Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Rodinné právo

 Odpovědi 201 - 210 z celkem 247
Strana:    ««  «  18  19  20  21  22  23  24  »  »» 
Dotaz z 23.09.2008 13:03
Dobrý den.Moje známá si zažádala o pěstounskou péči svého 3letého vnuka.Momentálně čeká na soud.Ale trápí jí ,že než dojde k soudu tak se objeví matka dítěte a vnuka ji odveze.Ona žije v dost pochybné spoleečnosti,o kluka nejeví zájem a ta co se o něj ted stará nedostává ani korunu,tak ho živí,šatí ze svého.Potřebuji proto radu jak postupovat,kdyby si náhodou matka pro dítě přijela a chtěla si ho odvézt.Soud už by měl být brzy.Moc děkuji za radu.
Odpověď z 14.09.2009 16:46
Vážená paní,
jediné řešení, pokud by matka chtěla syna odvézt je, že si babička podá návrh na předběžné opatření, aby jí byl vnuk svěřen do péče. Je dobré si zajít na městský úřad - oddělení sociálně-právní ochrany dětí a třeba i předem jim o této situaci říct. Pracovnice tohoto oddělení jsou poté jako opatrovníci u soudu a vyjadřují se k návrhu. Také by jí měli pomoci sepsat návrh.
Dotaz z 23.09.2008 11:35
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Koncem listopadu se mi narodí dítě a s biologickým otcem dítěte se nestýkám od začátku těhotenství. Slovně jsme se domluvili, že nebude uvedený jako otec dítěte, nebudu ho uvádět do RL a nebudu po něm požadovat výživné na dítě a on nás nebude vyhledávat. Do RL dítěte bych chtěla zapsat svého přítele ( bývalého manžela 10.9.08 to bube rok od rozvodu ). S přítelem spolu žijeme od května a přeje si být zapsaný do RL dítěte jako otec. Bude tohle možné, když nejsme oddáni a přítel není biologický otec? Děkuji za radu.
Odpověď z 09.09.2009 17:06
Vážená paní,
do rodného listu můžete klidně uvést svého přítele. Pokud nejste manželé, tak ještě před porodem Vám dají vyplnit formulář, kde ho uvedete jako otce. Poté spolu po porodu zajdete na matriku, kde oba prohlásíte, že přítel je otcem dítěte.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 23.09.2008 11:02
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, mám určené výživné na syna otec syna neplatí, ale pobírá rentu ze slovenska.Můžete mi poradit, jak mám postupovat při podání exekuce do zahraničí.Soud mi nemůže na tuto otázku odpovědět.Děkuji J.
Odpověď z 09.09.2009 17:06
Vážená paní Jochová,
pokud by měl být postihován majetek dlužníka, který je na Slovensku, pak by bylo třeba, aby soudní rozhodnutí českých soudů bylo vymahatelné na Slovensku. Tato vymahatelnost je v případě Slovenska poměrně úspěšná, neboť se Slovenskem máme uzavřenou dvoustrannou smlouvu. Zřejmě bych vám doporučil, abyste se obrátila v této věci na Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, Benešova 22, Brno, 602 00, tel. 542215443, který se vymáháním výživného v cizině zabývá. Bude potřeba učinit žádost adresovanou tomuto úřadu, ve které budete muset uvést základní údaje o dítěti, údaje o sobě a údaje o otci, tedy plátci výživného, dále bude potřeba uvést proč žádáte o vymáhání výživného, tedy že v České republice nemá žádný majetek a jediný majetek je na Slovensku a dále k žádosti připojí kopii rozhodnutí, které se k případu vztahují, tedy rozsudek, kterým je ukládána povinnost platit výživné a jestliže již byla nařizována exekuce v ČR, tak i rozhodnutí, kterými je tato exekuce nařízena s uvedením, zda již skončila nebo probíhá a jakým způsobem.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 22.09.2008 18:11
Dobrý den,mam takový dotaz,jsem rozvedená už 7let,mam9-letou holku. smým (už bývalým)přítelem čekám miminko,příští měsíc budu rodit.A můj problém je takový....Přítel,i když spolu nežijeme a nejsme se podílí na nákupech naší nenarozené dcery i když se narodí,tak jsme domluveni,že mi bude na malou posílat výživné.Musím to mít k vůli magistrátu nějak soudně dané,nebo stačí do kolonky výživné uvést příjem (výživné)co na malou budu dostávat?S přítelem totiž žádnýproblém nemám,tak nevidím důvod do toho momentálně soud zatahovat.A příjmení jsme se domluvili,bude mít také po příteli,nechci ani přítel a ani já ať má po mém bývalém muži příjmení...předem děkuji za odpověď
Odpověď z 09.09.2009 17:07
Vážená paní,
kvůli dávkám byste měla mít určené soudem nejen výživné na dítě, ale i výchovu. To znamená, že si musíte podat k soudu návrh na úpravu poměrů k dítěti, kde Vám dítě bude rozsudkem svěřené do Vaší výchovy a otci stanovené výživné.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 18.09.2008 15:57
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu,zda je možné požádat soud v případě zvyšování výživného o výpisy z účtu mého exmanžela,jelikož má bývalý jiné příjmy,které se jsou z molouchů.Částka není vžádném případě malá.Děkuji moc za radu Simona Blažková


Odpověď z 09.09.2009 17:08
Vážená paní Blažková,
pokud víte, že má manžel vyšší příjem než uvádá u soudu, můžete jako navrhovatel toto uvést v návrhu na zvýšení výživného. Je proto myslím přípustné, abyste tuto skutečnost v návrhu na zvýšení výživného uvedla.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 18.09.2008 14:50
Dobrý den,mám dvě nezletilé děti z prvního manželství(17 a 15 let) a v součastné době jsem na mateřské dovolené a s druhým manželem mám tři děti(10měs.,3 a 6 let).Bývalý manžel platí na děti částku 1700kč na každého.Částka mi připadá malá,vzhledem k tomu,že obě děti navštěvují střední školu a dcera jazykový kurz v částce 7000kč za rok.Bývalý manžel dětem na nic nikdy nepřispěl a to ani na věci spojené se školou.Chtěla bych zažádat o zvýšení výživného a nevím zda hypotéku ,kterou platíme ve výši 10700kč a kterou jsem si v roce 2000 pořizovala s bývalým manželem a po rozvodu jsem si ji nechala bez finančního vyrovnání přepsat na sebe a na nynějšího manžela,mohu zahrnout do nákladů na bydlení.Bývalý manžel bydlí ve vlastním rod.domě a jeho příjem činí asi 28000kč čistého,nyní je podruhé ženatý a má dvě malé děti(1,5 a 4roky).Ráda bych ještě věděla,zda mám vůbec na zvýšení výživného nárok.Podotýkám,že bývalý manžel skutečně na nic dětem nepřispívá a děti ho navštěvují 4 krát za měsíc.
Děkuji za radu I.Čapková
Odpověď z 09.09.2009 17:08
Vážená paní Čapková,
samozřejmě že máte nárok na zvýšení výživnho je opravdu malá částka 1.700,- na děti, které skutují na SŠ a ještě se vzdělávají mimo školu. Hypotéku můžete započítat do rozpočtu domácnosti. Jestli jste jí měli s manželem na domácnos což určitě ano tak není problém si jí dát do nákladů. Pokud opravdu manžel nepřispíval na žádné mimořádné aktivity dětí můžete žádat i na tyto např. lyžařský kurz, kurz jazyků ZUŠ apod.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 18.09.2008 11:19
Dobrý den,
mám syna (21 let) na vysoké škole, soud mi v době, kdy jsem se synem nebyl v žádném kontaktu a žil jsem sám stanovil alimenty ve výši 2.000,- Kč. Před 2 lety jsem se oženil a narodila se mi dcera. V té době se kontakt se synem obnovil a já jsem začal sám od sebe posílat 4.000,- Kč. Po 18 měsících můj syn kontakt "ukončil", tak jsem mu opět začal posílat částku stanovenou soudem. Reakcí na to byla sms od mé bývalé ženy, zda budu dál platit vyšší výživné a nebo si o ně má zažádat soudně. Jsem řidič MKD, s hrubým platem 15.000,- Kč a dietami stanovenými zákonem. Moje žena je na MD (s malým přivýdělkem) a platím hypotéku na byt 8.500,- Kč měsíčně. Zajímalo by mě tedy:
1. Přihlíží soud na diety, které jsou určené ke stravování v zahraničí?
2. Je věcí mé exmanželky starat se o tuto záležitost, když syn je již plnoletý?
3. Přihlížel by soud k tomu, že syn při denním studiu pracuje v projektové kanceláři, kde má finanční příjem?
4. Příhlíží soud také k celkovým výdajům domácnosti povinného?
Děkuji za radu. P.H.
Odpověď z 09.09.2009 17:33
Vážený pane H.,
k vašim otázkám:
1) soud vychází z příjmu, který mu doložíte respektive váš zaměstnavatel, takže by mohl k dietám přihlížet, ale záleží na tom jakým způsobem vám jsou diety vypláceny.
2) pokud jste dostal SMS od exmanželky tak opravdu nemusíte na nic reagovat, pokud je syn plnoletý nemůže za něj záležitosti ohledně výživného vyřizovat. Jestliže chce syn zvýšit výživné, musí podat návrh sám a jinak bych být vámi na exmanželku nereagovala.
3) pokud má syn příjem na HPP, DPP či DPČ tak musíte u soudu dokázat tuto skutečnost, mělo by vám to pomoci při projednávání ohledně výživného.
4) vy u soudu samozřejmě ukazujete své příjmy, je dobré se na tuto skutečnost připravit, mít všechny účty, které by mohly ukázat jaké jsou vaše výdaje na domácnost.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 18.09.2008 09:04
Při prokazování příjmů na žádost o přídavky pro děti za rozhodné období 2007 se objevil následující problém. Dcera loni ukončila k 30.8.2007 středoškolské studium, začátkem září odešla do ciziny, kde si našla na tři měsíce práci, po návratu začátkem prosince se nahlásila na Úřad práce jako nezaměstnaná. Od 23.7.2008 se stala studentkou VŠ, takže je opět zahrnutá do společně posuzovaných osob pro nárokování přídavků pro děti s rozhodným obdobím rok 2007. Jak ale prokázat její příjem v zahraničí? Formulář E 104 nedovezla, výplatní pásky už nemá.
Odpověď z 09.09.2009 17:33
Vážená paní,
toto bude s největší pravděpodobností docela problém, asi by bylo nejlepší kdyby vaše dcera požádala o výpis firmu, kde pracovala. Mohlo by pomoci, kdyby dcera napsala čestné prohlášení o tom, kdy, kde, jak dlouho a za kolik peněz v cizině pracovala mohlo by to sociálním pracovnicím stačit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 17.09.2008 08:50
Dobrý den,děkuji vám za odpověď na dotaz ze dne 15.9.týkající se výživy na bývalého manžela.Znamená to tedy,že dle § 92,kdy rozvedený manžel se není schopný sám živit a může žádat od bývalého manžela,aby mu přispíval na přiměřenou výživu třeba i 20 let po rozvodu?Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům - tzn.,že se oprávněný manžel nejdříve obrátí s návrhem na bývalého manžela (pokud tedy nedošlo u oprávněného ke sňatku) a potom teprve na děti?Děkuji ze odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 17:34
Vážená paní,
před několika lety se podobné situace řešily v televizi, že rozvedený manžel požadoval od manželky zaplatit 10 let zpětně to což mu dle zákona náleží.
Samozdřejmě soud nařídí jak dlouho bude výživné poskytováno. Bude také naléhat na manžela, který dostává výživné, aby si zajistil dostatečný příjem, ale může se stát, že bude manžel pobírat výživné opravdu několik let. Pokud soud pozná, že se manžel nesnaží zajistit příjem sám, může se stát, že bude požadovat peníze zpět. Což bude řešit manžel, který na druhého přispíval. V této situaci se nehladí na zákon jako takový, ale na soudní praxi.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 15.09.2008 21:27
Dobrý den,pokud by manželova bývalá žena přišla o práci - může žádat i 8 let po rozvodu o výživné na sebe?Děkuji za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 17:34
Vážená paní,
na váš dotaz se dá odpovědět dle zákona o rodině:
§ 92
(1) Rozvedený manžel, který není schopen sám se živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.
(2) Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.
§ 93
(1) Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2.
(2) Výživné podle odstavce 1 lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu.
§ 94
(1) Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře.
(2) Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz