Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Rodinné právo

 Odpovědi 191 - 200 z celkem 248
Strana:    ««  «  17  18  19  20  21  22  23  »  »» 
Dotaz z 14.10.2008 13:10
Dobrý den,
Chtěl bych se informovat o ukončení vyživovací povinnosti na dceru která ukončila střední policejní školu, kde ji schází k úplnému střednímu vzdělání dokončit jedna zkoušku.Při návštěvě Policejní školy mi bylo sděleno že má ukončenou školu, ale bez maturity.Od září nastoupila na střední zdravotnickou školu, dá se říci jiný obor nejedná se ani
o vyšší odborné vzdělání, je nutné platit dále výživné na dceru které je 20 let, jak je patrné nejde tak o vzdělávání, ale překlenout dobu abych dále platil výživné?
Odpověď z 09.09.2009 16:51
Vážený pane,
v zákoně o rodině 94/1963 Sb. je v § 85 odst. 1) vyživovací povinnost trvá do té doby, pokud se děti nejsou schopny samy živit. Ve vašem případě to znamená, že vaše dcera dál studuje i když je to jen střední škola má na to dle zákona právo. Může studovat až do 26 let. Pokud se vám to nelíbí a chcete to řešit musíte podat návrh na soud, ale myslím si, že by se to asi soudci nelíbilo a váš návrh by "smetl" ze stolu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 13.10.2008 15:51
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na jaký úřad mám zajít nebo jaký formulář a kde mám vyzvednout ohledně zvýšení alimentů. Mám v péči 12ti letého syna,který navštěvuje navíc ZUSˇ a dostávám pouze 1.000,-Kč. Předem děkuji za informace.

Odpověď z 09.09.2009 16:52
Vážená paní,
návrh na zvýšení výživného můžete získat na kterémkoli soudu, stačí zajít do podatelny a vyžádat si formulář na zvýšení výživného na nezl. dítě. Měli by vám ho dát i na Městském úřadě na odboru sociálně právní ochrany dětí.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 06.10.2008 21:48
Text Vašeho dotazu
Dobrý den,prosím poraďte.Manžel má z 1.manžlství 2 dcery.Dcery bydlí u matky a za manželem jezdí jen občas,jsou už dospělé.Bydlíme na vesnici v jeho domku,dáváme ho už 10let do pořádku,sama jsem se těma přestavbama zadlužila na 15let.Jeho dcery nám s ničím nikdy nepomohly.Zajímalo by mě,jak by to bylo s dědictvím,polovina baráku je přepsaná na mě,jenže nevím,jak by to bylo s tou zbývající částí,která by patřila jim.Nikdo nemládneme a já nebudu mít nikdy peníze na vyplacení.Jak to tedy udělat,je možné nějaké osvobození vzhledem ke stáří?Chtěla bych tu dožít a také se mi nechce stěhovat na "stará kolena" kamsi.Manžel souhlasí s napsáním závěti,ale nevíme,jak to formulovat.Děkuji Jitka
Odpověď z 14.09.2009 16:46
Vážená paní Jitko,
pokud byste situaci neřešili, tak samozřejmě dcery manžela budou mít nátok na dědiství, pokud bude ze zákona. Kdyby k tomu došlo, dědily byste všechny stejným dílem. Pokud se tomu chcete vyvarovat tak ať vám manžel napíše darovací smlouvu na polovinu domu a ať si tam dá věcné břemeno na dožití. Bylo by nejlepší, aby vám to sepsal právník, nebudete platit daň, protože rodinní příslušníci jsou osvobozeni.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 05.10.2008 12:32
Dobrý den,prosím Vás o radu co se týká zvýšení alimentů na syna 17 a dceru 15let.Dne 10.11.2008 proběhne soud o zvýšení výživného na nezl.děti,chtěla bych výživné zvýšit z 1700kč na 3500kč snad je částka reálná z důvodu SŠ,mimoškolních aktivit dětí.Jen jsem se Vás chtěla zeptat zda mohu u syna žádat zpětně a to od září 2007,kdy nastoupil na SŠ a u dcery od září 2008 ,a zda mám na to vůbec nárok.Bývalý má příjem čistého 27000 a má dvě další děti a manželku na MD.Já jsem též na MD a mám tři malé děti.Za školní pomůcky jsem letos v srpnu a září platila 15000kč(na vše mám doklad).Bývalý odmítl na pomůcky přispět,i když jsem ho v srpnu poprosila, on totiž nikdy na nic nepřispívá ani na dovolenou si je nikam nebere.Stýká se s nimi 4 krát do měsíce.Mám z toho soudu obavy,jelikož mi vyhrožuje válkou a právníkem.Majetek má rod.dům,pole a dvě auta.Na černo má ještě příjem zhruba tak 5000 až 10000kč(nevím jak tuto skutečnost dokázat).Moc Vám děkuji za odpověď Ch.I.

Odpověď z 09.09.2009 17:00
Vážená paní Ch,
pokud vám svěřil soud děti do péče, jste pořád vedená jako osoba, které by měl soud dát při jednání za pravdu. Pokud opravdu u soudu dokážete co jste sama všechno pro děti koupila tak by měl soud na vaši žádost reagovat. Žádat můžete také samozřejmě zpětně a pokud má manžel tak vysoký příjem měl by vám požadavek vyjít. Já vždycky maminkám radím, aby si vypočítali kolik za jedno dítě zaplatí měsíčně a ať to pak vezmou k soudu a u soudu uvidíte. Nic bych předem být vámi nevzdávala.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 03.10.2008 22:58
Dobrý den, prosím o radu. S manželem jsme se poznali před třemi roky na inzerát. Jej opustila kvůli jinému bývalá žena, mě mužl. Manžel má s bývalou ženou 2 děti. S jeho synem i dcerou jsme se pravidelně stýkali. Ke změně došlo letos v březnu. Náhodou jsme se totiž dozvěděli, že manželův 19-letý syn je již od září vyloučen ze školy. Hned v září se sice přihlásil ke studiu na jiné střední škole, na kterou ovšem ani nenastoupil, a z které jej vyloučili také. Jeho syn i dcera nám přitom při každé návštěvě vyprávěli "jak se Honzík připravuje k maturitě", a že je vše v pořádku.
Celou dobu - od září do března platil manžel synovi výživné 3500 měsíčně. Matka samozřejmě o všem věděla a syna nechala jen tak "poflakovat".
Reakce dětí na otázku ,proč nic neřekli a na výčitku jejich chování byla,"že si matka přála, aby mu nic neříkali. A oni chtěli mít klid. Reakce jejich matky -výsměch manželovi, že nic nevěděl.
Po této události manžel přestal dávat synovi peníze (ten údajně nastoupil někam do práce) a syn ukončil veškeré kontakty s otcem. Nebere mu telefon a vůbec nevíme, jak žije.
Dcera krátce potom s otcem přerušila styky také. Důvodem bylo zřejmě to, že manžel ji odmítal po této události cokoliv kupovat (kredit do mob.telefonu, ap.).
Nyní je situace taková, že půl roku jsme neviděli ani manželovu 16-letou dceru (bydlíme 110 km daleko), ani vysvědčení, o které jsme ji několikrát říkali.
Manžel tedy přestal od září bývalé ženě posílat výživné na dceru (2500/měsíčně). Doporučeným dopisem ji požádal o potvrzení toho, že dcera, která by teď měla být v druhém ročníku učebního oboru, studuje.
Bývalá žena manželovi žádné potvrzení poslat nechce, tvrdí, že dcera ještě není plnoletá tak prostě on platit musí a vyhrožuje soudním vymáháním výživného.
Manžel samozřejmě dál platit výžjiné bez potvrzení studia odmítá, aby se mu nestalo to samé, co se synem.
Prosím proto o radu. Jakým způsobem může požadovat potvrzení, že dcera opravdu studuje? Jak dál postupovat, jestliže toto potvrzení neobdrží? Platit výživné na dceru samozřejmě chce, ale neví jestli se vlastně učí nebo ne.
Telefonicky si toto chtěl ověřit již v červnu, ve škole se ale nenašel v tu chvíli nikdo, kdo by mu toto potvrdil.
Děkuji za odpověď. Křížová.

Odpověď z 09.09.2009 17:00
Vážená paní Křížová,
vaše situace opravdu není záviděníhodná. Mít starosti s dětmi, které poštvala proti vašemu muži jeho bývalá žena je dost náročné. Pokud váš manžel nepožádat soud o zrušení vyživovací povinnosti k synovi ať to ještě dodatečně udělá, je to tak lepší. Samozřejmě otec má právo na to, aby se o své dceři dozvěděl věchny informoace i ty o vysvědčení. Pokud se k těmto dokumentům nemůžete dostat a máte podezření, že dcera již nestuduje, není pravdou, že by mažel platit dceři výživné jen tak v zákoně se píše dle § 85, že vyživovací povinnost mají rodiče do doby pokud děti nejsou schopny se sami živi. Pokud je tedy dcera na pracovním úřadě, myslím si, že by váš manžel už nemusel výživné platit. Pokud ale má manžel starosti jestli dcera opravdu chodí do školy a pod. měl by oslovit sociální pracovnici, která zastupovala děti u soudu a poradit se s ní. Soc. pracovnice by měla na žádost udělat šetření a pak na to může manžel reagovat.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.10.2008 13:52
Manželovi byly stanoveny alimenty z platu 18tis. čistého na 5000Kč na dvě děti. V současné době už takového příjmu nedosahuje, má tak 15tis.čistého. Jsem na mateřské dovolené s naším synem. Chceme žádat o snížení alimentů. Plánujeme ještě jedno dítě. Myslíte, že je reálné na snížení na 3000Kč, když budeme mít dvě naše děti?
Odpověď z 09.09.2009 17:02
Vážená paní,
nejsem schopna sdělit jestli opravdu soud sníží výživné na dvě děti na 3.000,-, ale jako rodič má váš manžel právo na to, aby požádal soud o snížení výživného. Opravdu záleží na soudu a skutečnostech, které tam manžel uvede a to , že chcete mít druhé dítě a že vy jste v současné době na mateřské či rodičovské dovolené.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 30.09.2008 10:15
Dobrý den,
přítel je rozvedený půl roku a platí na 2 děti alimenty 5000Kč. Bývalá je na mateřské dovolené s ročním klukem. Bojím se si přítele někdy v budoucnu vzít a nastěhovat se k němu natrvalo, protože mám vyšší příjem a nechci mu zvýšit životní úroveň tak, aby mu zvýšily alimenty. Zároveň bych chtěla mít dvě děti, ale bojím se, že s mateřskou a tím zbytkem co mu zbyde po alimentech si to nemůžeme dovolit. Jsou pro soud další děti důvodem kdy se mohou alimenty podstatně snížit třeba z 5000Kč na 3000Kč je to reálné?Pokud jeho bývalá nebude po mateřské pracovat můžeme ještě navíc platit i jí?
Odpověď z 09.09.2009 17:03
Vážená paní,
v případě stěhování, pořád by měl soud vycházet z příjmu otce a ne jeho přítelkyně. Pro soud opravdu mohou být další děti přítele důvodem, aby podal na soud návrh na snížení výživného a aby tam napsal důvod dalšího dítěte. Pokud opravdu jeho bývalá menželka nebude pracovat a přítel má o dost vyšší příjem než ona, opravdu může požádat o výživné na rozvedeného manžela, které může dostávat až 3 roky nebo do doby než se opět vdá. Toto se dá žádat i zpětně.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 29.09.2008 20:10
PROSIM ZA JAK DLOUHO ZACNE ROZVODOVE RIZENI OD PODANI NAVRHU K SOUDU.JE URCENA DOBA DO KDY MUSI ZAHHJIT SOUD PROJEDNANI??? Dekuji
Odpověď z 09.09.2009 17:04
Vážený,
toto není jednoznačně dané, jelikož záleží na velikosti soudu a také na tom, kolik soudců na řešení rozvodů tam mají. Rychle do cca 1 měsíce se řeší jednání, kde jsou ještě nezlatilé děti. Jinak se to může lišit. Ale do 30 dnů od podání by vám měli dát vědět jak to vypadá. Pokud už čekáte delší dobu tak tam zavolejte nebo podejte písemnou žádost.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 29.09.2008 15:28
Jsem rozvedený,řádně jsem platil na dceru výživné.Letos dokončila vyšší odbornou a je zaregistrovaná na uřadu práce.To jsem zjistil po té co jsem se informoval ve škole.Tak,že jsem poslal tuto častku opět.Mám žádat o zrušení výživného?Jak postupovat o vrácení přeplacené částky.Děkuji V.
Odpověď z 09.09.2009 17:05
Vážený pane V.o,
můžete podat na soud žádost, aby vám ukončili placení výživného. Pokud opravdu chcete peníze od vlastní dcery zpátky tak jí dějte písemně vědět, že nastoupila na úp a přes to brala výživné. Pokud vám peníze nebude chtít dát, tak máte jedinou možnost dát to k soudu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 29.09.2008 12:12
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, kam se mám obrátit a co je potřeba vyplnit, když bývalý manžel neplatí alimenty na dceru.
Předem děkuji za odpověd - zaslete na adresu
Odpověď z 09.09.2009 17:05
Vážená paní,
pokud máte doklad o tom, že vám manžel dlužné výživné naplatí. Požádejte ne soudu stačí na podatelně o formulář Návrh na nařízení výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy pro výživu nezl. dítěte. Budete muset zaplatit poplatek dle výše dlužné částky, který vám pak soud přiřkne zpět a nebo pokud jste nezaměstnaná a nebo na rodičovské dovolené tak můžete žádat o oproštění od soudních poplatků. Návrh podejte k soudu od kterého jste dostali první rozsudek.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz