Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Rodinné právo

 Odpovědi 221 - 230 z celkem 248
Strana:    ««  «  20  21  22  23  24  25  »  »» 
Dotaz z 01.09.2008 18:08
Dobrý den, mám dost velký problém a chtěla bych poradit. Jsem rozvedená a mám 2děti ve věku 9 a 3 let. Řešíme nyní s exmanželem styky s dětmi a já jsem pro úplné zamezení styku, protože jsme byli oběti domácího násilí. Byli jsme na psychologických testech a pán PhDr. Sojka stal při exmanželi. Testy nám dál domů a chce vehementně, abych mu dávala obě děti na návštěvy. Nebere vůbec zřetel na to, že jsme byly bity a starší dcera chtěla spáchat kvůli němu sebevraždu. Dále nebere ani zřetel, že exmanžal má exekučně stahovány alimenty. PhDr. Sojka tvrdí, že jsem špatná matka, když mu děti nechci dávat. Ale, že stejně soud rozhodne v jeho prospěch. Prosím moc o radu jak se mám zachovat, abych nadále ochranila nejen sebe ale i děti. Děkuji předem Kamila
Odpověď z 09.09.2009 17:38
Vážená paní Kamilo,
z mailu není jasné, zda řešíte styk otce a dětí soudně. Pokud ano a soud nařídil znalecký posudek u PhDr. Sojky, tak uveďte, že se domníváte, že soudní znalec Sojka je podjatý a nesouhlasíte s jeho posudkem. Pokud by soud i přesto upravil styk otce s dětmi, můžete se odvolat. Sama rovněž můžete vyhledat jiného psychologa, který by s dětmi mohl promluvit a napsat k soudu zprávu.
Pokud styk neřešíte soudně a upravený rozsudkem ho zatím nemáte, tak děti dávat otci nemusíte, ten by si pak k soudu podal návrh na úpravu styku, kde vy sdělíte své obavy a návrh, aby styk byl zakázán.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 01.09.2008 12:12
Dobrý den, mám dotaz, kt. není až tak obviklý, jak jsem pročítala Vaše stránky.Jsem šťatně vdaná,máme dvě děti,já mám syna z prvního manželství, můj muž ho vychovává jako vlastního od jeho tří let. Na svého biologického otce si nepamatuje,protože ho od jeho půl roku nenavštívil, nejeví o něj zájem,ani neplatí výživné (synovi je 10let).Jen mě trápí,kdyby se se mnou něco stalo, právo na výchovu by měl jeho biologický?
Nebo můj manžel?
Můj první manžel, již před deseti lety měl spoustu dluhů,proto se bojím,aby je můj syn nezdědil.
Ráda bych tuto situaci vyřešila jednou pro vždy.Proto se ptám,zda je možné,zrušit či popřít(nevím jaký výraz použít) otcoství prvního manžela,můj druhý muž by mého syna rád adoptoval. Děkuji Dana
Odpověď z 09.09.2009 17:38
Vážená paní Dano,
Váš současný manžel si Vašeho syna může nezrušitelně osvojit, to znamená, že bude v rodném listě uvedený jako jeho otec. Je třeba, aby si manžel podal "návrh na nezrušitelné osvojení" k soudu. Soud poté k jednání pozve i skutečného otce, který se k návrhu bude vyjadřovat, ale pokud o syna nejeví zájem, je pravděpodobné, že soud návrhu vyhoví. Poté zcela zaniknou veškerá práva a povinnosti biologického otce k Vašemu synovi a naopak Váš manžel je získá.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 31.08.2008 19:38
Dobrý den,manžel bude mít brzy soudní řízení ohledně zvýšení výživného na své 2 děti z prvního manželství.Víme,že jeho exmanželka žije v bytě s přítelem,který ji zajisté přispívá na domácnost.Pokud to popře u soudu,lze to nějakým způsobem dokázat?Třeba požádat správce domu,aby nahlásil kolik je v bytě u exmanželky nahlášeno lidí na služby?Nebo je ještě nějaký jiný způsob jak to zjistit?Děkuji za odpověď.Klára
Odpověď z 09.09.2009 17:38
Vážená paní Kláro,
při zvýšení výživného se sice zkoumá, kolik v rodině žije osob, ale přítel exmanželky nemá k dětem Vašeho manžela vyživovací povinnost. Proto tento údaj není pro zvýšení výživného až tak podstatný. Spíše se zkoumají potřeby dětí a příjem jejich otce. Pokud exmanželka u soudu popře, že žije s přítelem, může Váš manžel soudu navrhnout jako důkaz, aby se k tomu vyjádřil správce domu. Je pak na soudu, zda to bude považovat za nutné.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 31.08.2008 13:06
Text Vašeho dotazuDobrý den,prosím poradte.Můj manžel má postiženou .dceru z minulého manželství.Zajímalo by mě,jak dlouho bude platit alimenty,je jí 21let,prý jí zařizují invalidní důchod,ZTP nemá,je jen zařazená jako člověk se sníženou pracovní schopností.Zatím se učí 2.rokem na speciální škole na pomoc.kuchařku. Děkuji
Odpověď z 09.09.2009 17:38
Vážená,
Váš manžel by měl platit výživné, pokud jeho dcera stále studuje nebo se učí a nemá žádný příjem. Pokud by tedy dostala invalidní důchod, manžel by již výživné platit neměl. Aby neměl problémy, měl by si poté podat "návrh na zrušení vyživovací povinnosti" k soudu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 28.08.2008 14:10
Dobry den.Mam dotaz.Jsem rozvedena dcera zije u otce.Je ji 17 let a porodila dite.Zajimalo by mne jak je to s placenim vyzivneho pro dceru.Nevim jestli je vdana na popud otce sni nejsem v kontaktu.Spis neni.Dekuji za odpoved.
Odpověď z 09.09.2009 17:39
Vážená paní,
v tomto případě byste zřejmě již výživné na dceru platit neměla, protože dcera je asi placená sociálníma dávkami. Jedině, že by dcera dál studovala, ale to asi nestuduje. Jestliže však nevíte nic bližšího, doporučuji, abyste si podala návrh k soudu na zrušení vyživovací povinnosti. Soud vše prozkoumá a vydá rozsudek. Budete mít jistotu, že po vás nikdo nebude výživné vymáhat. Návrh musíte podat k soudu, který naposledy rozhodoval.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 27.08.2008 20:35
Dobrý den,potřebuji poradit.Bývalý manžel mi neplatí výživné,co mám dělat.Splácím za něho dluhy a výživné na dvě děti je proto pro mě důležité.Výživné jsem nedostala už 4 měsíce.Děkuji
Odpověď z 09.09.2009 17:39
Vážená paní,
měla byste okamžitě podat k soudu návrh na exekuci ohledně výživného, stačí napsat dopis na soud kde napíšete číslo jednací z rozhodnutí o výživném a napíšete od kdy bývalý manžel neplatí. Výživné je přednostní exekuční titul proto byste měla peníze dostat přednostně a nádleně by bylo dobré, kdybyste soud požádala aby šlo výživné exekučně z platu manžela.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 25.08.2008 16:57
Dobry den, děkuji vam za odpověd na dotaz z 2.8. Jeste bych se rada zeptala, rozvadeli jsme se v Koline a trvale bydliste mame tedka na okrese Kutna hora, muzu oba navrhy na zvyseni podat v okrese mista bydliste, nebo muj plnolety syn musi na okrese kde byl rozvod. dekuji za odpoved šarka
Odpověď z 09.09.2009 17:40
Vážená paní Šárko,
návrh by měl být podaný tam, kde došlo k 1. rozhodnutí tzn. jestli to dobře chápu v Kolíně, ale můžete ho podat prostřednictvím soudu v Kutné Hoře akorát to musíte do žádosti napsat.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 24.08.2008 20:28
Dobrý den,manžel má z prvního manželství 2 nezletilé dětí na které platí alimenty 3600Kč.Společně máme také 2 malé děti.Náš společný příjem činí cca 19000 čistého.Plat exmanželky cca 10000Kč.Nyní zažádala exmanželka o zvýšení alimentů na 7000Kč a zpětný doplatek půl roku.Jakou výši jí může soud přiznat,aby nám zůstalo nějaké existenční minimum?Už teď sotva vycházíme s penězi.Děkuji za odpověď.Novíková
Odpověď z 09.09.2009 17:40
Vážená paní Novíková,
soud musí vzít v úvahu to, že má váš manžel další děti a neměl by zvyšovat vyživovací povinnost. Proto by bylo dobré, aby váš muž byl u jednání soudu nebo se odvolal proti novému rozsudku. Je pravda, že by soud měl vzít v potaz vaši situaci.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 23.08.2008 00:31
Mám syna 8 let nyní jsem se s manželkou rozvedl protože jsem zjistil že je alkoholička, ale to jsem nikde nepresentoval s manželkou jsme se dohodli na rozvodu, na výživném a na sveření péče ditětě matce. Po půl roce jsem zjistil že pití matky je špatným příkladem synovi a chci nyní požádat soud o změnu rozsudku a to aby syn byl svěřin do mé pěče tedy otci a to z důvodů alkoholismu matky. Co bych měl udělat aby syna dostal do své pěče a nebude na překážku že žiji s přítelkyní, která je zatím vdaná má soudem sveřené do vychovy své děti 2 roky a l7 let a je v současné době na mateřské dovolené.
Odpověď z 09.09.2009 17:40
Vážený pane,
musíte podat "Návrh na změnu výchovy", kde uvedete důvod, proč chcete syna do své péče. Tento návrh vám mohou sepsat v nějaké poradně nebo si ho můžete podat sám. Musí tam být hlavně citovaný poslední rozsudek - tedy datum a číslo jednací rozsudku, kterým byl syn svěřen matce. Dále nacionály všech, tedy syna, matky a otce. Bude se zřejmě již brát v potaz názor syna. Buď se ho zeptá OSPOD nebo přímo soudce u jednání, zda by syn chtěl být s otcem. To, že máte přítelkyni by nemělo vadit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 22.08.2008 06:35
Po dobu vyživovácí povinosti jsem platil řádně,pak syn ukončil střední školu a nějakou dobu pracoval,po roce opět nastoupil na VŠ a mě vyměřil soud dvakrát tak vyší vyživovací povinost,a nyní si po roce žáda znovu
Odpověď z 09.09.2009 17:40
Vážený pane,
váš syn opravdu může požadovat zvýšení výživného, ale pokud s tím nesouhlasíte můžete se oproti tomuto rozsudku odvolat s tím, že už syn studuje dlouho a najednou chce další výživné. Pokud nebudete chtít psát odvolání tak můžete napsat žádost o snížení výživného.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  18  19  20  21  22  23  24  25  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz