Sídlo ICOS: 5. května 251 (mapa)381 01  Český Krumlov

Adresa:

Sídlo ICOS: 5. května 251 (mapa)
381 01  Český Krumlov
Sídlo vedení společnosti a některých jeho služeb (Bezplatná poradna, Dobrovolnické centrum, Centrum pro seniory, poradenské místosti pro terapie, mediace, psychologa, zázemí preventivních programů). Osobní asistence, služba Podpory rodin a dětí a Rodinné centrum mají své zázemí na sídlišti Mír v Českém Krumlově.
Nastavení zobrazení písma

Služby ICOS

Darujeme čas druhým

Z výletu klientů domova pro seniory Horní Planá v dubnu 2024

Darujeme čas druhým – pro radost v každém věku

Projekt rozšiřující dobrovolnické aktivity pro seniory

Doba realizace: III. 2024 až II. 2025
Předpokládaný rozpočet: 346 tisíc Kč  (z toho nadační příspěvek Nadace EPCG: 196.500,-)
Role ICOS: realizátor projektu
Partner projektu: Krebul o.p.s.
Financováno: Podpořeno Nadací EP Corporate Group

Cílem je zajistit a rozvíjet několik provázaných dobrovolnických programů, které pomáhají/​umožňují seniorům (kteří mají z důvodu věku, zdravotního stavu či nedostupného, neexistujícího rodinného zázemí omezené možnosti sociálních a dalších kontaktů) zapojit se do nejrůznějších aktivit v komunitě, případně získat díky dobrovolnické pomoci potřebnou podporu/​podporující osobu, dobrovolníka. 

Aktivity projektu výrazně posilují možnosti kontaktů seniorů, jejich psychosociální rovnováhu či vyvedení ze sociální izolace. Dobrovolnické aktivity jim umožňují věci, které by jinak nezažili, neměli možnost zažít, nebo by žili osaměle.

Projekt je zaměřen na pomoc seniorům, kteří jsou ohroženi sociální izolací, nebo žijí soc. osamoceně/​izolovaně, a to v příhraničních regionech jižních Čech.

Stěžejními aktivitami jsou: 1. Návštěvy seniorů dobrovolníky a zprostředkování společenského kontaktu seniorům se sníženou soběstačností. Stěžejní aktivita projektu, která zahrnuje několik dílčích podaktivit, které vycházejí z dlouhodobé činnosti ICOS a jeho Dobrovolnického centra, ale navíc je rozvíjejí (zejména o ještě větší důraz na pomoc seniorům, kteří jsou ohroženi nebo žijí v soc. izolaci). 2. Rozvoj aktivit pro seniory v regionu – zapojení seniorů (65+), kteří jsou ohroženi soc. izolací z důvodu věku či postižení do aktivit klubů pro seniory. Dílčími aktivitami jsou: 

  • Dobrovolnický program pod názvem – doplněk k osobní asistenci – program je určen mj. pro seniory se sníženou soběstačností (upoutané na inv. vozík, lůžko apod., ale může jít i „pouze“ o osamělé seniory), kteří žijí v domácím prostředí (může se např. jednat o čekatele na službu os. asistence, ale i seniory, kteří soc. službu ještě nepotřebují, nemají rodinné zázemí apod.). Program je založen buď na doprovodech (procházky, na aktivity), nebo návštěvu seniorů dobrovolníkem.
  • Dobrovolníci, kteří pomáhají zapojit seniory ohrožené soc. vyloučením či žijící v soc. izolaci do společenských, komunitních, vzdělávacích ad. aktivit (doprovody na akce, z akcí apod.)
  • Dobrovolnické programy, které umožňují seniorům, kteří žijí osaměle v domovech pro seniory či jsou upoutáni v nemocnici na tzv. sociální lůžko, lůžko v LDN, aby je pravidelně navštěvovali vyškolení dobrovolníci.
  • Jednorázové akce typu výlet seniorů se sníženou soběstačností – i tyto aktivity jsme již pořádali (pro klienty domova pro seniory), převážně upoutané na inv. vozík (za pomoci dobrovolníků se dostanou na místa, která v okolí domova neviděli, neznají apod.) – v rámci projektu chceme tuto aktivitu rozšířit a nabídnout i ostatním seniorům, kteří se zapojí i do aktivit výše.
  • Vedle toho bude v rámci projektu podpořena profesionalita vedení dobrovolnických činností a potřebná propagace dobrovolnictví i aktivit projektu.
  • Ke konci projektu bude zpracována evaluace projektu v PDF, cca 20 stran, obsah: shrnutí projektu, statistiky, data, zkušenosti, přínosy projektu, příběhy klientů i dobrovolníků, fotografie – bude/může sloužit jako příklad dobré praxe (věříme) pro jiné/obdobné subjekty. Bude distribuována do obcí v regionu, dobrovolnickým centrům, Jih. kraji, poskytovatelům služeb pro seniory, bude ke stažení na webu pro všechny další zájemce.

V rámci projektu chceme přímo podpořit/​zapojit do aktivit projektu min. 100 seniorů (100 seniorů, kteří získají podporu v rámci aktivit, kteří jsou soc. izolovaní apod.), + dalších 20 seniorů, kteří se budou aktivně podílet na dobrovolnické činnosti ve prospěch seniorů – mj. kvůli zvýšení dopadu na seniory soc. izolované). 

Realizováno za podpory Nadace EP Corporate Group.