Vaše dotazy a odpovědi

Na téma: Lidská práva a diskriminace

 Odpovědi 21 - 22 z celkem 22
Strana:    ««  «  1  2  3 
Dotaz z 10.04.2008 23:05
Dobrý den,
Obracím se na vás s dotazem. Je mi 54 let. Jsem po ablaci prsu a chemoterapii. Měla jsem plný invalidní důchod a ten mi byl po roce snížen na částečný, při kterém jsem se musela ale přihlásit k evidenci na úřad práce. Teď ale chodím denně nebo přes den k lékařům, na lymfodrenáž a masáže. Pracovnice z ÚP mě přesto, i když od lékařů specialistů (ale ty neuznává) mám napsané doporučení jakou práci bych mohla vykonávat vzhledem ke zdravotnímu stavu. Nutí mě i na třísměnný provoz. Můj zdravotní stav ji nezajímá. Pracuji od školy jako zdravotní laborantka, kam se již ale vrátit nemohu, vzhledem ke snížené imunitě. Na zkrácený pracovní úvazek prý nemám nárok, jedině na doporučení obvodního lékaře. Musela jsem si i několikrát změnit dobu na lymfodrenáž, protože mé problémy tuto pracovnici nezajímají. Jí zajímá jen neschopenka a kdy už budu konečně pracovat na PPU. Nebyla jsem nikdy žádná "fluktuantka" a až do doby začátku mé nemoci jsem byla pořád v pracovním procesu (i svátky a víkendy). Můžete mi poradit, co mohu dělat? Děkuji za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 18:01
Vážená paní,
pokud máte takovéto problémy se svou zprostředkovatelkou na úřadu práce je nejlepší podat písemnou stížnost nadřízenému úředníkovi ve vašem případě by to měl být vedoucí zprostředkovatelů. Pokud opravdu zprostředkovatelce nemůžete situaci vysvětlit zkuste se spojit se svým ošetřujícím lékařem, aby vám napsal nějaké potvrzení, i když by mělo stačit potvrzení od specialisty. Pokud stížnost nechcete adresovat vedoucímu zprostředkovatelů tak můžete dopis adresovat Krajskému úřadu práce popřípadě Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková
Dotaz z 14.12.2007 22:39
dobrý den,
mám takový problém ohledně pracovního práva. Je mi 51 let a jsem vystudovaná účetní. Pracovala jsme v jedné firmě 31 let. Před dvěma měsíci jsem ukončila pracovní poměr. Okamžitě jsem se evidovala na ÚP a tam mi nabídli, že mám zkusit konkurz na účetní do jedné nejmenované firmy. V podmínkách účasti na konkurzu bylo: kvalifikace účetní, nejméně 5 let praxe, práce na Pc, flexibilita, komunikativnost... Já jsem zpočátku váhala, ale kamarádka, která v té firmě pracovala mi řekla ať to zkusím, že jí osobně ses té firmě líbí a bylo by fajn, kdybychom pracovaly spolu. Tak jsme se vydala na konkurz. Při pohovoru jsem byla komunikativní, myslím si, že jsme zodpověděla všechny potřebné otázky a i na personalistovi bylo vidět, že se mu moje pracovní zkušenosti líbí. Tak jsem čekala na odpověď. Z firmy mi zavolali následující týden a sdělili mi, že jsem bohužel konkurzem neprošla. Ptala jsem se pána z jakého důvodu, ale on mi to sdělit nechtěl.
Přiznám se, že jsem z toho byla smutná na pohovoru se zdálo, že je jak se říká ruka v rukávě, ale nejvíce mě překvapila kamarádka, která mi sdělila, že na místo účetní přijali 20-letou slečnu, která před měsícem dodělala školu.
Myslím si, že je to diskriminace. Jak se mám proti tomuto způsobu řešení bránit. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď z 09.09.2009 17:53
Vážená paní,
dle toho co jste uvedla by ve vašem případě mohlo jít o diskriminaci z důvodu věku. Podle Listiny základních práv a svobod čl. 3 a podle zákoníku práce 262/2006 Sb. hlavy IV. § 16 je zakázána v pracovně právních vztazích jakákoli diskriminace. Tímto zacházením se potenciální zaměstnavatel vůči vám choval znevýhodňujícím způsobem ve srovnání s osobou jinou.
Vy byste svůj problém mohla řešit oslovením zaměstnavatele s návrhem jednání na kterém byste vzniklou situaci řešili, dále pak podáním stížnosti na ÚP a zároveň Inspektorát práce. Pokud by ani jeden z těchto postupů nepomohl pak byste mohla podat žalobu na ochranu osobnosti k soudu, ale pozor. Nejedná se o jednoduchou věc a proto byste měla být zastoupena advokátem. Pokud nemáte finanční prostředky na zaplacení právní pomoci, existují možnosti jak získat bezplatné zastupování. Poradit jak konkrétně postupovat vám může naše bezplatná právní poradna. V případě diskriminace poskytujeme i bezplatné zastupování u soudu. Pokud budete chtít můžete si domluvit schůzku s našimi pracovníky, kteří s vámi budou na případu pracovat. Kontakty najdete na těchto stránkách v sekci Právní poradenství zdarma.

Za CSS projektové pracoviště ICOS Bc. Tereza Lysoňková

Strana:    ««  «  1  2  3 


Kalendář akcí ICOSu:
Kontakty ICOSu
ICOS Český Krumlov, o.p.s.
ulice 5. května 251
381 01 Český Krumlov
telefon: 380 712 202
e-mail: icos@krumlov.cz
Podporují nás:

© 2001, 2015 ICOS Český Krumlov - all rights reserved.
Realizoval: WA.cz