Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Rodinné právo

 Odpovědi 151 - 160 z celkem 247
Strana:    ««  «  13  14  15  16  17  18  19  »  »» 
Dotaz z 24.11.2008 21:39
Dobrý den,jsem 15 let rozveden a má bývalá paní,se kterou mám 16-tiletou dceru,požádala o zvýšení výživného.Jsem znovu ženatý a spolu se ženou vychováváme dceru(11 let).Má žena je v domácnosti a stará o mou ležící maminku,na kterou pobírá pečovatelský příspěvek a maminka důchod.Maminka je po mozkové mrtvici,zcela odkázána na pomoc druhého.Můj dotaz zní,zda jsou všechny příjmy naší rodiny rozhodné pro výpočet zvýšeného výživného(můj plat+peč.příspěvek+maminky důchod) a zda má bývalá žena může žádat o zvýšení i zpětně,i když nikdy před tím sama o zvýšení nežádala a já pravidelně platil soudem vypočítanou částku.
Předem děkuji za odpověd,s pozdravem Kamil Š.
Odpověď z 09.09.2009 16:25
Vážený pane Kamile,
pro vyměření výživného pro dítě je určující pouze Váš příjem. Soud si může požádat také o příjmy Vaší současné manželky, ale pouze pro posouzení Vaší životní úrovně. Její příjem ani příjem Vaší maminky není rozhodující pro výživné.
Vaše bývalá žena může zpětně žádat o zvýšení výživného až 3 roky. Záleží poté na soudu, zda její nárok posoudí jako důvodný.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 24.11.2008 16:25
Dobrý den, chci se zeptat, od června 2008 jsem rozvedena. Mám přítele a v říjnu se mi podařilo otěhotnět, termín porodu mám červenec 2009. Co to pro mě znamená při určení otcovství dítěte, bude v tom hrát můj bývalý manžel roli? Dítě je přítele a k otcovství se chce hlásit. Děkuji za odpověď Iveta
Odpověď z 09.09.2009 16:27
Vážená paní Iveto,
pokud se za současného přítele neprovdáte, tak Vám dají ještě před porodem vyplnit papír, kde uvedete jméno otce - tedy Vašeho přítele. Přítel poté po narození dítěte s Vámi zajde na matriku, kde společně uvedete, že je otcem dítěte a bude zapsán do rodného listu. Váš bývalý manžel již v tom roli hrát nebude.


Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 21.11.2008 23:07
Dobry den,mam dotaz.Jsem pul roku rozvedena,mam 17leteho syna a 13letou dceru.Deti otce moc nenavstevuji hlavne syn.Ma na nej nemile vzpominky.Dcera tam obcas zasla ze skoly,ale jen na skok.Ja jim to nezakazuji i kdyz ziji semnou,je to porad jejich otec i kdyz nam ublizil,ale nutit je nechci.Manzel mi ted vyhrozuje,ze to bude resit jinak,protoze plati alimenty a nevida je.Nemuze mi prestat posilat penize?A co huř,vzit mi dceru kdyz je v me peci a chce byt semnou.Dekuji za odpoved Michaela
Odpověď z 09.09.2009 16:27
Vážená paní Michaelo,
pokud by to chtěl váš bývalý menžel řešit, tak danou situaci musí řešit jedině soudně. Pokudvám přestane platit výživné dejte k soudu návrh na exekuci a styk s dítětem může měnit také pouze soudně. A vaše děti jsou natolik velké, že se jich na názor zeptá soudce a neměl by to být dle mého názoru problém.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 21.11.2008 22:39
Dobry den,chtela jsem vas poprosit o radu.Jsem od cervence rozvedena.S manzelem jsem sepsala prohlaseni ,ze nezijeme ve spolecne domacnosti jiz od unora.Manzel si mezitim nez nas rozvedli vzal pujcku a nake veci na splatky.Vyhrozuje,ze to jsou i moje dluhy,tak to musime platit spolu.Jinak mi nebude platit alimenty na deti.Ma pravdu?Predem dekuji za odpoved Nikola
Odpověď z 09.09.2009 16:28
Vážená paní Nikolo,
Odpověď k vašemu problému je velice sporná. Pokud máte prohlášení o tom, že váš bývalý manžel u vás od února nebydlel mělo by u soudu trochu pomoci. Bylo by dobré kdybyste měla tento dokument notářsky ověřený. Záleží pak na soudci jestli uzná, že dluhy vznikli jen manželovi nebo i vám. Podle občanského zákona, pokud dluhy vznikli za manželství nesou za ně odpovědnost oba manželé. Pokud ještě nemáte majetkové vypořádání být vámi hned podám návrh k soudu, jelikož váš bývalý manžel asi bude nadále postupovat tímto stylem. Už jsem se s tím ve své praxi také setkala. Pokud vám vyhrožuje, že když nebudete platit dluhy, on přestane platit výživné je to na to, byste tuto skutečnost oznámila soudu. Doporučuji vám okamžitě požádat o vypořádání společného jmění manželů, abyste měla klid.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 20.11.2008 19:23
Text Vašeho dotazu
Dobrý den,je prosím důvod ke zvýšení výživného přihlašováním dítěte do různých kroužků z poměrně velkými poplatky a snaha přihlášení dítěte na soukromou školu,když obdobná existuje i státní.Vím,že je to pouze hra z chamtivosti a po případném navýšení by tzv.zájem o koníčky rozhodně opadl.Tím že dávám na výživu/bohužel vým kde značná část peněz končí/už vše co mi zbývá,nemohu dát ani dárek sám od sebe,a tak jsem před dítětem prezentován,že nemám zájem.Mám mít obavu,že zákon bude na protější straně a tím touha po penězích má přes dítě otevřenou cestu?
Odpověď z 09.09.2009 16:28
Vážený,
při stanovení výživného se zájmy dítěte berou v potaz, ale tyto zájmy musí odpovídat finančním možnostem rodičů. Pokud Váš příjem není vysoký, tak samozřejmě drahé kroužky musí uhradit matka, pokud chce, aby je dítě navštěvovalo. Ani na soukromou školu není povinnost jít, takže i to si musí zajistit matka, pokud si tam přeje mít dítě. Tyto její důvody by neměly pro zvýšení výživného být rozhodující.
Bohužel každý soud je jiný a také se individuálně řeší jednotlivé případy. Nemohu proto říci, jak soud Váš případ posoudí.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 20.11.2008 11:46
Dobrý den, bývalý manžel se chce se mnou dohodnout na snížení alimentů, protože již nedösahuje takového platu, jakého při vyměření před rokem, je zde rozdíl 3000Kč. Nyní má kolem 15 tis. čistého. Dále se z nájemního bytu přestěhoval do domu, který si vzal celý na úvěr, čili jeho náklady na bydlení (úvěr+energie) vzrostly z 5 500Kč na 7 500Kč - započítávají se tyto náklady do výpočtu? A co třeba, že nedojížděl do zaměstnání a nyní dojíždí - posuzují se tyto náklady? A že žiji v jedné domácnosti s přítelem a on žije sám - toto se posuzuje? (např.že přítel by mi měl přispívat na bydlení). Je podle Vás reálné snížení z 5000 Kč na 4000Kč?
Odpověď z 09.09.2009 16:29
Vážená paní,
ři stanovení výživného se přihlíží k výdajům otce i k jeho příjmům. Rodič má jednat tak, aby zajistil své děti. Pokud si otec koupil dům, tak soud posoudí, jestli ho potřeboval nutně, aby to nebylo na úkor dětí. Může soud také otci říct, že na prvním místě je výživné na děti, jeho výdaje si měl tomu přizpůsobit. Celou situaci však neznám, nemohu proto vědět, jak soud posoudí Váš případ ani zda je snížení výživného reálné. Každý případ se posuzuje individuálně.
Co se týče Vašeho přítele, ten nemá vyživovací k Vašim dětem. Jeho příjem není důležitý pro výživné na Vaše děti.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 18.11.2008 12:06
Dobrý den,
byly mě odebrány přídavky na 2 děti a sociální příplatek z důvodu, že jsem nedoložila "soudem" potvrzenou dohodu o výši výživného. S druhem jsme se na výživném dohodli v roce 2004, sepsali dohodu podepsanou advokátem a tuto jsem poskytla již v roce 2004 úřadu. Nyní jsem jí předložila znovu, ovšem dle §61 odst.2 zákona o stá. soc. podpoře jsem výzvu nesplnila, tudíž dávky zastavili. Odvolala jsem se ke Krajskému úřadu, ten rozhodnutí s odkazem na výše uvedený paragraf potvrdil. Mám za to, že v žádném zákoně není uvedeno, že "musím" soudně žádat o výživné. Ráda bych Vás požádala o radu, jak se v případě shora uvedených dávek, zavislých na příjmu, dokládá výše výživného (proč by neměla stačit dohoda rodičů) případně dle jakého zákona se musím obracet na soud o schválení dohody. Cítím se být tímto rozhodnutím poškozena a předem Vám děkuji za radu. Olbrechtová
Odpověď z 09.09.2009 16:30
Vážená paní Olbrechtová,
zákon o rodině v § 86 stanoví, že nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví jejich vyživovací povinnost soud, případně schválí jejich dohodu. Zákon o rodině tedy předpokládá, že výživné k nezletilým dětem bude upravovat soud. Toto je v zákoně uvedeno proto, že zákon chrání zájmy nezletilých dětí a mělo by se tím předejít tomu, aby se rodiče nedomluvili na výživném, které je např. pro dítě nedostatečné a neodpovídá zákonné vyživovací povinnosti druhého z rodičů. Z tohoto důvodu je tedy třeba, aby i uzavřenou dohodu o výživném schválil soud, jinak je tato dohoda neplatná. V tomto pohledu nelze nalézt v rozhodnutí Krajského úřadu pochybení, když předloženou, avšak neschválenou dohodu považoval za neplatnou a tudíž z toho dovodil nesplnění podmínek pro přiznání dávky. Zřejmě vám nezbude nic jiného než dohodu předložit soudu ke schválení.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 16.11.2008 00:28
Dobrý den.Mám dotaz týkající se neplacení alimentů a dluhu na 11 letého syna.Mému druhovi byla soudně přiznána dlužná částka (samosoudcem)na výživném,kterou mně do dnešního dne nezaplatil.(15 700 Kč)A k této dlužné částce dále platí alimenty jen sporadicky.Jak mám v této situaci postupovat?Můžete mně poradit?Jak je dlouhá promlčecí doba soudního rozhodnutí a za jak dlouhou dobu moho jít na policii nahlásit,že alimenty neplatí.Jestli mohu jít hned,nebo až po nějakém časovém období(3-6 měsíců).Moje dítě strádá a sociální pracovnice mně v této záležitosti není nápomocná.Děkuji za odpověď.K
Odpověď z 09.09.2009 16:32
Vážená paní K.,
jděte na policii hned a neplacení výživného oznamte. Vezměte si s sebou také rozhodnutí soudu o dlužné částce. Nevím přesně, co máte v rozsudku uvedeno, takže nemohu přesně říci, co s bývalým druhem bude. U výživného není promlčecí lhůta, otec je povinen dluh zaplatit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 14.11.2008 13:25
Dobrý den,
chtěl bych si zažádat o snížení výživného na děti. Prvně bych to chtěl zkusit dohodou s mojí bývalou manželkou, pokud to nepůjde, budu to řešit přes soud. Rád bych věděl postup - sepíšeme dohodu, kterou podepíšeme oba a necháme podpisy úředně ověřit a zašleme na příslušný soud? A v případě žaloby o snížení - sepíši pravdivá fakta o svém příjmu a důvod proč žádám o snížení a o kolik, podepíši, přiložím potvrzení o příjmu a výši úvěru a nákladů na bydlení? Poté to odešlu na soud a on si nás předvolá, nebo jaký je vlastně přesný postup.
Děkuji
Odpověď z 09.09.2009 16:32
Vážený pane,
doporučuji Vám rovnou podat návrh na snížení výživného k soudu. I zde můžete uzavřít s matkou dětí dohodu, kterou soud schválí v rozsudku. Pokud byste měl dohodu s matkou mimo soud, může se Vám stát, že matka Vás za rok oznámí na sociálce nebo soudu, že jste neplatil výživné v plné výši a Vaše dohoda, pokud nebude soudní, Vám nepomůže.
Návrh na snížení výživného obsahuje nacionále Vaše a matky, dále jména dětí, jejich datumy narození a číslo jednací posledního rozsudku o výživném. Dále stručně odůvodněte, proč žádáte o snížení a na jakou částku byste chtěl snížit výživné. Dále připojte potvrzení o příjmech i výdajích. Vše pošlete soudu a ten Vás vyrozumí většinou do 14 dnů a pozve Vás i matku k jednání.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 13.11.2008 13:17
Dobrý den.Prosím Vás, moje dcera má podnájem se svým přítelem v okresním městě. Trvalé bydliště i s vnukem má u mě v jiném městě. Od ledna nastupuje na celý úvazek do práce. Vnukovi v dubnu budou 3 roky. Kde může jít k zápisu do školky? Může jít k zápisu do více mat. školek v místě jejího nynějšího pobytu? Děkuji za odpověď. Kolářová
Odpověď z 09.09.2009 16:33
Vážená paní Kolářová,
Vaše dcera může dát dítě do mateřské školy kamkoli. Tento zápis není omezen žádným zákonem ani vyhláškou, ale ředitel školky může mít kritéria např. že bude mít přednost dítě, jehož rodiče mají trvalé bydliště v tom daném městě. Toto řeší hlavně ředitelé, kteří mají ve školce hodně dětí. Ale jinak by to neměl být vůbec žádný problém.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz