Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: spotřebitelská problematika, finanční gramotnost, exekuce dluhy

 Odpovědi 281 - 290 z celkem 293
Strana:    ««  «  26  27  28  29  30  »  »» 
Dotaz z 12.03.2012 15:55
Chtěla bych vědět co mám dělat. Mám 4 věřitele, zatím jsem schopná splácet, ale v zaměstnání mi sdělili, že z důvodu snížení výroby mi sníží hodinovou mzdu. Proto se může stát, že nebudu schopná již pravidelně spláte.
Odpověď z 12.03.2012 15:55
Vážená paní,
nejlepší by bylo jako první vyjednávat s věřiteli o možnosti snížení splátek nebo odkladu splátek. Další možnost je jednat o konsolidaci splátek. A pokud vám nebude vyhověno, tak podat návrh na povolení s tím, že se domníváte, že jste v hrozícím úpadku. Doporučuji obrátit se na odborníky.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 12.03.2012 15:54
Mám problém s exekucí a na podíl chaty. Chtěla bych vědět, zda je možné svůj podíl chaty převést např. na sestru jako spoluvlastníka.
Odpověď z 14.03.2012 15:54
Vážená paní,
převod, o kterém uvažujete by mohl být napaden tzv. odporovatelností právního úkonu, s tím, že jste si úmyslně snížila svůj majetek. Proto opravdu tuto variantu nedoporučujeme.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 12.03.2012 15:53
Dobrý den, jsem dva roky rozvedená a nemám s manželem vypořádaný majetek, protože jsme žádný neměli. Nyní za bývalého manžela řeším jen dluhy a nevím co a jak mám dělat. Mám také zájem o osobní bankrot, ale nevím jestli o něj mohu žádat, když mám ještě dluhy z manželství. Děkuji za odpověď Hrabcová
Odpověď z 12.03.2012 15:53
Paní Hrabcová,
Pokud jste se s manželům nedomluvily tak za dluhy vniklé za dobu manželství, které byly investovány do společné domácnosti nesete stejnou odpovědnost. Tj. 50% z dluhů připadá vám. Z toho vyplývá, že i tyto dluhy by měly být vedeny v návrhu na povolení oddlužení, protože jste v tomto případě spoludlužníkem. Bylo by dobré získat k dluhům potřebnou dokumentaci a pak případně řešit osobní bankrot.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 27.02.2012 15:53
Dobrý den,
přišel mi exekuční příkaz na srážky ze mzdy. Neví kolik mi bude zaměstnavatel strhávat. Dostal jsem taky exekuční příkaz na zaplacení dlužného pojistného, je tam možnost odvolání. Jak takové odvolání má vypadat? Děkuji
Odpověď z 28.02.2012 15:53
Vážený pane,
Zaměstnavatel vám bude strhávat dle maximální možné dle zákona. Existuje tzv. nezabavitelná částky, která musí zůstat po srážkách z příjmu, pozor je to něco jiného než když vám zablokují bankovní účet. Nezabavitelná částka se vypočítává z čistého příjmu a započítává se do této srážky manželka a počet vyživovaných dětí. Dobře se dá nezabavitelná částka vypočítat na kalkulačce na www.vyplata.cz. Co se týče odvolání to je trochu komplikovanější. Odvolání bych doporučovala pouze c případě pokud dluh na pojistném nemáte,v jinak se vám mohou odvoláním pouze dluhy zvýšit. Ale to je pouze obecná odpověď, protože jsem neviděla daný exekuční příkaz.
Za ICOS Český Krumlov, o.s Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 23.02.2012 15:52
Mám s manželem dluhy, manžel nyní nastoupil do zaměstnání s chceme začít dluhy řešit. Mám dotaz. Jaké věci mohou být zabaveny v rámci exekuce, zda může být zabavena lednička a pračka, když máme 4 děti.
Dále mám dotaz jak řešit dluh na výživném od prvního manžela. Bývalý manžel je ve vězení za podvody. Děkuji Krejčířová
Odpověď z 25.02.2012 15:52
Paní Krejčířová,
exekutor by v nemovitosti měl ponechat věci, které potřebujete pro sebe a svoji rodinu, vždy záleží na exekutorovi, ale lednička a pračka by vám zabaveny mít neměly vzhledem k péči o děti. Jinak exekutor dle exekučního řádu může odnést vše kromě věcí osobní povahy, snubní prsten a peněz do 1 000,- Kč. Pokud by exekutor pračku a lednici zabavil, můžete zkusit napsat námitku proti této exekuci.
Co se týče výživného i přes to, že je bývalý manžel ve vězení, jeho povinnost platit dlužné výživné nezaniká. Výživné je vždy přednostní pohledávkou a má přednost k uspokojení před ostatními dluhy. Proto by mělo být vymoženo.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 20.02.2012 15:51
Mám dotaz, ručím bratrovi na hypotéku, kterou si vzal na dům. Jak se mám chránit před exekucí na můj majetek. Děkuji Borovský
Odpověď z 20.02.2012 15:51
Pane Borovský,
Velký problém je v tom, že jste ručitelem. Bohužel pokud by váš bratr přestal platit pravidelné splátky, mohla by hypoteční banka vymáhat peníze po vás. S největší pravděpodobností, bude banka v případě neplacení podávat návrh na platební rozkaz na vašeho bratra. To znamená, že by byla nejspíše nařízena dražba na nemovitost. Ale určité riziko pro vás v rámci učitelství bude stále. To je vše co vám k učitelství mohu sdělit.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková. Sociální pracovnice
Dotaz z 20.02.2012 15:51
Dobrý den,
chci podat osobní bankrot a nevím co k tomu potřebuji. Děkuji Kopfstein
Odpověď z 20.02.2012 15:51
Pane Kopfsteine,
Doporučuji vám prostudovat všechny informace, které k problematice „osobního bankrotu“- insolvenčnímu zákonu jsou např. na internetu na www.justice.cz. Dále si zajistit aktuální zůstatky nezaplacených pohledávek u všech vašich věřitelů. Důležité je mít seznam movitého a nemovitého majetku. Tento seznam je jednou z povinných příloh návrhu na povolení oddlužení. Dále je nutné sestavit seznam věřitelů, který musí obsahovat název věřitele, právní forma, adresa a informace k půjčce. Toto vše je dále součástí dokumentu, který se nazývá návrh na povolení oddlužení. Tento dokument pak vyplněný musíte odeslat na příslušný krajský soud. Toto jsou je obecné informace proto doporučuji všechny přílohy připravit a následně se obrátit na naši poradnu nebo poradnu nejbližší vašemu bydlišti.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 20.02.2012 15:50
Dobrý den,
chtěla bych vědě co mám dělat, když jsem uzavřela smlouvu se společností, která mi měla na auto nalepit reklamu. Po podepsání jsem si smlouvu rozmyslela a chtěla jsem odstoupit od smlouvy, ale společnost na to nereaguje a vyhrožuje mi, že pokud nebudu platit, tak že mě dá k soudu. Prosím pomoste mi co mám dělat.
Odpověď z 20.02.2012 15:50
Vážená paní,
Nejdůležitější je abyste si přečetla všeobecné podmínky, které jsou ve smlouvě uvedené. Na základě toho můžete případně smlouvu ukončit. Od smlouvy můžete také odstoupit, ale to se může pouze dle zákonných podmínek, které jsou uvedené v občanském zákoníku. Doporučuji co nejdříve si přečíst všeobecné podmínky a na základě těchto podmínek postupovat dále. Dále doporučuji obrátit se na odborníky. Adresy najdete na http://iregistr.mpsv.cz/ nebo na www.obcanskeporadny.cz. V občanských či jiných poradnách vám pomohou i případné ukončení smlouvy sestavit. Pozor hlavně na to, že některé společnosti mají pokuty za předčasné ukončení smlouvy.
Pro příště doporučuji přečíst si všeobecné podmínky před podpisem smlouvy nebo se podívat na internet a zjistit si dohnojení dané společnosti. Tím můžete předejít vzniklým komplikacím.
Za ICOS Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 16.02.2012 09:11
dobrý den,
chtěla bych vědět jestli můžu podat osobní bankrot když jsem byla odsouzena pro podvod. Teď mám podmínku a musím zaplatit způsobenou škodu, která činí celkem cca 180.000 Kč.
Děkuji Plodíková
Odpověď z 16.02.2012 11:11
Paní Plodíková,
podle toho co píšete není jasně patrné jestli můžete tzv. osobní bankrot podat či ne. Obecně lze říci, že ten kdo je pravomocně odsouzen za majetkoprávní delikt, nemůže do doby zahlazení podat návrh na povolení oddlužení. Proto se domnívám, že v současné době podat návrh na povolení oddlužení nemůžete.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková
Dotaz z 13.02.2012 15:42
Dobrý den, mám dotaz. Chtěl bych vědět co mám dělat, když nemám dost peněz na splácení dluhů. Slyšel jsem něco o bankrotu, ale nevím co to je a jak na to. Děkuji za odpověď Novotný
Odpověď z 13.02.2012 15:42
Pane Novotný,
na takovou otázku je těžké jednoduše odpovědět. Než začnete řešit situaci tzv. osobním bankrotem je dobré zjistit jestli nemůžete dluhy řešit např. konsolidací půjček. Pokud ne doporučuji vám prostudovat internetové stránky ministerstva spravedlnosti: www.justice.cz, kde jsou základní informace k osobnímu bankrotu. Dobré je projít si i insolventní rejstřík. Tam jsou schválené a neschválené návrhy na povolení oddlužení. Doporučuji Vám osobně se obrátit na naši poradnu nebo poradnu ve vašem blízkém okolí. Kontakty najdete na http://iregistr.mpsv.cz/ nebo na www.obcanskeporadny.cz. Základní informace pro vás je to, že pokud chcete řešit své problémy „osobním bankrotem“ tak musíte min. splňovat to co insolventní zákon vyjmenovává v § 3:
(1) Dlužník je v úpadku, jestliže má
a) více věřitelů a
b) peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a
c) tyto závazky není schopen plnit (dále jen "platební neschopnost").
(2) Má se za to, že dlužník není schopen plnit své peněžité závazky, jestliže
a) zastavil platby podstatné části svých peněžitých závazků, nebo
b) je neplní po dobu delší 3 měsíců po lhůtě splatnosti, nebo
c) není možné dosáhnout uspokojení některé ze splatných peněžitých pohledávek vůči dlužníku výkonem rozhodnutí nebo exekucí, nebo
d) nesplnil povinnost předložit seznamy uvedené v § 104 odst. 1, kterou mu uložil insolvenční soud.
(3) Dlužník, který je právnickou osobou nebo fyzickou osobou - podnikatelem, je v úpadku i tehdy, je-li předlužen. O předlužení jde tehdy, má-li dlužník více věřitelů a souhrn jeho závazků převyšuje hodnotu jeho majetku. Při stanovení hodnoty dlužníkova majetku se přihlíží také k další správě jeho majetku, případně k dalšímu provozování jeho podniku, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem důvodně předpokládat, že dlužník bude moci ve správě majetku nebo v provozu podniku pokračovat.
(4) O hrozící úpadek jde tehdy, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem
důvodně předpokládat, že dlužník nebude schopen řádně a včas splnit podstatnou část svých peněžitých závazků.

Za ICOS Český Krumlov., o.s. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice

Strana:    ««  «  24  25  26  27  28  29  30  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz