyzvedl až v pondělí, čímž jsme protestovali, že nemůžeme za to, kdy si soud vyzvedne dopisy.



Bylo podáno i trestní oznámení na insolvenční správkyni, kdy byly zmíněny všechny výše uvedené důvody, poté,co to police odmítla, že neshledala žádné důvody, bylo toto postoupeno Obvodnímu státnímu zastupitelství, které taktéž nic neshledalo a aniž by se tím někdo podrobně zabýval, odepsali jen, že Krajský soud, Vrchní soud a policie nic neshledali, tak oni také nic neshledali a takto odpověděl i Ústavní soud ve svém Usnesení.



Bylo podáno i trestní oznámení na KN v Příbrami pro neoprávněný vklad na základě zfalšovaných podpisů v Prohlášení, které bylo nutno doložit, aby byl vklad zapsán. Tresní oznámení podáno v polovině května a dosud nevyřešeno.



Všichni uvedené státní orgány brání a chrání tuto insolvenční správkyni pí Payne, která porušuje Insolvenční zákon, Účetní zákon, Nový občaský zákon a listinu lidských práv a svobod. Kryjí její trestné činny tj. podvody, manipulace s platbami, zadržování výživného, plnění nemožného, psychického vydírání a lhaní u soudu,



Opravdu nevím kam se mám obrátit. Tato insovenční správkyně mi ještě více zničila můj život a nyní mě chce vyhodit na ulici, aby mi byly odebrány i moje děti.
Odpověď z 20.08.2018 10:48
Dobrý den,
na portálu www.justice.cz jsem zjistila, na základě Vaší spisové značky, že jste využila všechny zákonné prostředky. Podala jste odvolání za pomoci advokáta, soudu jste popisovala svou situaci, zároveň i Váš otec podával různá vysvětlení. Využila jste i Ústavní soud.
Ve Vašem případě bych Vám doporučila spíše osobní konzultaci v občanské poradně v Praze nebo v Příbrami. Můžete využít např. Remedium Praha - občanská poradna, více na: http://www.remedium.cz/obcanska_poradna.php, poradna při finanční tísni v Praze více na: https://www.financnitisen.cz/index.php , případně poradna v Příbrami více na: http://centrumpribram.cz/index.php/pages/socialni-poradna.
O otázce bydlení jste podali žalobu k soudu. Musíte počkat na jeho rozhodnutí.
Naše poradna je pro Vás daleko. Sídlí na jihu Čech.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 13.08.2018 08:27
Dobrý den,
při zpáteční cestě z naší dovolené se zpozdil náš let o 4 hodiny. Máme nárok na finanční odškodnění.
Děkuji za odpověď R.
Odpověď z 16.08.2018 10:45
Dobrý den,
podle nařízení Evropského parlamentu a rady nárok na finanční
odškodnění vzniká každému cestujícímu ve chvíli, kdy je jeho let
opožděn o více jak 3 hodiny. Výjimkou je pouze zpoždění letu z
důvodu mimořádných okolností, kterým nemohl dopravce zabránit.
Práva se na Vás vztahují, pokud letíte v rámci EU a to s jakoukoliv
leteckou společností a pokud do ní přilétáte či odlétáte s
aerolinkami EU a libovolnou společností.
Svůj nárok uplatněte u letecké společnosti, na vyřízení žádosti
má dopravce 30 dnů. V případě zamítnutí žádosti se můžete
obrátit na dohledový orgán, v České republice se jedná o Úřad pro
civilní letectví ČR. Problematikou se dále zabývá Evropské
spotřebitelské centrum ČR.
Za Bezplatnou právní poradnu Šimečková
Dotaz z 24.07.2018 14:02
dobrý den. v roce 2010 mi vznikl dluh a posléze exekuce. V té době jsem byl rozvedený a v roce 2017 jsem se oženil. Od té doby exekutor neustále dluh vymáhá od mé manželky i když ona mi v té době vzniku neznala. Blokuje ji neustále účet a mě ho samozřejmě blokuje také ,což asi může . Jak to je z dluhy které vznikli před uzavřením manželství. ??? asi se budem kvůli němu muset rozvezt.
Odpověď z 26.07.2018 12:37
Dobrý den,
v případě, že dluh vznikl před uzavřením manželství, může být
společné jmění manželů postiženo do výše podílu
manžela(dlužníka). Pokud je účet výlučným majetkem manželky(která
nic nedluží), je třeba toto prokázat. To znamená obrátit se na
příslušného exekutora.
Rozvod Vaši manželku před dluhy neochrání. Rozvod ji může uchránit
pouze před dluhy, které vzniknout do budoucna, nikoliv před dluhy,
které vznikly před rozvodem manželství.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková- sociální pracovnice
Dotaz z 12.07.2018 20:03
Dobrý den,
prosím o informaci ohledně exekučního řízení. Jsem 3 roky vdaná. Můj manžel má dluh z roku 2008, který nezaplatil a nyní se řeší exekucí. Vzhledem k tomu, že pobírá ČID ve výši 5 000,- a je v evidenci ÚP, není možné mu exekucí z důchodu nic vzít. Tak exekutor bez přítomnosti u nás, sepsal jeho majetek k exekuci. Do tohoto soupisu napsal auto, které jsem si já letos koupila a které mi zaplatily děti. S manželem jsme před rokem u notářky sepsali Smlouvu o manželském majetkovém režimu. Tam je jasně stanoveno, že od té doby co si koupím já, je moje a stejně tak manžel. Exekutor tvrdí, že tato smlouva mi v tomto případě není nic platná, když dluh vznikl před sepsáním. Další problém je to, že já momentálně manžela živím, protože on ještě platí z důchodu výživné. A jsme z vesnice, kde není dobrá dopravní obslužnost, takže já dojíždím do zaměstnání 45km a bez auta se tam nedostanu. Pokud bychom o něj přišli, musím skončit a jinou práci neseženu, nemám se kam dostat. Prosím o odpověď, zda je možné něco udělat, aby můj majetek nebyl exekučně zabaven pro jeho dluhy, které vznikly v době, kdy jsme spolu ještě nebyli. děkuji
Odpověď z 16.07.2018 08:06
Dobrý den,
smlouva o režimu majetkových poměrů manželů je bohužel pro Vás v
tuto chvíli bezcenná.
Dokáži si představit, že by Vám byl darován automobil dětmi (na
Vaše jméno). V tomto případě již máte důkaz o tom, že automobil
patří pouze Vám. Můžete tak napsat návrh na vyškrtnutí věcí ze
soupisu, v případě, že by nebyl návrh úspěšný, tak by jste musela
podat vylučovací žalobu.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková- sociální pracovnice

Strana:    ««  «  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz