Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Rodinné právo

 Odpovědi 131 - 140 z celkem 247
Strana:    ««  «  11  12  13  14  15  16  17  »  »» 
Dotaz z 03.12.2008 17:38
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jedna moje kamarádka odešla od manžela a rozvedla se 19.7.2008(rozhodnutí nabylo tímto dnem právní moc), nyní žije s přítelem, se kterým čeká dítě a termín porodu má 10.7.2009. Tak teď se bojí že otcem v rodném listě po narození dítěte bude její exmanžel, protože někde slyšela, že do roka po rozvodu je automaticky otcem její bývalý. S přítelem zatím o svatbě neuvažují. Co je na tom pravdya jak se to dá když tak řešit. Děkuji za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 15:47
Vážená paní,
otcem dítěte nebude exmanžel. Přítel matky se s ní po porodu dostaví na matriku, kde společně prohlásí, že přítel je otcem dítěte a bude zapsán do rodného listu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 02.12.2008 11:30
Dobrý den,
už několik let se já a moje matka soudíme s otcem o výživné. Ten má i spoustu jiných dluhů a utekl proto do Německa. Mě chodí doporučené dopisy z různých okresních soudů a nutí mě, abych vykonávala funkci jeho opatrovníka. Je pro ně jednodušší jít po mě, než hledat jeho v Německu. Poslední dopis byl ale dost drzý a myslím si, že na to nemají ani právo. Prý když neodpovím, tak to budou brát jako souhlas, že funkci opatrovníka vykonávat budu. To si přeci nemohou dovolit? Zvláště, když otec dluží i mě a oni se ani neobtěžovali napsat, o jakou věc se jedná. takže ani nevím, co a komu dluží. Jak bych podle Vás měla postupovat? Samozřejmě, že odpovím, ale bojím se, co se bude dít dál. Na jeden dopis z minulého roku jsem už odpověděla, ale ten byl slušný. Teď mi to připadá, jako bych jim něco dlužila já....Děkuji předem za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 15:49
Vážená paní,
funkce opatrovníka v občanském soudním řízení je funkcí dobrovolnou. Z tohoto důvodu vás nemůže nikdo nutit, abyste tuto funkci vykonávala. Soud zpravidla postupuje tak, že nejdříve se pokouší ustanovit opatrovníkem někoho z rodiny a kdy se mu toto nepodaří, tak hledá jinou osobu. Protože funkce opatrovníka je jakousi funkcí zástupce, vyžaduje se určitý vztah, resp. důvěra mezi zastoupeným a opatrovníkem. Domnívám se proto, jestliže soudu odepíšete, že vám otec dluží výživné, že z tohoto důvodu jsou mezi vámi spory, tak vás soud nemůže ustanovit opatrovníkem, neboť nemůže mít jistotu, že funkci opatrovníka budete řádně vykonávat a bude tedy činit úkony ve prospěch opatrovaného, tedy vašeho otce. Z tohoto důvodu bych tedy navrhoval, abyste tuto funkci odmítla s tím, že je mezi vámi a otcem narušena důvěra z důvodu opakovaných sporů, dluhů, atd. Nikdo vás skutečně nemůže nutit k tomu, abyste funkci opatrovníka vykonávala, avšak zase musíte brát v úvahu úkol soudu hledat nejdříve opatrovníka mezi příbuznými. Jestliže se však soud dozví o tom, že vztahy mezi vámi a vaším otcem jsou narušeny, neměl by již dále činit úkony vůči vám.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.12.2008 23:00
dobry den,chtel bych se prosim zeptat.Pred 3mesici sem odesel od zeny,ktera me neustale vykazovala z bytu,byl sem pod neustalim psych.natlakem a to uz sem nevydrzel.Mam 7letou dceru postizenou,kterou umistila do ustavu,nyni musim uhradit cast prispevku od statu na porizeni auta,ktere sem zanechal v miste byv.spol.bydliste s zenou,ona prohlasila,ze to auto nechce at si ho odvezu a jak bude potrebovat,ze mam zajistit dopravu dcery kam bude potrebova,bohuzel toto neni mozne vuci memu vzdalenemu bydlisti a zamestnani a nedostatku financi.Platim veskere uvery porizene za manzelstvi.Muj dotaz zni jestli i v tomto pripade by se ma zena ( ex ) mela podilet na splaceni uveru a vraceni prispevku od statu,mam na mysli napr: prispevek na auto.
Dekuji za odpoved
Odpověď z 09.09.2009 15:49
Vážený,
jediné co můžete dělat je řešit vše soudně a to rozvodem a pak řešit situaci s odborem sociálně právní ochrany dětí. Manželka by se měla podílet na splácení dluhů takovou měrou, jakou může vykonat. Ve vašem případě se bude asi jednat o péči o domácnost. Proro vám může "vyhrožovat", že budete všechno platit, ale myslím, že nemá nárok po vás požadovat, abyste jezdil pro dceru, když je to pro vás nevýhodné. Nejlepší bude abyste se poradil na OSPODu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.12.2008 17:06
Dobry den, zajimalo by mne kdyz otec nezl.deti nehradi radne vyzivne a castka se jiz pohybuje 12tis korun zda mohu podat zalobu ne nepalceni vyzivneho a jak to sepsat a zda se tato zaloba zahrnuje jiz pod obcanskopravni spor a zda je mozne abych byla osvobozena od soudnich poplatku.Jsem po druhe provdana ale nase prijmy jsou,ze s nimi tak tak vyjdeme.dekuji za odpoved
Odpověď z 09.09.2009 15:49
Vážená paní,
jako provní můžete tuto skutečnost oznámit sociální pracovnici na odboru sociálně právní ochrany dětí a ta by vám i mohla s podáním pomoci. Jinak na soudě by měli mít formulář na toto podání. Platit kolek nebudete výživné je od kolku osvobozeno. Podejte to co nejdříve.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.12.2008 11:48
Dobrý den,s bývalým manželem jsme se dohodli na snížení výživného na naše dvě děti z důvodu nižšího příjmu bývalého manžela. Poradíte nám, co máme dále s onou dohodou dělat, aby nebyla napadnutelná někdy v budoucnu? Máme jí zaslat na soud a čekat vyrozumnění?
Děkuji Verča
Odpověď z 09.09.2009 16:16
Vážená Veroniko,
nejlepší by bylo, kdybyste si nechali před notářem úředně ověřit podpisy. A pak tem dokument doručili ke spisové značce rozhodnutí o výživném na příslušný soud.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.12.2008 11:42
Dobrý den,
přihlíží soud při žádosti o snížení alimentů k tomu, že platím úvěr na dům (mám tím pádem vyšší náklady na bydlení než předtím), který jsem si musel pořídit, jelikož jsem přenechal dům s veškerým vybavením domácnosti bývalé manželce a dětem (předtím jsem prozatím bydlel v pronajaté garsoniéře) a k tomu, že nyní musím do práce každý den dojíždět, jelikož jsem se přestěhoval do nedaleké vesnice? Děkuji Michal
Odpověď z 09.09.2009 16:16
Vážený Michale,
soud posuzuje také výdaje otce, takže by k tomu měl přihlédnout, že platíte úvěr. Jak ale soud rozhodne nemůžu posoudit, každý případ se posuzuje jinak.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 30.11.2008 21:09
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když mám exekuci na plat a nechavají mi z platu jen 11 500 Kč a platím alimenty 4 500Kč, keré musím měsíčně dokládat účetní, aby mi uznávali odpočet na mé dvě děti z prvního manželství, ale uznávají mi jen částku 2000 Kč a né celou částku 4 500 Kč. Jinak mám ještě jedno malé dítě 15 měs. a přítelkyni na MD. Je možné někde zažádat o dočasné snížení alimentů? Děkuji za odpověď
Odpověď z 09.09.2009 16:13
Vážený pane,
pokud chcete snížit výživné, napište na příslušný soud a vypište jim tam vše co musíte platit. Důležité je abyste dokument poslal na soud, který o výživném jednal a ke spisové značce.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 29.11.2008 10:07
Dobrý den chtěl bych se zeptat jak dlouho si musím schovávat od alimentů složenky jestly je nějaká lhůta.Děkuji za odpověd.
Odpověď z 09.09.2009 16:18
Vážený,
obecná promlčecí lhůta je 3 roky. Myslím si, že by to ve vašem případě mělo stačit, ale pokud se obáváte nějakých problémů, nezbude vám nic jiného než počkat až do doby, kdy nebudete muset výživné platit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 27.11.2008 23:23
Dobry vecer,mam jen dotaz ohledne alimen tu.Neteri je 21let a otec ji dluzi do doby jeji plnoletosti 100000kc.Byl 10let v USA a neplatil.Driv to neresila z duvodu slibu ze to nejak splati,ale bohuzel se tak do dneska nestalo.Muze jit neter podat zalobu a chtit vyse uvedeny dluh zaplatit,nebo je nejaka promlceci lhuta?Dekuji predem za rychlou odpoved.
Odpověď z 09.09.2009 16:19
Vážená/ý,
soudní rozhodnutí jsou vykonatelná po dobu 10 let. Z tohoto důvodu tedy v případě, že splátky, které otec neteře nezaplatil byly splatné před méně než 10 lety, tak jsou stále právně vymahatelné. V takovém případě není třeba podávat novou žalobu, ale rovnou návrh na exekuci. V případě, že otec nemá v ČR žádný majetek a má pouze majetek v USA, tak by zřejmě k úspěšnému uspokojení pohledávky bylo třeba součinnosti příslušných státních orgánů USA. V tomto směru by bylo třeba zjistit, zda máme s USA uzavřenou dohodu o právní pomoci, případně zda je USA signatářem nějaké mezinárodní smlouvy o právní pomoci, kterou je ČR vázána. Neteř je trochu v nevýhodě, že dluh nechávala nesplacený až do doby své zletilosti, neboť výživné na nezletilé dítě je mezinárodním právem chráněno mnohem intenzivněji než výživné na dítě zletilé. Je ale možné, že i v případě zletilosti bude na její dluh nahlíženo jako na výživné na nezletilé dítě.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 27.11.2008 11:59
Text Vašeho dotazu Dobrý den, chtěl bych poradit jak mám postupovatve věci výchovy dítěte. Dceři je 6 let a manželka dala podání k okrasnímu soudu o určení výše výživného z důvodu přestěhování k rodičům. Má nahlášeno trvalé bydliště u rodičů, kde s dcerou v součatné době žije. Dceru mi nechce nechat také vychovávat, neboť výchovu společně s rodiči zabezpečuje. Prosím o možný postup jedníní z moji strany a případný návrh podání o rozhodnutí.
Předem moc děkuji.


Petr
Odpověď z 09.09.2009 16:19
Vážený pane Petře,
můžete si k soudu podat návrh na úpravu styku s dcerou. Ze zákona na to máte právo. Běžný styk s dítětem tohoto věku je 1x za 14 dní o víkendu a dále dny o vánočních a letních prázdninách. Rozhodně máte právo se na výchově dcery podílet.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz