Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 161 - 170 z celkem 293
Strana:    ««  «  14  15  16  17  18  19  20  »  »» 
Dotaz z 14.12.2017 19:38
DOBRÝ DEN, MÁME JEDINÉHO POTOMKA, SYNA KTERÝ JE ZADLUŽENÝ A MÁ EXEKUCI. NEBYDLÍ U NÁS A NEMÁ TU TRVALÉ BYDLIŠTĚ. CHTĚL BYCH SE ZEPTAT JAK OCHRÁNIT V PRŘÍPADĚ DĚDICKÉHO ŘÍZENÍ NÁŠ DOMEK. JINÝ VELKÝ MAJETEK NEMÁME. ALE MÁME S MANŽELKOU OBAVY AŽ TU JEDEN Z NÁS ZŮSTANE SÁM TAK ABY NA DĚDICKÝ PODÍL Z NEMOVITOSTI NEPŘIŠLA EXEKUCE. SYN JE SVOBODNÝ,DĚTI NEMÁ. MŮŽETE NÁM PORADIT CO MÁME UDĚLAT ? PŘEMÝŠLELI JSME I O VYDĚDĚNÍ. DĚKUJEME ZA ODPOVĚD, JARDA.
Odpověď z 23.12.2017 16:27
Dobrý den Jardo,
ve Vašem případě - se jeví jako nejlepší možnost Vámi zmiňované vydědění.
Dle zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku.
Dle § 1646 (1) Ze zákonných důvodů lze nepominutelného dědice vyděděním z jeho práva na povinný díl vyloučit, anebo jej v jeho právu zkrátit.
Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který
a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,
b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,
c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo
d) vede trvale nezřízený život.
Dle § 1647 Zůstavitel může vydědit i nepominutelného dědice, který je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že tu je obava, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl. Učinit to však může jen tak, že tento jeho povinný díl zůstaví dětem tohoto nepominutelného dědice, popřípadě, není-li jich, jejich potomkům.
Dle § 1649 (1) Prohlášení o vydědění lze učinit nebo je lze změnit či zrušit stejným způsobem, jakým se pořizuje nebo ruší závěť.
(2) Stejným způsobem může zůstavitel prohlásit o některém z dědiců nikoli nepominutelných, jemuž svědčí zákonná dědická posloupnost, že pozůstalosti nenabude.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 12.12.2017 13:06
Dám dotaz, vydražila jsem v aukci boty, které byly nové jen rozbalené. když jsem je reklamovala tak mi prodejce sdělil, že již tyto boty nemá a je schopen mi poslat podobné, ale které musím doplatit částkou 500,- Kč. Co mám dělat, když s tím nesouhlasím? Děkuji
Odpověď z 17.12.2017 16:29
Dobrý den,
doporučuji si pročíst obchodní podmínky daného serveru. Zboží by jste měla obdržet v požadované ceně, jakosti a kvalitě.
Co se týká reklamace :
Pokud dojde k podstatnému porušení smlouvy, má kupující na výběr právo:
a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,
b) na odstranění vady opravou věci,
c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.
Pokud dojde k nepodstatnému porušení smlouvy, má kupující na výběr právo:
a) na odstranění vady nebo
b) na přiměřenou slevu z kupní ceny
V případě, že nejste s postupem prodejce spokojená, můžete se obrátit na Českou obchodní inspekci.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 12.12.2017 13:03
Mám dotaz
koupila jsem si v Německu elektrospotřebič, ale zjistila jsem, že nefunguje jedna funkce. Můžu reklamovat zboží v češtině? Německy totiž neumím.
Děkuji
Odpověď z 19.12.2017 16:28
Dobrý den,
hlavním předpokladem pro vyřízení reklamace je předložení dokladu o zakoupení výrobku. Vadný výrobek musíte reklamovat tam, kde jste jej zakoupila. Existují však výjimky, kdy některé autorizované servisy v ČR nabízejí bezplatné opravy výrobků zakoupených v zahraničí během dvou let od zakoupení.
Ve všech zemích EU, v Norsku a na Islandu prodejce ručí za veškeré vady, pokud se rozpor spotřebního zboží se smlouvou projeví v době do dvou let od dodávky zboží.
Povinností prodávajícího není přijmout reklamaci v cizím jazyce, pokud však v tomto jazyce zboží nenabízí.
V případě, že odmítá zahraniční obchodník podle Vás oprávněnou reklamaci přijmout při nakupování v EU, můžete se obrátit na Evropské spotřebitelské centrum pro ČR.
Více na https://evropskyspotrebitel.cz/
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 12.12.2017 08:24
Dobrý den, zakoupil jsem dárek ve e-shopu a nechal si ho od společnosti zaslat na jejich partnerský obchod. Při převzetí jsem zjistil, že je zboží poškozené. Na koho se mám obrátit na dodavatele nebo partnerský obchod?
Děkuji
Odpověď z 22.12.2017 16:25
Dobrý den,
s reklamací se obraťte na prodávajícího (na dodavatele zboží).
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 29.11.2017 22:34
Mám dotaz. Koupila jsem si plyšového medvídka z akce zabody v supermarketu. Ten se ale po dvou měsících rozbil, tak jsem ho šla reklamovat. V supermarketu mi sdělili, že mi reklamaci nepřijmou, protože to bylo zboží v akci a mám ho tedy reklamovat u výrobce. Má a to prodejce právo?
Odpověď z 07.12.2017 11:06
Dobrý den,
postupovala jste správně. Výrobek musíte reklamovat u prodávajícího, u kterého byla věc zakoupena, popřípadě v provozovně, kde to dovoluje povaha prodávaného sortimentu nebo v sídle obchodníka či obvyklém místě jeho podnikání.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 29.11.2017 22:32
Dobrý den, v supermarketu jsem si zakoupil víno, které mělo být v akci. U pokladny mi, ale sdělili jinou cenu. Stěžoval jsem si u prodejce, ale ten mi sdělil, že je vše v pořádku, protože bylo sice víno v regálu se slevou, ale mnouvybrané víno má jiný kód než to ve slevě, tak se na něj sleva nedá uplatnit. Má na toto upermarket nárok?
Odpověď z 07.12.2017 11:06
Dobrý den,
dle zákona č. 526/1990 Sb., o cenách § 13 odst 2:
Prodávající je povinen při nabídce a prodeji zboží poskytnout informaci spotřebiteli tak, aby měl možnost seznámit se s cenou před jednáním o koupi zboží, pokud tento zákon nestanoví jinak, a to
a) označit zboží cenou, kterou uplatňuje v okamžiku nabídky a vztaženou k prodávanému jednotkovému množství zboží a určeným podmínkám,
b) zpřístupnit na viditelném místě informaci o této ceně formou ceníků,
c) zpřístupnit tuto cenu jiným přiměřeným způsobem, nelze-li označit zboží cenou způsoby uvedenými v písmenu a) nebo b),
d) předložit nabídkový ceník dílů a činností, pokud se zboží sestavuje z běžných dílů nebo činností na základě zvláštních požadavků kupujícího, nebo
e) oznámit kupujícímu odhad ceny, nelze-li podat informaci o ceně způsoby uvedenými v písmenech a) až d); cenou podle tohoto odstavce se u výrobků rozumí konečná nabídková cena, která zahrnuje všechny daně, cla a poplatky.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 29.11.2017 22:30
Dobrý den, potřebovala bych poradit s reklamací fóliovníku. Zakoupila jsem v loňském roce fóliovou plachtu na skleník. Ta se mi po 3 měících potrhala a proto jsem jí reklamovala. Firma přijela a fólii vyměnila. to stejné se mi stalo znovu, ale firma již odmítá přijet a sdělila mi, že reklamaci neuznává a že si mám novou fólii zakoupit. Jak mám prosím postupovat?
Odpověď z 07.12.2017 11:05
Dobrý den,
dle občanského zákoníku č. 89/2012 sb., při opakovaném výskytu vad po opravě nebo má-li zboží více vad, tak máte právo na dodání nové věci bez vad, výměnu její součásti, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.
V případě, že by firma Vaší reklamaci nevyhověla, doporučuji využít institutu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 23.11.2017 20:49
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda seznamovací agentury mohou po mě vymáhat částku, kterou jsem nezaplatila a nemám od nich žádnou smlouvu ani jsem nic nepodepisovala, vyhrožují mi že na mě pošlou exekuci. Odmítla jsem zaplatit poplatek ve výši 3.000 kč a oni mě vyhrožují. Smlouvu jsem sjednala po telefonu s tím, že nevím zda to zaplatím. Automaticky mě zařadili jako neplatiče i přesto, že jsem žádné peníze neposlala. Prosím můžete mi poradit co mám dělat děkuji P.
Odpověď z 29.11.2017 22:25
Dobrý den paní P.,
záleží na všeobecných obchodních podmínkách. Je pravdou, že některé služby seznamovacích agentur jsou zpoplatněny. Smlouva může být uzavřena i po telefonu a není vyžadován Váš podpis (postačí, když bude hovor nahrán a Vy nabídku akceptujete).
Odstoupit od smlouvy, které byla uzavřena na dálku můžete do 14 dnů od doby, kdy byla služba telefonicky sjednána. Výpověď je vhodné poslat doporučeně s dodejkou a uložit si kopii výpovědi.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 11.11.2017 22:38
Dobrý den,
obracím se na Vás s žádostí o radu - bylo mi schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře a zpeněžením majetkové podstaty - Prodej nemovitosti a prodej práva a povinnosti spojená se členstvím ve stavebním bytovém družstvu. Nemovitost na žádost zajištěného věřitele byla prodána - výtěžek předám zajištěnému věřiteli který byl uspokojen ve výši 100 % zůstatek po odečtení odměny IS byl rozdělen mezi nezajištěné věřitele. Nyní mám po 37 měsících (37 splátek + výtěžek z prodeje nemovitost) uhrazeno 74 % dlužné částky. Při stávající výši splátek bude dlužná částka uhrazena za 16 měsíců (16 splátek) ve výši 100% tzn. po 53 měsících. IS MÁ NYNÍ V ÚMYSLU ZPENĚŽIT PRÁVA A POVINNOSTI SPOJENÁ SE ČLENSTVÍM VE STAVEBNÍM BYTOVÉM DRUŽSTVU což pro nás s manželkou znamená, že skončíme na ulici nebo pod mostem. Mohu požádat o odklad zpeněžení Práv a povinnosti spojená s užívání družstevního bytu když bude dluh uhrazen v plné výši. Na koho se mám obrátit na Insolvenčního správce nebo na soud?
Děkuji předem za odpověď!
Odpověď z 16.11.2017 08:47
Dobrý den,
vzhledem ke skutečnosti, že jsem neviděla Váš návrh na oddlužení a následné rozhodnutí o povolení oddlužení mohu Vám odpovědět pouze všeobecně. Ve Vašem případě, doporučuji obrátit se na Krajský soud, ke kterému jste návrh na povolení oddlužení podávali. Do návrhu uveďte, co jste již uhradili a co Vám zbývá uhradit (i nyní, že platíte) a dále, že v případě prodeje nemáte s manželkou kam jít. Tuto žádost pošlete současně i insolvenčnímu správci na vědomí.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková
Dotaz z 26.10.2017 10:01
Dobrý den. Přitelova sestra bydlí v zahraničí a tady má velké dluhy za postavený nový dům. Firma, která dům stavěla zná přitele (bratra paní, která dluží) a tento dluh vymáhá po něm. Donutila ho (firma) podepsal plnou moc za dluhy. Co přítely hrozí? Dá se nějak bránit? Sestra absolutně nekomunikuje. Děkuji
Odpověď z 27.10.2017 13:43
Dobrý den,

dle informací, které uvádíte, bude muset Váš přítel zaplatit dluhy za svou sestru. Přítel má možnost následovně dluhy po své sestře vymáhat. Pro lepší posouzení celé situace, doporučuji - řešit situaci v konkrétní poradně nebo u advokáta. Nevím co myslíte tím plnou moc. Když člověk přebírá dluhy tak se sepisuje smlouva nebo uznání dluhu, plná moc je trochu zvláštní.
Za Bezplatnou právní poradnu Mgr. Irena Šimečková

Strana:    ««  «  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz