Sídlo ICOS: 5. května 251 (mapa)381 01  Český Krumlov

Adresa:

Sídlo ICOS: 5. května 251 (mapa)
381 01  Český Krumlov
Sídlo vedení společnosti a některých jeho služeb (Bezplatná poradna, Dobrovolnické centrum, Centrum pro seniory, poradenské místosti pro terapie, mediace, psychologa, zázemí preventivních programů). Osobní asistence, služba Podpory rodin a dětí a Rodinné centrum mají své zázemí na sídlišti Mír v Českém Krumlově.
Nastavení zobrazení písma

Služby ICOS

Bezplatné spotřebitelské poradenství

Bezplatné spotřebitelské poradenství

Projekt rozšiřující služby Bezplatné poradny mezi paragrafy směrem ke spotřebitelskému poradenství.

Název projektu: Bezplatné spotřebitelské poradenství v roce 2024
Doba realizace: I. 2024 až XII. 2024
Předpokládaný rozpočet: 428 tisíc Kč  (z toho dotace MPO ČR: 289.400,-)
Role ICOS: realizátor projektu
Partner projektu: Krebul o.p.s.
Financováno: Podpořeno MPO ČR v rámci dotačního programu Ochrana spotřebitele

I v roce 2024 realizuje ICOS a jeho Bezplatná poradna mezi paragrafy tento projekt, který navazuje na obdobné projekty realizované v předešlých letech.

Projekt nabízí zdarma poradenské služby v oblasti spotřebitelské v 6 bezplatných poradnách v jižních Čechách (Český Krumlov, Kaplice, Trhové Sviny, Nové Hrady, Prachatice, Vimperk). 
Poradny mají vyhrazenu část provozní doby pro řešení spotřebitelské problematiky (reklamace, odstoupení od nevýhodné smlouvy, distanční smlouvy a smlouvy mimo provozovnu-předváděcí akce, podomní a pochůzkový prodej, prodej na ulici, e‑shopy, kdy je vhodné a jak využít mimosoudní řešení spotřebitelských sporů atd.). 
Přímé poradenské služby jsou doplněny o webovou poradnu zaměřenou v rámci projektu na spotřebitelskou a finanční problematiku.

Aktivity:

Individuální poradenství prostřednictvím bezplatných poraden

Zajištění přímé poradenské pomoci občanům v oblasti ochrany spotřebitele s cílem identifikovat problémy vznikající při porušování práv spotřebitele a účinně řešit konkrétní individuální případy v dané oblasti.
V případě, že se nechcete, nebo nemůžete obrátit na některou z poboček poradny, můžete využít i anonymní webovou poradnu. 
V rámci projektu mají poradny vyhrazenu provozní dobou (na kdy jsou prioritně obejdnávání klienti či řešeni klienti se spotřebitelskou tematikou), a to takto:

  • v sídle ICOS a jeho Bezplatné poradně mezi paragrafy v Českém Krumlově (ul. 5. května 251, Český Krumlov) v pondělí 14:00-17:00 a ve středu 8:00-10:00
  • na pobočce poradny v Kaplici ve čtvrtek 13:00-15:00 (Náměstí 70, Kaplice)
  • na pobočce bezplatné právní poradny žadatele v Trhových Svinech (Žižkovo nám. 40) vždy ve středu 14:00-16:00 (vyjma 3. středy v měsíci)
  • na pobočce poradny v Nových Hradech (Hradební 244), vždy třetí středu v měsíci 14:00-16:00
  • v občanské poradně (spolupracující organizace Krebul, o.s.) v Prachaticích (Zlatá stezka 145, Prachatice) v úterý 15:00-17:00 a ve Vimperku ve středu 15:00-17:00 (Nad stadionem 145, Vimperk)

Část provozních hodin poraden bývá obvykle vyhrazena i pro neobjednané klienty (v Bezplatné poradně mezi paragrafy jsou to středy dopoledne), ale doporučujeme se dopředu objednat. Pro objednávání využijte e‑mail: (pravni.poradenstvi@krumlov.cz), nejlépe však tel.: 774 110 124

Využít můžete samozřejmě i ostatní provozní časy poraden, výše uvedené hodiny jsou na daných pobočkách však primárně vyčleněny pro spotřebitelské problémy.

Webová poradna

Součástí projektu je i provoz webové poradny: ta je ale pouze doplňkem pro přímou poradenskou činnost v rámci poraden a ne vždy lze jejím prostřednictvím uspokojivě vyřešit konkrétní problém. 

Průvodce pro spotřebitele: informační web na stránkách MPO, který spotřebitelům může také pomoci v případech, kdy si neví rady při řešení spotřebitelského problému, obsahuje kontakty na příslušné organizace či instituce. Spotřebitelé se seznámí se základními životními situacemi, do kterých se mohou při nákupu zboží či služeb dostat. Web zahrnuje informace i o systémech, kde se spotřebitelé dozvědí o nebezpečných výrobcích v ČREU

Realizováno za podpory MPO ČR v rámci dotačního programu Ochrana spotřebitele.