Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Občanské právo

 Odpovědi 61 - 70 z celkem 284
Strana:    ««  «  4  5  6  7  8  9  10  »  »» 
Dotaz z 07.04.2010 16:34
Text Vašeho Dobrý den,
dne 7.4.2008 jsem byla kontrolována revizorem v Praze. Jelikož mi lístek propadl tak mě pokutoval. jelikož jsme u sebe neměli hotovost, tak pán revizor č. odznaku 7354/3511 udělil blokovou pokutu. Opsal si moje iniciály, ale než jsem to stihla podepsat, tak se nabídl, že se mnou vystoupí u bankomatu a zaplatím mu pokutu na místě. Tak se stalo. Vystoupili jsme u metra Hradčanská, vybrali jsme peníze a zaplatili mu. Mám výpis z účtu. Poté mi přišlo, že mám zaplatit i tu blokovou pokutu. Když jsem tam volala a zjisťovala, co se stalo, že jsem to už zaplatila, tak mi bylo řečeno, že pokuta zaplacená na místě nebyla. Pokutoví lístek jsem zahodila, jelikož jsem nečekala něco podobného. Mezitím to dopravní podnik prodal advokátní kanceláři Mgr. Romana Ambrože a vznikla tam suma už 7540,- Kč. Tak jsem si zažádala kopii zápisu o provedené přepravní kontrole. Protože jsem si byla vědomá toho, že jsem nic nepodepsala. Kopie mi byla zasláná a měla jsem pravdu. Můj podpis tam není. Je tam pouze nějaká parafa, která je stejná jako jeho křížky na tomto zápise.
Jak bych měla postupovat dále?

Předem děkuji, s pozdravem P.L.
Odpověď z 18.07.2010 19:38
Dobrý den, obracím se na Vás v souvislosti s Vaším dotazem ohledně Vámi ne/zaplacené pokuty, která Vám byla udělena při přepravní kontrole. Povinností revizora bylo sepsání zápisu - protokol o provedené přepravní kontrole, kde měly být zaznamenány údaje z Vašeho občanského průkazu, a následně Vám měl dát protokol podepsat. Jak uvádíte, revizor Vám však tento protokol nedal k podepsání a nabídl Vám uhrazení pokuty přímo na místě. K tomuto účelu jste společně vystoupili a Vy jste mu částku zaplatila výběrem z bankomatu. Na tomto místě Vám měl revizor vystavit potvrzení o zaplacení této částky, případně jste jej o to měla požádat. Pokud toto potvrzení nevystavil a Vy jste o něj nepožádala – následně jak sdělujete, Vás podepsal na protokol – očividně Vás poškodil. Druhá strana mince je ta, že své tvrzení budete muset doložit – nevím, zda doklad o výběru jako důkaz bude stačit. Určitě je dobré se o to pokusit. Spojit dohromady – datum a čas na protokolu a místo a částku výběru. Obrátila bych se primárně na dopravní podnik i na Vámi zmíněného revizora.
Nadále uvádíte, že v kopii zápisu o přepravní kontrole jste zjistila, že Vás podepsal tento revizor. Pak bych Vám doporučila zjistit – anonymním zatelefonováním na dopravní podnik – zda je potřeba podpis na protokolu a pokud by pokutovaný odmítl dát svůj podpis, jak má revizor v tomto případě postupovat – třeba najdete pochybení na straně revizora (například – měl by to do protokolu zanést – že jste odmítla se podepsat, či by Vám měl zabavit OP či přivolat Policii – nevím…) Pokud bude Dopravní podnik trvat na tom, že jde o Váš podpis – trvejte na prokázání – grafologický rozbor - zda podpis na formuláři je Váš či nikoliv.
Přeji Vám mnoho štěstí při řešení Vaší situace,
Odpověděla:
Pavla Varechová
poradkyně Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.
Dotaz z 05.04.2010 12:05
Dobrý den!

Rád bych se dopátral konečné částky, která mi zůstane k dispozici, pokud jsem dostal exekuci na plat ve výši cca 24000,-, když můj průměrný čistý plat činí cca 21000,-, jsem svobodný a bezdětný. Platím dále po dohodě s exekuční firmou splátky 10821,-/měsíčně, kde by mi při porušení platební morálky zřejmě hrozila další exekuce na plat. Bohůžel výklad zákona je pro mě jako pro laika, nečitelný. tudíž touto formou prosím o radu a pomoc! Děkuji, Jan
Odpověď z 07.04.2010 11:34
Pane Jane,
omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.
Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu.

Za ICOS Český Krumlov, o.s. Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 30.03.2010 13:51
Dobrý den, prosím o radu jak se chová věřitel který nepřihlásil pohledávku v insolvenčním řízení.Po schválení oddlužení mi několik měsíců bral automaticky z účtu splátky úvěru.Já si ponechvála 6900,zbytek zasílala insolvenčnímu správci.Ale z toho zbytku si stihli strhnout čásku úvěru.soud mi sdělil,že je to moje záležitost a že se s nimi musím soudit já jako dlužník.Ale oni to brali z částky pro insolvenčního správce.Je to začarovaný kruh.Když jsem bance volala,nehodlá se se mnou bavit,prý ať se s nimi soudím,ale já na právníka s ponechaným finančním zůstatkem z platu nemám. Co se stane s tímto věřitelem po 5-letech?Bude ze mě stále vymáhat dluh?To mi nikdo nebyl schopen říct.Prostě se jím nezabývají,protože se nepřihlásil do řízení,ale co bude pak...děkuji.R.D.
Odpověď z 31.03.2010 16:40
Paní D.,
omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.
Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu.

Za ICOS Český Krumlov, o.s. Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 25.03.2010 11:19
Dobrý den,mám na Vás dotaz,v řijnu jsme se z manželem rozvedli,mame společný majetek(dum,ve kterém bydlí s dětma,a ja bydlim v podnajmu.Dům jsme koupili za manželství a je napsán v katastru na oba.Manžel se nechce se mnou vypořádat,prosím o radu co mám dělat.Děkují T.A.
Odpověď z 30.03.2010 10:36
Paní Tóthová,
jelikož jste zakoupili nemovitost v manželství a je napsaná na oba, tak si tento majetek musíte po rozvodu vypořádat. Na vypořádání společného jmění manželů máte po rozvodu dobu do 3 let po rozvodu, abyste situaci řešili. Pokud se tak nestane stáváte se podílovými spoluvlastníky. Jestli rozdělení nepůjde dobrovolně, tak musí jeden z vás podat žalobu na vypořádání společného jmění manželů. Ta se podává k Okresnímu soudu v obci, kde máte bydliště. Za tuto žalobu se platí kolek za nemovitost by to mělo být 3.000,- Kč. Pokud bývalý manžel nechce dobrovolně vyřešit majetkové vypořádání, obávám se, že budete muset situaci řešit vy a to soudně.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 23.03.2010 11:42
Dobrý den.Minulý rok jsme s přítele pronajali byt.Nájemce (již se vystěhoval) nám dluží cca 95 000,- Kč za nájem + škody (nový byt úplně zdevastovali),na smlouvě byli uvedeni dva nájemci.Bohužel tam s nimi bydleli další 4 osoby+pes-na černo.Dlužník se neozývá,nechce platit.Rádi bychom podali žalobu.Potřebovali bychom ale poradit,jakým způsobem-kde a co k tomu bude vše potřeba.Bude nás řešení touto cestou něco stát?Moc děkuji za radu,Patková
Odpověď z 26.03.2010 11:14
Paní Patková,
žalobu je nutné podat k okresnímu soudu, konkrétně v místě bydliště. V žalobě musíte uvést přesnou čásku, kterou vám bývalý nájemník dluží na nájmu a také za zničení bytu. Měla byste také doložit smlouvu o ukončení nájmu, důkazy zda bývalý nájemník v minulosti platit nájemné a v jaké výši a další náležitosti, které se týkají této záležitosti. Ve svém dotatu jste uvedla, že v bytě bydleli se dvěma nájemníky další čtyři nájemníci a pes načerno. Tento fakt byste musela doložit jasnýmy důkazý, např. svědectvím dalších nájemníků.
Podání žaloby k soudu by stálo 3 800 Kč, což jsou 4% z jistiny, pokud jde o celkovou částku 95 000 Kč. Náklady spojené se soudnímy výlohami platí vždy prohrávající strana.
Za ICOS Český Krumlov,o.s. Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 20.03.2010 08:49
dobrý den,bydlíme v panelovém obecním domě.v bytě pod námi bydlí rodina s dětma.prosíme o pomoc v naší zoufalé situaci a o radu jestli máme vůbec právo se nějak bránit. situace je taková,jejich dvě děti dělají nehorázný bordel od rána do večera.začíná to o půl šesté včetně víkendů řevem,běháním,dupáním,tak,že se nám otřásají zdi,ježdění na motorce (dětské)po bytě následné narážení do zdí,hraní si míčem o zeď atd.v noci řvou i pětkrát za noc a nikdo si jich nevšímá.naše devítiletá dcera chodí o víkendech spávat k babičce aby se vyspala.několikrát jsme se s něma o tom snažili promluvit,ale vždy nás poslaly do patřičných míst se slovy vždyť jsou to děcka.toto se děje den co den opravdu pokud jsou doma,tak nonstop. už jsme zoufalí a bezradní.proto se chceme zeptat zda-li máme nějaké právo tuto věc řešit a jak?děkujeme za odpověď bělcovi
Odpověď z 23.03.2010 21:25
Dobrý den,
z Vašeho dotazu je patrné, že Vás situace doma velice znepokojuje. Rámus a křik dětí, který Vás ruší po celé dny a noci. Sdělujete, že jste se již se sousedem snažila promluvit.
Podle §127, Občanského zákoníku, se každý musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Vlastník věci nesmí nad míru přiměřenou obtěžovat prachem, hlukem...

Proti takovému jednání se můžete bránit prostřednictvím:
a) soudu b) správního orgánu c) svépomocí

V občanské poradně doporučujeme klientům v první řadě vše řešit dohodou - můžete zkusit ještě jednou kontaktovat Vašeho souseda - písemně - v dopise popíšete - do kdy byl v domě pokojný stav a kdy se tento stav porušil a jak a jak byste chtěla pokojný stav navrátit zpět. Popište jakým způsobem Vás hluk obtěžuje. Tento dopis můžete dát v kopiích i ostatním sousedům - kterých se to týká. Určitě nebudete jediná, kdo je takto rušen. Do dopisu stanovte dobu pro odpověď a nápravu- cca 14 dní. Do dopisu uveďte, že pokud nebudou věc řešit a nebude v domě klid, využijete další právní kroky k vymožení Vašich práv. Všechny doklady i kopie listin si uschovejte. V případě žaloby máte důkaz, že jste se svých práv chtěla domoci dohodou.
Pokud soused nebude reagovat, obraťte se na příslušný orgán státní správy - ve Vašem případě obecní úřad, místně příslušný, kde došlo k zásahu do pokojného stavu. Ten může předběžný zásah do pokojného stavu zakázat nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav (§ 4-5, Zákona 40/1964 Sb., obč. zákoník, v platném znění). Navíc Váš dům patří do majetku obecního úřadu - obrátit se na obec je v tomto případě více než žádoucí.
Uplatněním ochrany výše zmíněnými cestami - není dotčeno Vaše právo domáhat se ochrany svých práv soudní cestou.


Pokud se domníváte, že se rodiče o děti dobře nestarají - sdělujete, že v noci pláčou a nikdo si jich nevšímá, můžete se také obrátit na Orgán sociálně právní ochrany dětí (dříve Péče o dítě), který sídlí na obecním úřadě v místě Vašeho bydliště, kde můžete sdělit i anonymně Vaše obavy. Sociální pracovnice jsou povinny toto prošetřit.

Přeji Vám hodně štěstí v řešení Vaší situace.

Odpověděla:
Mgr. Miloslava Hanousková
Poradkyně Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.

Dotaz z 18.03.2010 18:01
Po úmrtí bratra proběhlo 4.10.2005 dědické řízení,které jsem přijal.Dne 18.4.2007 uplatnil magistrát města pohledávku na poplatky z prodlení,které nebyly součástí dědického řízení !Na závěr dopisu jsem byl upozorněn na možné soudní vymáhání.Bál jsem se exekuce a tak jsem poplatky z prodlení městu během 6 měsíců splatil i když jsem s postupem magistrátu nesouhlasil a písemně jsem jim sdělil důvody.Dnes jsem se dozvěděl,že možná magistrát neměl právo je na mne vymáhat obzláště s pohrůžkou soudního výkonu ?! Mám šanci získat částku zpět ?
Odpověď z 30.03.2010 10:56
Vážený pane,
Magistrát se měl přihlásit do dědického řízení pokud tak neučinil je to jeho chyba. Pokud jste zaplatit dlužné peníze, na které neměl mít dle vašich informací Magistrát právo, můžete situaci řešit žalobou o zaplacení částky, kterou po vás magistrát vymáhal. Pozor jen na promlčení. V tomto případě by mělo jít o 3 roky od doby, kdy jste zaplatil dluh či jasně prokázaná skutečnost, kdy jste se dozvěděl o skutečnosti, že Magistrát nemá na peníze nárok. Doporučuji se obrátit osobně na poradnu či právníka.
Za ICOS Český Krumlov, o.s. Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 15.03.2010 09:14
Je možné bez mého souhlasu vložit věcné břemeno na pozemek?
Sousední městečko si naplánovalo vést vodovod přes mé pole. Položí trubky a ty budou z takového materiálu, že již více nebude nutné na pole vstupovat. Dala jsem souhlas s poležením potrubí, ale ne se zapsáním věcného břemene do katastru nemovitostí. Což jsem narazila a zastupitelstvo ono městečka i náš starosta mne pozvali k jednání s tím, že mám břemeno podepsat. Mohou mne k tomu nutit, třeba i soudně, když je v případě nouze možné můj pozemek obejít? Hofmannová
Odpověď z 16.03.2010 07:41
Paní Hofmannová,
omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.
Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu.

Za ICOS Český Krumlov, o.s. Bc. Tereza Lysoňková- sociální pracovnice
Dotaz z 14.03.2010 19:57
Dobrý den.můj manžel si nadělal dluhy z automatů ve výši 800 000 KČ.Celý svůj plat (16 000Kč)splácí různé půjčky - u spořitelny dluh svému bratrovi,který mu půjčil 500 000Kč, aby zaplati asi 8 různých půjček u bank,které už nezvládal platit.)Takže mě nedává ani výživné na dvě 15ti leté děti,ani na byt ani na jídlo.Samozřejmě že doma bydlí a bere si jídlo,které já koupím.Dokonce mi doma i ukradl peníze.Ale co je předmětem mého dotazu.Co mám dělat,abych dluhy které si nadělal-nebo ještě třeba nadělá já nemusela platit,nebo neplatili v budoucnu moje děti.Když se zmíním o rozvodu,tak mi vyhrožuje,že si něco udělá.Takže chtěla bych od Vás poradit,co mám dělat.Samozřejmě že už spolu nežijeme jako manželé,jen spolu stále bydlíme.Já bych chtěla,aby odešel,ale on nemá kam a ještě by neměl z čeho žít.Ale já ho nechci živit a platit za jeho chyby.Jsem bezradná a nevím,co mám dělat,kam j
ít,nebo koho požádat o pomoc.

Děkuji předem za Vaši odpověď.H.M.

Odpověď z 23.03.2010 20:33
Dobrý den,
z Vašeho psaní je patrné, že řešíte velice složitou rodinnou situaci - manžel se zadlužuje, na domácnost ani děti nepřispívá. Tím, že se Váš manžel takto chová porušuje Vaše práva a práva Vašich dětí.

Na Vaše dotazy mám tyto odpovědi:
1. Jak ochránit sebe, děti před zadlužováním Vašeho manžela?
Dluhy, které již jsou - mohou být uspokojovány z Vašeho Společného jmění manželů. Pokud byste chtěla, aby další dluhy, které si Váš manžel vezme, nemohly být hrazeny z Vašeho společného jmění - měla byste zúžit Vaše společné jmění manželů. Toto zúžení je možno udělat dohodou mezi manželi, pokud dohoda není možná může o zúžení rozhodnout pouze soud na návrh jednoho z manželů. Soud může zúžit společné jmění manželů ve dvou případech - ze závažných důvodů, nebo kvůli podnikání jednoho z manželů. Ve Vašem případě jde o první případ - např. v situaci, kdy jeden z manželů výrazně nehospodárně nakládá se společným majetkem na úkor rodiny, nebo když se o vytváření společného jmění nepřičiňuje.
2. Ptáte se na koho se obrátit?
Můžete se osobně obrátit na Občanskou poradnu v Českých Budějovicích na adrese B. Smetany 34 České Budějovice nebo na Bezplatnou právní poradnu Náměstí Svornosti 2 v Českém Krumlově.

Přeji Vám hodně štěstí v řešení Vaší situace a určitě se o pomoc obraťte na jednu z výše uvedenou poradnu.

Odpověděla:
Mgr. Miloslava Hanousková
Poradkyně Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.

Dotaz z 13.03.2010 15:58
Text Vašeho dotazu.Dobrý den,sousedi s malými dětmi mají plovouci podlahy a hluk,skákání,kde jaký jejich pohyb se rozléha ve dne i v noci naším bytem.jelikož jsem souseda žádala at nejsou tak hluční,nic se nezměnilo.Pokládal si podlahu doma sám a nejsme si jisti,zda ji má spravně položenou.Kam ,či na koho se mohu obrátit pomoc jak postupovat a nenechávat si znepříjemnovat život sousedy Děkuji Jana
Odpověď z 22.03.2010 16:38
Dobrý den,
v návaznosti na Váš dotaz mám pro Vás tuto odpověď. Musím Vás pochválit, že jste se již pokusila s oním sousedem dohodnout a pokud jak píšete na Vaše vyzvání nijak nereflektuje omezuje tím Vaše vlastnická práva (§ 127 , Zákona 40/1964 Sb., obč. zákoník, v platném znění: vlastník věci se musí zdržet všeho čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného.....nesmí nad míru obtěžovat sousedy hlukem, prachem...
Proti takovému jednání se můžete bránit prostřednictvím:
a) soudu b) správního orgánu c) svépomocí

V občanské poradně doporučujeme klientům v první řadě vše řešit dohodou - můžete zkusit ještě jednou kontaktovat Vašeho souseda - písemně - v dopise popíšete - do kdy byl v domě pokojný stav a kdy se tento stav porušil a jak a jak byste chtěla pokojný stav navrátit zpět. Popište jakým způsobem Vás hluk obtěžuje. Tento dopis můžete dát v kopiích i ostatním sousedům - kterých se to týká. Možná nebudete jediná, kdo je rušen. Do dopisu stanovte dobu pro odpověď a nápravu- cca 14 dní, napište tam také, že pokud nebude věc řešit, budete nucena využít další právní kroky K vymožení svého práva. Všechny doklady i kopie listin si uschovejte. V případě žaloby máte důkaz, že jste se svých práv chtěla domoci dohodou.
Pokud soused nebude reagovat, obraťte se na příslušný orgán státní správy - ve Vašem případě obecní úřad, místně příslušný, kde došlo k zásahu do pokojného stavu. Ten může předběžný zásah do pokojného stavu zakázat nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav (§ 4-5, Zákona 40/1964 Sb., obč. zákoník, v platném znění).
Uplatněním ochrany touto cestou - není dotčeno právo domáhat se ochrany soudní cestou.

Přeji Vám hodně štěstí v řešení vaší situace.


Odpověděla:
Mgr. Miloslava Hanousková
poradkyně Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.







Strana:    ««  «  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz