Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Rodinné právo

 Odpovědi 141 - 150 z celkem 247
Strana:    ««  «  12  13  14  15  16  17  18  »  »» 
Dotaz z 27.11.2008 11:47
Dobrý den,
chtěla bych poradit. Mám 2měsíční holčičku, její otec je Slovák, ale žije v Anglii.Dva měsíce před porodem naší dcery přerušil kontakt, žalobu o určení otcovství jsem ještě na okresní soud nepodala, ale chystám se ho najít přes Český červený kříž. Nevím, zda je to rozumný, ale chtěla bych to vyřešit co nehrychleji, prosím porad´te.

Lenka
Odpověď z 09.09.2009 16:20
Vážená paní Lenko,
doporučuji vám ihned podat k soudu návrh na určení otcovství (bude zřejmě nutné se obrátit na oddělení sociálně-právní ochrany dětí při městském úřadě, které bude dítě u soudu zastupovat). Soud má prostředky, jak otce vypátrat. Rozhodně je třeba toto řízení začít a neodkládat. Po otci sama pátrat můžete, i když bude návrh k soudu podán.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 21:45
Dobrý den, manžel má z prvního manželství dceru, které bude v lednu 22 let. Stále platí alimenty, protože stále studuje. Nejde však o kontinuální vzdělávání a přípravu na budoucí povolání. Vlastně jen přechází z jedné soukromé školy na druhou, protože na studium nestačí a je nucena školu opustit. Nyní přešla na učiliště, kde studium dokončila a nyní opět nastoupila na dvouletý obor, kterým by mohla získat maturitní vysvědčení. Chci se zeptat, jak douho trvá v takovém případě vyživovací povinnost, děkuji.
Odpověď z 09.09.2009 16:20
Vážená paní,
otec by měl platit výživné pokud se dítě připravuje na budoucí povolání. Ve Vaší situaci nevím, zda je výživné vyměřeno rozsudkem soudu nebo ho otec platí jen po domluvě s dcerou. Pokud je dcera zletilá, musí si sama požádat o stanovení výživného otci soudem a otec by ho poté měl platit k jejím rukám. Jestliže rozsudek nemají, doporučuji, aby otec výživné platit přestal a dcera bude nucena se obrátit na soud, který poté posoudí, zda je ještě její studium nutné a nemůže si třeba vzdělání doplnit dálkově při zaměstnání. Pokud otec platí výživné k rukám její matky, tak toto by jí již nemělo náležet, jen přímo dceři. Opravdu z dotazu nejsou zřejmé bližší skutečnosti, nemohu lépe odpovědět.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 15:59
Děkuji za odpověď ohledně výživného na manželku. Jen pro upřesnění uvádím, že 10.000,- Kč mi manžel poslal po zablokování společného účtu na můj nový účet z toho důvodu, že mi ještě na společný účet byla doručena mzda. Nejedná se tedy o pravidelné zasílání této částky na můj účet. Dále jsme se dohodli, že mu posílám každý měsíc na splácení hypotéky částku 8.600,- Kč, jelikož v domě jsem zústala já a manžel ho opustil a nastěhoval se k milence.
O kolik mnohonásobně musí manžel vydělávat více, aby manželce případně soud schválil výživné, pokud se manželka na rozvratu manželství nepodílela? Manžel vydělává 60.000,- Kč a já 20.000,- Kč. Děkuji mnohokráte za odpověď. Simona
Odpověď z 09.09.2009 16:20
Vážená Simono,
pokud jde o rozdíl příjmů mezi rozvedenými manžely, tak zde tuto skutečnost zákon nestanoví, nicméně rozdíl příjmů, tak jak ho uvádíte je dostačující. V případě, že by byly splněny podmínky pro vyměření výživného, tak k vyměření výživného dle mého soudu dojde. Pouze bych vás upozornil na to, že podle § 93 odst. 1 zákona o rodině je třeba ke vzniku vyživovací povinnosti nejen skutečnost, že jste se na rozvratu manželství nepodílela, ale také to, že vám byla rozvodem způsobena závažná újma. Po splnění těchto dvou podmínek může tedy soud přistoupit k vyměření výživného.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 13:13
Text Vašeho dotazu
Dobrý den,ráda by jsem věděla zda moje starší dcera,kterou mám z
prvního manželství může dědit po mém druhém manželovi,který jí vychovával od 6 let.Z druhého manželství mám též jednu dceru. Děkuji.
Odpověď z 09.09.2009 16:22
Vážená paní,
pokud váš bývalý menžel není v rodném listě zapsán jako otec a neadoptoval si vaši dceru neměl by patřit do 1. dědické skupiny. Mohla by patřit do 3. ten, kdo žije s osobou více jak 1 rok a pečuje o ni. Vaše dcera by měla dědit po vlastním otci. Pokud váš druhý manžel napíše závěť a vaše dcera tam bude uvedaná tak je to možné.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 12:11
Neplacení výživného.
Dobrý den, otec dcery se rozhodl přestat platit výživné vyměřené soudem.Kromě této částky nepřispíval ničím. Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se proti tomu mohu bránit, a v jakém časovém horizontu od počátku neplacení.
Děkuji za odpověď.A.B.
Odpověď z 09.09.2009 16:22
Vážená A.B.,
pokud vám byvalý manžel neplatí výživné musíte podat návrh na exekuci na tyto peníze a to k soudu. Nejlépe ihned. Na okresním soudě by vám mohli i fát formulář, poplatek se neplatí. Vše v tom formuláři máte napsané a myslím, že by nemlě být problém ho vyplnit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 10:44
Výživné. Dobrý den, přítel by chtěl zažádat o snížení alimentů, ale nevíme kam se obrátit. Žena, se kterou má dítě žije v Praze, takže nevíme jestli podat návrh k soudu do Prahy nebo v našem městě. Soud, který mu zvýšil alimenty proběhl v Praze. Děkuji Nováková
Odpověď z 09.09.2009 16:23
Vážená paní Nováková,
návrh by měl být adresovaný soudu, které jednal o výživném ve vašem případě tedy v Praze.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 10:20
Dobrý dne,jsem rok a půl rozvedená,bohužel stále užíváme společně byt,patřící mé matce.Bývalý manžel nechce byt dobrovolně opustit,neplatí ani korunu už celý ten rok a půl.Žaloba na vystěhování je již od června u soudu a stále se nic neděje.Na neštěstí bývalý manžel přišel k úrazu a hrozí mu,že příjde o oko.Přestal plativ výživné na děti.Nikdy si neplatil nemocenskou,pojištěný není a pracuje jako živnostník sám na sebe.Chci se zeptal,může po mě chtít abych ho živila?Může tento jeho stav mít vliv na soudní jednání ohledně žaloby o vystěhování?Děkuji
Odpověď z 09.09.2009 16:23
Vážená paní,
vaše situace není opravdu jednoduchá. Bylo by nejlepší, kdybyste si napsala na soud, proč ta žaloba tak dlouho trvá. Pak klidně můžete požádat soud o exekuci na výživném. Chtít po vás může, abyste ho živila, ale pokud to nemáte soudně nařízeno, být vámi nedělala bych to. Myslím si, že jeho nemoc by neměla mít vliv na žalobu o vyklizení bytu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 25.11.2008 18:14
Text Vašeho dotazuDobrý den,prosím o radu.Jsem 12 let rozvedená,pečuji o 14-leteho syna.Otec na dítě řádně přispívá výživném,můj dotaz zní:má syn nárok na polovinu částky např.ozdravný pobyt v lázních,poplatek denní 60,-kč,(3000,-)za pobyt,nebo nákup počítače,který je důležitý ke školní výuce?nebo brýle,které potřebuje obmněňovat každé dva roky?Bývalý manžel se omezil pouze na výživné v ostatní výdaje ho nezajímají.Od kamarádky jsem zaslechla ,že od 1.1.2008 mají děti ze zákona z roz.poměrů nárok od rodiče s ním nežijícího v domácnosti na poloviční úhradu vyšších výdajů.Za odpověď děkuji
Odpověď z 09.09.2009 16:24
Vážená paní,
pokud si zletilý syn podal návrh na zvýšení výživného, tak toto výživné se mu přizná ode dne podání návrhu. Nelze to vyměřit zpětně. To lze pouze u nezletilých dětí.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 25.11.2008 15:46
Dceři bratra bylo v srpnu 19 let. Stále a pravidelně platí alimenty, přestože nemá zprávy o tom, zda ve studiu pokračuje. Nedaří se mu s ní navázat kontakt (telefon položí) a tak nemá o ní žádné informace, její matka reaguje na komunikaci stejným způsobem. Mám pocit, že ho začíná využívat stejně jako jeho bývalá manželka. Ráda bych věděla, jak by měl v této záležitosti postupovat. Vzhledem k tomu, že nemá internet přislíbila jsem mu, že se pokusím získat k této problematice informace.
Děkuji za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 16:24
Vážená paní,
pokud nemáte žádně informace o neteři, tak ať váš bratr podá návrh naukončení vyplácení výživného a jako důvod uvede to co jste mi psala v dotazu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 25.11.2008 13:26
Dobrý den,
přítel řádně platí výživné na svého syna. Soudem mu bylo přiznáno 600kč, ale aby jeho bývalá manželka měla vyšší sociální dávky, dohohli se na částce 2000, kterou jí pravidelně zasílá. Nyní je syn plnoletý a bude ještě rok studovat školu. Přítel mu nabídl, že mu půlku školného uhradí, nebo přispěje ještě 1000Kč navíc. Syn ovšem nesouhlasí, a dal přítele (vlastního otce) k soudu s tím, že výživné chce zvýšit.
Můžete mi poradit, zda může uplatnit to, že vlastně celou dobu platil na syna více, než mu bylo soudem přiděleno?
Děkuji za odpověď.
Odpověď z 14.09.2009 16:51
Vážená paní,
otec je povinen platit pouze výživné. Pokud byste chtěla uhradit polovinu pobytu, musela byste se s otcem dohodnout a je to pouze na jeho dobré vůli, zda Vám přispěje. Řešit to můžete pouze návrhem na zvýšení výživného a u soudu o těchto výdajích říci.

Strana:    ««  «  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz