Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Občanské právo

 Odpovědi 161 - 170 z celkem 284
Strana:    ««  «  14  15  16  17  18  19  20  »  »» 
Dotaz z 02.12.2008 23:25
dostala sem domu usnesení o exkeuci na majetek
dá se prosim nejak s exekutorem domluvit aby mi neudělal exekuci v bytě, když sem si zažádala o vyplaceni exekuce mám nadeji že mi exekutor vyhoví a nebo jak mám postupovat aby mi nevzal všechno vybaveni a meli sme kde sedet a spát???
pěkný den Jirka P
Odpověď z 09.09.2009 15:48
Vážený pane Jirko,
s exekutory se dá mluvit, ale záleží na nich jakým stylem budou postupovat. Existují věci, které vám nemohou zabavit a to hotovost do 1000,-, věci osobní povahy a hlavně věci pro děti. Proto si myslím, že by vám asi postele nezabavili, protože nemusí mít skoro žádnou cenu.
Myslím, že bude hodně pravděpodobné, že k vám domů přijdou a nic vám neolepí a pak vám budou peníze brát z účtu, z výplaty nebo z dávek.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 02.12.2008 18:34
Text Vašeho dotazu Dobrý den, mám na vás otázku ohledně mé 8.leté dcery. Do její třídy ve škole byla pořízena nová interaktivní tabule za 100000 Kč. Dcera do tabule nechtěně uhodila tyčkou a tabule se rozbila. Skola po nás chce náhradu škody, jenže tabule nebyla nijak zajištěná /stojí před první lavicí/ a já nevím, jak mám dceru hlídat, nebyla jsem u toho a ted to mám platit. Děkuji za odpověd
Odpověď z 09.09.2009 15:48
Vážená paní,
dle občanského zákoníku § 422 Odpovědnost za škodu způsobenou těmi, kteří nemohou posoudit následky svého jednání
(1) Nezletilý nebo ten, kdo je stižen duševní poruchou, odpovídá za škodu jím způsobenou, je-li schopen ovládnout své jednání a posoudit jeho následky; společně a nerozdílně s ním odpovídá, kdo je povinen vykonávat nad ním dohled. Není-li ten, kdo způsobí škodu, pro nezletilost nebo pro duševní poruchu schopen ovládnout své jednání nebo posoudit jeho následky, odpovídá za škodu ten, kdo je povinen vykonávat nad ním dohled.
To znamená, že odpovědnost za škodu máte, ale škola by v těchto případech měla být pojištěná. Zkuste zjistit jestli tomu tak je a jestli pojistka pokryje náklady za opravu. Pokud je nepokryje měla byste tu danou částku doplatit. Pokud škola tabuli pojištěnou nemá a dcera ji rozbila při vyučování a ne při přestávce, tak byste se měla se školou domluvit. Může se stát, že má škola nějaký vnitřní řád na náhradu škody, ale to si musíte zjistit sama. To já vám nejsem schopna sdělit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 02.12.2008 18:07
Text Vašeho dotazu
Dobrý den,mám dotaz ohledně zaplacení nutné obhajoby mladistvého syna. V současné době s ním probíhají 3 soudy, takže má tři obhájce, kteří mu byli ustanoveni. Syn je žákem učiliště a není výdělečně činný. Kdo uhradí náklady nutné obhajoby? Je možné, že to nakonec zaplatí rodiče? Máme právo podat žádost o bezplatnou obhajobu a v jaké fázi řízení se takto činí? Děkuji za odpověď.
Odpověď z 14.09.2009 16:51
Vážený/á,
jelikož mladistvý musí mít ze zákona obhájce, tak musí obhajobu zaplatit. Pokud nevydělává měli by zaplatit obhájce zákonní zástupci tzv. rodiče. Pokud nemáte dostatečné příjmy, můžete žádat co nejdříve o oproštění od soudních poplatků. Soud si bude zjišťovat vaši finanční situaci a buď vám vyhoví, či nikoli.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 29.11.2008 20:38
dobrý večer. Čeká mě 60 dávek ozařování po operaci Ca prsu. zajímalo by mě zda mám nárok na VYUČTOVÁNÍ NÁHRADY CESTOVNÍCH NÁKLADŮ při denním dojíždění do nemocnice vzdálené 40km svým autem? jsem pojištěna u VZP. děkuji za odpověď.
Odpověď z 14.09.2009 16:51
Vážená paní,
Nejsem si jistá jestli se dá někde v zákoně nárokovat cestovní náklady na dojíždění. Toto byste se měla raději zeptat na své pojišťovně. Pokud nemáte příspěvek na péči, tak o příspěvek žádejte na Městském úřadě, tam by vám měli nějaké peníze poskytnout.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 28.11.2008 16:45
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vypořádání SJM. Můj bratr, v době manželství, dostal od mojí matky dům. Byl to její rodný dům a proto si přála, aby dům dostal někdo, kdo v něm bude bydlet. Do darovací smlouvy si přála uvést, že v případě, že se tento dům bude z jakých koliv důvodů prodávat, máme se sestrou nárok na podíl, na jaký bychom měly v případě dědictví. Bohužel takováto podmínka nešla u notáře sepsat a tak se domluvila se synem a jeho manželkou ústně. Vzápětí po darování domu si moje bývalá švagrová vykřičela na bratrovi rozšíření SJM o tento dar. Jakmile dům doopravil, rozvedli se. Nyní jsou už 3/4 roku rozvedeni a bývalá manželka se nehodlá dělit s bratrem ani jednou polovinou. Domnívá se, že by jí měl dům zůstat, jelikož mají 3 "děti" (17, 20 a 22). Chtěla bych mamince pomoci alespoň k nějakému odškodnění. Je možné doufat, při vyrovnání SJM, že soud přihlédne k § 149, že ze svého (prokazatelného daru) do SJM přinesl dům v hodnotě 585.000? Ještě bych chtěla podotknout, že na rekostrukci se podílel sám bez jakého koli přičinění mojí bývalé švagrové a pouze za přičinění naší rodiny a že rozhodně švagrová není žádná chudinka, která by něměla kde bydlet. Vlastní totiž další nemovitost (rodinný dům) vhodnou k okamžitému nastěhování, bydlí v ní totiž její matka. Děkuji (opravdu se mi zdá, že spravedlnost v této republice není)
Odpověď z 09.09.2009 16:18
Vážená paní,
podle mého názoru udělal váš bratr chybu v tom, že nechal rozšířit SJM o tento dům. Nejlepší by bylo kdybyste podali žádost na soud o vypořádání společného jmění manželů. Kde by se pak mohlo i přihlížet k tomu, že vaše matka darovala bratrovi dům. V tomto případě se totiž přihlíží k dárci. Bylo by asi nejlepší, kdybyste si najali na toto právníka, protože tyto komplikované věci ohledně majetku je lepší, kdyby řešil právník. Toto je vše co bych vám k tomu obecně mohla sdělit, protože SJM je velmi komplikovaná záležitost.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 28.11.2008 15:26
Dobry den,
rada bych se zeptala na narok na dedictvi ze SJM.
Jsem dcera z 1. manzelstvi, s otcem se neschazim, jelikoz si to jeho druha manzelka neprala. Z tohoto druheho manzelstvi ma jednu dceru. Vznika mi taktez narok na dedictvi ze SJM a za jakych okolnosti? Je na dedictvi pravni narok i v pripade, ze notar o me existenci nevi?
Dekuji predem za zodpovezeni me otazky. Preji prijemny den. Pavlina
Odpověď z 09.09.2009 16:19
Vážená Pavlíno,
notář by měl vyhledat všechny příbuzné po zemřelém, pokud se dozvíte, že váš otec zemřel tak se můžete zeptat na soudě jestli už bylo dědické řízení vyřízeno. Jinak dědit samozřejmě můžete a to ze zákona.A jelikož jste dítě, tak jste neopomenutelný dědic.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 27.11.2008 14:54
Dobrý den.Jsem rok rozvedená a zatím nedošlo k majetkovému vyrovnání.V době manželství si manžel pořídil auto na leasing.Pořídil si ho pro své podnikání,ale používá ho jak pro něj,tak pro soukromé účely.Zaplatil dost vysokou akontaci a platí velké měsíční splátky.Jak je to s autem,které vlastně patří leasingové společnosti při majetkovém vyrovnání?Děkuji
Odpověď z 09.09.2009 16:19
Vážená paní,
Pokud si váš bývalý manžel pořídil automobil pro podnikání, tak by měl patřit do výlučního vlastnictví a měl by být vyňat ze SJM. Problém je v tom, že ho používal i pro potřebu rodiny, z toho pak byste měla mít nějaké výhody, ale pokud ho kupoval jako podnikatel, tak by měl i leasing platit sám a auto by mu mělo patřit. Pokud s tím nesouhlasíte, tak byste částečně měla platit i leasingové náklady, i když dle mého názoru byste měla u soudu uspět a neplatit ani leasing.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 12:33
Dobrý den, kdy a za jakých podmínek můžu zrušit užívací právo k bytu a odhlásit dotyčného z trvalého bydliště? Byt není jeho,nemá žádnou řádnou smlouvu a neplatí ani nepřispívá na nájem a spotřeby v bytě už déle než rok.Děkuji.
Odpověď z 09.09.2009 16:22
Vážená paní,
vystěhovat někoho z bytu jde jen soudní cestou. Vy vašem případě musíte podat žalobu o vystěhování a uvést tam důvody, které jste psala v dotazu. Pak může blastník bytu požádat na příslušném městském úřadě o zrušení trvalého bydliště.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 26.11.2008 10:10
Dobrý den, jsem v rozvodovém řízení a nyní jednáme o vypořádání SJM. Máme dům na hypotéku, manžel nakoupil v době manželství pozemky, které nyní převedl na matku. Dům bych chtěla do svého vlastnictví. Manžel o něj nemá zájem, chce se vrátit na Moravu. Manžel se v září odstěhoval k milence.Chci se zeptat :jestli mám nárok na výživné manželky (děti nemáme), kterou opustil manžel kvůli milence před rozvodem i po rozvodu. Manžel vydělává cca 60 tis. měsíčně a já 20 tis. měsíčně. Starám se o dům i domácnost. Také mi manžel zablokoval společný účet, na který jsem cca 5 let posílala výplatu. Musela jsem si tedy zařídit účet svůj a manžel mi na něj poslal 10.000,- Kč. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 16:23
Vážená paní,
manželka má nárok na výživné pokud její manžel vydělává o mnoho více a nezavinila-li rozvrat manželství. Což ve vašem případě asi platí. Samozřejmě záleží na soudci jestli vám nějaké výživné přizná či nikoli. Nevím co má být těch 10.000,- jestli jsou to peníze ne vaší výživu, jstli ano bylo by nejlepší sepsdat si o tom dohodu, že vám bude manžel posílat peníze na účet. Je důležité abyste co nejdřívr vyřešili SJM.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 25.11.2008 21:50
Dobry den,prosim muzete mi poradit?Bratr si nasel pritelkyni je ji 18let.Trvale bydliste ma u matky,ktera pobira jeji podporu,spise chodi ji to k ni na ucet a penize ji nechce davat.Pritom uz u ni nebydli.Prebyva u meho bratra a mych rodicu,kteri jelikoz ziji na venkove v baracku,nechtej zatim jeho pritelkyni nahlasit na trvaly pobyt.Kvuli naroku na barak.Otazka zni:Ma narok jeji matka pobirat jejo pritelkyne podporu?Co muze pro to udelat?Dekuji za odpoved Marketa
Odpověď z 09.09.2009 16:24
Vážená Markéto,
především tuto situaci by měla řešit přítelkyně vašeho bratra. Nevím jaké dávky ta jeho přítelkyně pobítá, ale může požádat na úřadě, aby jí změnili placení z účtu např. na složenku. Její matka samozřejmě na peníze nemá nárok.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz