Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Občanské právo

 Odpovědi 111 - 120 z celkem 284
Strana:    ««  «  9  10  11  12  13  14  15  »  »» 
Dotaz z 28.09.2009 09:41
Sousedské vztahy.
Dobrý den,obracím se na vás touto cestou s žádostí o pomoc.Bydlím v panelovém domě v bytě v osobním vlastnictví v 1.patře.O patro výše bydlí pan,který je v invalidním důchodu.Můj problém se týká toho,že soused má ve svém bytě koupelnu ve špatném technickém stavu.Nespočítaně mě už vytápí.Jednoho dne se stalo,že mu i praskla hadička od wc a vytopil můj byt a kolárnu pod mým bytem a pod kolárnou garáž.Domácnost nemá pojištěnou.Vzniklá škoda na mém bytě mi byla uhrazena z pojistky domu,protože byly poškozeny i společné prostory.Škoda byla tehndy vyčíslena ve výši cca. 5000Kč.Nanedlouho na to se situace opakovala,ale už v menší míře poškození.Po té jsem se obrátil na MÚ Kaplice s žádostí o pomoc.Na pana souseda jsem podal písemnou stížnost.Věc byla prošetřena a výřízena.Přesný trest pro pana souseda mi nebyl zdělen z důvodu toho,že jsem byl pojišťovnou odškodněn a tím jsem se stal už pouze svědkem a né poškozeným.Po tomto jednání byl chvilku klid.Za nedlouho se mi opět voda v bytě objedila znovu.Dašlo i k poškození elektroinstalace na kterou jsem musel zavolat elektrikáře,aby mi poškození opravil a pan soused vše uhradil.Následně jsem si pozval odbornou firmu,která prošla sousedovo koupelnu a wc,aby se vyjádřili ke stavu daného zařízení a jako odborníci poradili,jak má pan postupovat s opravama.Firma řekla,že je potřeba vyměnit starou vanu(stará cca 25-30let) za novou a obezdít vanu ytongem,do které bude nová vana usazena.Toto vyjádení mám od firmy písemně s razítkem.Pan soused byl se vším seznámen a svým vlastnoručním podpisem přislíbil nápravu současného stavu svého majetku.Dočasnou opravu zatékání vody z jeho bytu do mého vyřešil silikonem.Jak jsem se již zmínil,mám od pana souseda podepsáno,že je seznámen se stavem své koupelny a také s tím,že oprava pomocí silikonu je pouze dočasná a neřeší vzniklou problematiku trvale,ale pouze dočasně.Toto stvrdil svým podpisem za přítomnosti svědka,kterým je zástupce společenstva vlastníků(domovnicí).Po těchto peripetiích byl nějaký čas klid (zdruba rok) až do teď,opět mi začala prosakovat do kuchyně voda a oběvují se mi na stropě mokré fleky.Pan soused mi řekl,že má pozvaného vodáka,který se na to podívá a něco s tím "údajně" udělá.Jenže těchto slibů jsem již slišel nespočítaně a proto se obracím na vás s prosbou o pomoc.Přístup pana souseda řešit tuto věc je laksní a nevěřím ve zdárný konec bez vaší pomoci.Kontakt na vás mi dala pani na MÚ Kaplice,která se mnou tento problém řešila.Když se po vyřízení a následné sankci souseda opakovala daná situace znovu,řekla,ať se na vás obrátím.
Touto cestou vás prosím a žádám o pomoc.Jsem z Kaplice.Využívám sice tuto formu kontaktu,ale není pro mne problém se na vás obrátit osobně a nějak se pokusit tuto situaci vyřešit.Jde mi o to,nějakým způsobem donuti pana souseda k náprvě,aby mi nevznikala jeho neohleduplným jednáním další škoda.S manželkou máme 5měsíčního syna a tato sytuace narušuje naši pohodu a spokojenost a v neposlední řadě i sousedské vztahy.
Za odpověď a pomoc předem děkuji.
S pozdravem J.F. Kaplice.
Odpověď z 19.10.2009 15:57
Dobrý den, Pane F.
Vzhledem k problematice, kterou popisujete bych Vám nabídla tuto možnost řešení a to z důvodu udržení alespoň trochu dobrých sousedských vztahů...

Navrhovala bych Vám zaslat Vašemu sousedovi, který nečiní žádné kroky k tomu, aby odstranil "vady své koupelny", dopis (pokus o smír- návrh na mimosoudní vyrovnání) a to buď doporučeně či s dodejkou. V tomto dopise byste sousedovi v první řadě popsal situaci, která byla (na čem už jste se dohodli, atd.), posléze situaci stávají a jako třetím bodem by byl návrh, jak byste si představoval celou situaci řešit. Závěrem by bylo dobré nastavit lhůtu na jeho vyjádření k celé této situaci (cca 14 dnů), kde byste sousedovi zdůraznil, že v případě nevyjádření se, budete podnikat další kroky k řešení celého případu.

Tímto by pak bylo případné podání žaloby (projednání u soudu). Toto bych doporučovala až jako poslední krok. Ale nebylo by špatné v dopise souseda informovat o tom, že vzhledem k důkazům (dokumenty- znalecké posudky…), které navíc i podepsal, je zřejmé, že případný soudní spor vyhrajete a jemu by tímto mohly veškeré náklady mnohonásobně vzrůst, takže by pro něj bylo vhodnější, aby provedl zmiňovanou rekonstrukci (Též by bylo možné eventuelně využít mediace, kde by výsledkem byla dohoda. O mediaci je možné se dozvědět více na webové stránce- http://www.centrum-mediace.cz/index.php?page=2 ).

Doufám, že toto mimosoudní vyjednání bude ve Vašem případě účinné.
S pozdravem a přáním hezkého dne

Odpověděla:
Bc. Lenka Daňhová
poradce Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.

Dotaz z 25.09.2009 18:58
V roce 2008 jsem se oženil a v tédobě jsem vlastnil družstevní byt-Nyní v něm se mnou bydlí manželka.Mám dotaz kdo ten byt zdědí v případě mého úmrtí.Zda manželka nebo moje dcera z prvého manželství.První manželka již nežije a byt jsem koupil až po její smrti. Nevím jak to ošetřit,aby byt zdědila dcera a pak nechala současnou manželku v něm dožít.Děkuji za radu.
J. M.
Odpověď z 30.09.2009 22:28
Omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.

Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu.

Odpověděla:
Ivana Součková, DiS.
poradce Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.
Dotaz z 25.09.2009 18:55
Dobrý den.Chtela jsem poprosit o radu. Můj přítel je už 4roky rozvedení a pořad nedošlo k majetkovému vyrovnání. Uplynula lhůta 3roků a jeho bývalá žena se pořád nemá k tomu aby ho vyplatila,vlastní společně drustevní byt ve kterém jí nechal bydlet i s jejím novím přítelem. Ona v té době zatím postavila bárak do kterého se společně s přítelem nastěhovali.Na ten bárak si vzala hypotéku a přítele opět nevyplatila. Snaží se prodat byt který opustila a prý mu snad pak něco dá.V té době co se rozváděli jí zanechal uplně všechno. Proto prosím o radu co má přítel dělat aby ho už vyplatila? Moc děkuju.
Odpověď z 29.09.2009 08:28
Vážená paní,
omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.
Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu. Podívejte se do rubriky občanské právo.

Za CSS Tereza Lysoňková- sociální pracovnice ICOS Český Krumlov, o.s.

Dotaz z 25.09.2009 10:37
Dobrý den, maminka si loni v srpnu při jedné předváděcí akci pro důchodce zakoupila výrobky, u kterých později usoudila, že jsou předražené. Tak je v řádném termínu firmě odeslala s tím, že odstupuje od smlouvy. Po několikerých písemných a telefonických urgencích, kdy jsme se dožadovali vrácení peněz, jsme podali na příslušný soud návrh na vydání platebního rozkazu. Soud vyhověl a platební rozkaz nabyl právní moci v srpnu 2009. Opět se nic neděje. Prosím proto o radu, jak teď postupovat. Musíme požádat soud o nařízení exekuce, anebo si najít exekutora, který se o všechno postará? Anebo zvolit jiný postup? Děkuji za informaci Stopová
Odpověď z 25.09.2009 14:56
Paní Stopová,
omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.
Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu.

Za ICOS Český Krumlov, o.s. Tereza Lysoňková
Dotaz z 21.09.2009 16:35
Dobry den , prosím vás mám dotaz tatínek se rozvedl po 40 letech manželství a to z důvodu že maminka udělala dluhy u společností s vysokým úrokem. Protože jsme před 9lety dostali od rodičů byt a matka u nás měla trvalý pobyt otec si vzal úvěr a dluhy zaplatil . Po rozvodu není stále majetkové vyrovnání přesto se objevují další dluhy,navíc z doby kdy byli stále manželé ,ale bez jeho souhlasu. Je možné aby bez jeho souhlasu ho žalovali jako dlužníka?Také si bez jeho souhlasu přehlásila trvaly pobyt na adresu kde bydlí otec, přesto že nám bylo řečeno , že to nejde protože už byli po rozvodu.Dodávám že matka je zapsána v katastru nemovitostí jako spolumajitelka.Je to možné ? Protože se otec nechce odstěhovat a prodat nemovitost matka dělá další dluhy aby exekutoři chodili k otci domů. Jak se může bránit? Matka bydlí u syna kvůli kterému dluhy vznikly a ten chce peníze protože je delší dobu bez práce. Otec neustále něco platí a matka ho žádá aby platil na ni výživné,protože otec stále pracuje a ona má důchod.Bude muset něco platit? Jěště se chci zeptat jak je to ohledně dědictví , které matka měla vdobě manželství po své mamince .Dostala peníze z prodeje bytu a otci nic neřekla, peníze dala synovi a tak se ptám bylo to společné dědictví manželů a odečte se to otci při společném vypořádání majetku? Předem děkuji za vaši odpověd prosím o co nejrychlejší odpověd , protože neustále řešíme další a další dluhy a žaloby.S pozdravem J.S.
Odpověď z 18.07.2010 19:46
Dobrý den,Váš dotaz je velice komplikovaný, pokusím se na něj odpovědět.
Tak po pořádku:
Dluhy: Pokud jeden z manželů si vzal půjčku za trvání manželství - spadá tento dluh do SJM (společného jmění manželů). Do SJM nepatří dluhy, které vznikly před uzavřením manželství nbo po rozvodu manželství. Pokud věřielé kontaktují otce - tak pouze proto, že chtějí svoji pohledávku vypořádat ještě z nevypořádaného SJM.
Trvalý pobyt: Pokud je Vaše matka zapsána jako spolumajitelka nemovitosti, tak je oprávněna zde mít i tralé bydliště. Na obecním úřadě jsou povinni trvalý pobyt přihlásit pokud žadatel doloží - nájemní smlouvu či vlastnický list na nemovistost.
Současné dluhy, které si matka bere již Váš otec hradit nemusí - nespadají do SJM.
Dědictví: je majetkem pouze toho, který je dědicem - tzn. Vaší matky

Držím Vám palce, aby se vše brzy vyřešilo.

Odpověď zpracovala:
Mgr. Miloslava Hanousková
poradce Občanské poradny při Jihočeské rozvojové o.p.s.
Dotaz z 14.09.2009 01:36
Dobrý den. Jsme tři sourozenci.Bratr začal ve velkém podnikat a aby nepřišli při možném neuspěchu o vše, chce napsat svůj RD na nezletilou dceru, které by dělala naše maminka poručníka.ZároveŇ chce aby mu maminka podepsala směnku v hodnotě RD, že v případě kdyby se s ní něco stalo aby jsme my dva další neměli na tento (jeho) majetek nárok.Spadal by vůbec majetek naší neteře do majetku naší maminky a nebo bychom potom my dva s otcem splatit směnku bratrovi, kterou mu dluží maminka.Předem děkuji za odpověď. Hana Tučková
Odpověď z 17.09.2009 18:33
Omlouváme se, váš dotaz nespadá do agendy této webové poradny, která je primárně zaměřena na diskriminační a lidskoprávní problematiku.

Doporučujeme vám pokusit se vyhledat odpověď buď v archivu poradny dle jednotlivých oblastí v sekci „Odpovědi“ či prostřednictvím vyhledávače v dotazech a odpovědích na těchto stránkách, nebo se můžete obrátit přímo na pracovníky poradny. Provozní dobu a kontakty najdete v levém menu.

Dotaz z 09.02.2009 18:25
jak mám napsat prohlášení ,že neuplatňuji daně na hypotéku?
Odpověď z 10.12.2018 09:10
Výžeý/á,
mělo by stačit čestné prohlášení. Pokud toto prohlášení které sepíšete nebude stačit, požádejte vašeho zaměstnavatele, abyvám napsal potvrzení o tom, že neuplatuňujete daně.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 09.02.2009 10:47
před 4mi lety mé paní mámě zemřel manžel..Dědictví odmítla z důvodu dluhů. Na finančním úřadě vzikl dluh a prý ze zákona musí půlku z dluhu uhradit. Pan notář jí řekl, že bude muset částku dluhu zaplatit najednou. I když je na pracovním úřadě a má studujícího syna. Podle mého by měla mít právo se dohodnout a státu uhradit dluh ve formě splátek. Moc děkuji za odpověď
Odpověď z 09.09.2009 14:55
Vážený pane, vaše matka se může pokusit písemně se dohodnout s finančním úřadem o splátkovém kalendáři.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 09.02.2009 09:53
Dobrý den.
Moje matka trpí Alzheimerovou chorobou třetího stupně,není schopna komunikovat,podepsat se a dožívá v domově důchodců.Její stav trvá již 4 roky.Podal jsem v r.2006 návrh na zbavení svéprávnosti ale dosud není soudem stanoven opatrovník.Mezi tím jsem zjistil že její úspory z vkl.knížky byly vybrány.Při zjišťování kým a kdy banka se mnou však nechtěla komunikovat,pokud nebudu mít doklad,že jsem řádným opatrovníkem.Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, ale i policie chce podpis poškozené osoby nebo jejího zákonného opatrovníka který dosud není.Doporučili mi obrátit se na soud o vydání t.zv."předběžného opatření"Vyšší soudní úřednice mi po poradě sdělila, že soud nic takového nevydává a nedokázala mi poradit, kam se v této situlaci obrátit.Má vůbec takto postižený občan, či jeho nejbližší rod. příslušník se nějak bránit proti byrokracii a kam se v této situlaci obrátit?
Děkuji za odpověď.
M.B.
Odpověď z 09.09.2009 14:56
Vážený pane B.,
v této věci je poněkud zvláštní, že v návrhu, který byl podán v roce 2006 nebylo dosud rozhodnuto. Přikláněl bych se proto k variantě, že řízení bylo zřejmě zastaveno. Navrhuji, abyste si zjistil, z jakých důvodů nebylo dosud rozhodnuto. Jedna z možností je, že byl vypracován znalecký posudek na vaši maminku, ze kterého vyplývá, že tu nejsou podmínky pro zbavení způsobilosti k právním úkonům. Navrhuji, v případě že bude zjištěno, že řízení o zbavení způsobilosti je zastaveno, abyste tento návrh podal opětovně. Jestliže maminka není dosud zbavena způsobilosti k právním úkonům, můžete podepsat plnou moc na základě které byste byl schopen zjistit, kdo peníze vybral. Pokud jde o trestní stíhání, tak aby policie mohla či musela konat, není třeba podpis poškozeného. Trestní oznámení vůči neznámému pachateli může dát jakákoliv osoba. Policie by tedy i na základě žádosti či trestního oznámení podaného vaší osobou měla zahájit úkony směřující k tomu, aby zjistila, kdo peníze z vkladní knížky vybral a poté proti této osobě zahájila trestní stíhání, jestliže by zjistila, že toto bylo trestným činem. Souhlas poškozeného je nutný k tomu, abyste se dozvěděl o tom, kdo tyto peněžní prostředky vybral, nicméně se domnívám, že bude dostatečné, abyste podal sám trestní oznámení a policie by se už o další měla postarat sama a není vyloučeno, že v průběhu vyšetřování se stejně dozvíte, kdo peněžní prostředky vybral. V případě, že byste u Policie ČR opět nebyl úspěšný a tato odmítla ve věci konat, navrhoval bych, abyste celou věc oznámil státnímu zastupitelství, které provádí dozor na policií a které je také oprávněno také přijímat trestní oznámení. Abyste tedy trestní oznámení učinil na státní zastupitelství v místě, kde byly peněžní prostředky vybrány, tedy v příslušném okresním městě, když místní příslušnost policie je dána podle místa spáchání trestného činu.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 07.02.2009 22:44
dobry den ,prosim o radu . pred 55 lety se muj otec domluvil se sousedem o pronajmu pozemku ,za ucelem zalozeni zahrady. S mlouva o pronajmu nikdy sepsana nebyla.19 let z teto zahrady platime dan z pozemku. v soucasne dobe dedic tohoto pozemku mne nabizi tuto zahradu k prodeji za castku 270000 kc.Tento pozemek nikdo jiny ,nez ja neudrzoval. PREDEM DEKUJI,ZA ODPOVED.
Odpověď z 09.09.2009 14:58
Vážený,
v případě, že v minulosti nebyla uzavřena kupní smlouva, tak vy, resp. váš otec se nikdy nestal vlastníkem pozemku. Z toho důvodu je požadavek na odkoupení pozemku vznesený dědicem oprávněný. Obávám se, že vaše užívání pozemku, resp. vaším otcem při určení kupní ceny nebude zohledněno. Právně významná by zřejmě byla ta skutečnost, za jakých okolností došlo ke vzniku nájmu či užívání pozemku vašeho otcem. Zda bylo tedy domluveno, že v budoucnu bude tento pozemek koupen, případně za jakou cenu. V případě, že toto tak domluveno nebylo, pak se obávám, že se dá těžko domáhat jiné ceny. Doporučil bych tedy, abyste se s dědicem dohodl buď na dalším užívání pozemku, případně na odkoupení. Užívání i cena pozemku bude záviset na dohodě, tedy bude muset s tím dědic souhlasit.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  »  »» 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz